Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το θέατρο της αλληλεγγύης

Τι είναι η αλληλεγγύη; Τα λεξικά την ορίζουν ως συμπαράσταση, αρωγή, μοιρασιά, ως σχέση αμοιβαιότητας με ηθικό πρόσημο και με στόχο τη βοήθεια. Είναι μια εσωτερική διάθεση και κίνηση να συναντήσεις τον άλλο και τις ανάγκες του. Να κατανοήσεις, να νιώσεις και να πράξεις, αν μπορείς και θέλεις.

Τι είναι η αλληλεγγύη; Τα λεξικά την ορίζουν ως συμπαράσταση, αρωγή, μοιρασιά, ως σχέση αμοιβαιότητας με ηθικό πρόσημο και με στόχο τη βοήθεια. Είναι μια εσωτερική διάθεση και κίνηση να συναντήσεις τον άλλο και τις ανάγκες του. Να κατανοήσεις, να νιώσεις και να πράξεις, αν μπορείς και θέλεις.

Το θέατρο είναι έκφραση αλληλεγγύης; Το θέατρο, πέρα από σύνθετη καλλιτεχνική πράξη με στόχο τη διανοητική και -γιατί όχι- την ψυχική εγρήγορση, είναι πράξη που εκκινεί από το συλλογικό και προσβλέπει σε αυτό. Στο θέατρο υπάρχει η δυνατότητα να οριστεί το πρώτο πρόσωπο με το αντικαθρέφτισμά του στα μάτια των άλλων. Το θέατρο αντλεί από την κοινωνία και την ανασκευάζει με όρους αισθητικούς. Στις υψηλές του εκφάνσεις την ανατροφοδοτεί, ίσως και να τη γιατρεύει.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το θέατρο που στοχεύει στην άρση των πολιτιστικών αποκλεισμών ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, που στοχεύει στην παρηγορία και την πνευματική ανάταση του αδύνατου, αυτού που δεν έχει την πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά για ποικίλους λόγους που τον υπερβαίνουν, είναι αδιαμφισβήτητα πράξη αλληλεγγύης.

Επί δώδεκα χρόνια, το Θέατρο του Νέου Κόσμου προσεγγίζει με την κινητή μονάδα θεάτρου τα παιδιά που έχουν ανάγκη τη θεατρική εμπειρία. Η κινητή μονάδα θεάτρου, με επικεφαλής την Μαρία Παπαλέξη, επισκέπτεται όλα αυτά τα χρόνια νοσοκομεία, ιδρύματα, θεραπευτήρια, αλλά και σχολεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, προσφέροντας τις θεατρικές «πρώτες βοήθειες». Οι παιδικές παραστάσεις της κινητής θεατρικής μονάδας έχουν προσφέρει τη χαρά σε παιδιά άρρωστα, ανήμπορα και ευάλωτα. Πολλές φορές η παράσταση παίζεται για ένα και μόνο παιδί, εφόσον οι ανάγκες το επιβάλλουν. Δρώντας έτσι, η ομάδα δεν στέκεται μόνο αλληλέγγυα προς το ειδικό κοινό της, αλλά προσεγγίζει σύγχρονα θεωρητικά επίδικα του θεατρικού γεγονότος, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από παραστάσεις και δρώμενα σε μη θεατρικά προσημασμένους χώρους.

Φέτος, η παράσταση «ειδικού σκοπού» με τον τίτλο Ξημερώνει (κείμενο: Μ. Παπαλέξη, σκηνοθεσία: Π. Δεντάκης) φιλοξενείται και στο φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά που μπορούν να πάνε θέατρο, να μάθουν και να διασκεδάσουν με την ιστορία ενός μικρού σκίουρου, που πέφτοντας από τη φωλιά του αρχίζει ένα μακρινό και περιπετειώδες ταξίδι για την επιστροφή στην εστία του, μέσα από το οποίο θα γνωρίσει τη φιλία, τον κίνδυνο, την αγάπη. Η παράσταση αφορά κυρίως παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας και είναι έτσι δομημένη ώστε να χρειάζεται τα απολύτως απαραίτητα: τους ηθοποιούς, τα μουσικά τους όργανα και τα λιτά, αλλά ελκυστικά μέσα μεταμφίεσης και δείξης του σκηνικού χώρου (σκην.-κοστούμια: Γ. Μπούρδα). Η ενέργεια των ηθοποιών κινητοποιεί τους θεατές και διαμορφώνει συνθήκες ευχάριστης συμμετοχικής θέασης. Η καθαρότητα της πλοκής και η υπολογισμένη χρονική διάρκεια της παράστασης, μαζί με τα έξυπνα λογοπαίγνια και το λεπτό χιούμορ ενθουσιάζουν τους μικρούς θεατές χωρίς να εντέλει να κουράζουν ή να μπερδεύουν.

Η ιστορία του μικρού σκίουρου φιλοδοξεί να φτάσει σε όσο περισσότερα παιδιά το έχουν ανάγκη. Σε αυτή την πορεία (με τη βοήθεια του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος), οι παραστάσεις στο θέατρο θα δώσουν την ώθηση και την απαραίτητη ψυχική ανατροφοδότηση, ώστε η αλληλεγγύη να μη μείνει μόνο λήμμα στο λεξικό.

* Η Ελευθερία Ράπτου είναι θεατρολόγος, υπ. διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής

 

Στο θέατρο με την "Αυγή"

Η "Αυγή" προσκαλεί τους μικρούς της φίλους να παρακολουθήσουν την παράσταση του έργου Ξημερώνει της Μαρίας Παπαλέξη την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου), σε μια παράσταση αλληλεγγύης, με την κινητή μονάδα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για να παρουσιαστεί αργότερα και στον καταυλισμό τσιγγάνων στο Χαλάνδρι. Με το κουπόνι που δημοσιεύεται στο φύλλο της "Αυγής" προσφέρονται δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός. Απαραίτητη η κράτηση στο 210-9212900.

Δείτε όλα τα σχόλια