Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση του Ι.Ν.Πουλαντζάς: Ο πόλεμος των παρακολουθήσεων

Από την υπόθεση των wikleaks και του Ασάντζ, ως τον Εντουάρτ Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις της NSA, οι "whistleblowers" έχουν αναδειχθεί σε ήρωες της εποχής μας, όπως τους αποκαλεί ο Σλαβόι Ζίζεκ.

Από την υπόθεση των wikleaks, του Ασάντζ και της Τσέλσι Μάνινγκ ως τον Εντουάρτ Σνόουντεν και τις αποκαλύψεις του πρώην πράκτορα για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις της NSA, οι "whistleblowers" έχουν αναδειχθεί σε ήρωες της εποχής μας, κατά τον Σλαβόι Ζίζεκ, αφού αποκαλύπτουν την διαδεδομένη ψηφιακή επιτήρηση και θέτουν εκ νέου το ζήτημα του δημοκρατικού ελέγχου των δομών εξουσίας. Γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει το θέμα και ποια πρέπει να είναι η πολιτική της αριστεράς στο θέμα της παραγωγής και διαχείρισης ψηφιακών δεδομένων σε όγκο και κλίμακα τέτοια, που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα; Το άνοιγμα των δεδομένων προτείνεται από προοδευτικούς χώρους ως αντίμετρο για την αντιμετώπιση του πανοπτικού που συγκροτούν και εξασκούν αυταρχικές δομές εξουσίας. Τι γίνεται όμως όταν ακριβώς αυτός ο μηχανισμός που έχει προτείνει ο Φουκώ, διαχέεται στην οικονομία σαν κεντρικός μηχανισμός παραγωγής κέρδους και μας οδηγεί σε έναν πολυπανοπτικό ψηφιακό κόσμο, στον οποίο η επιτήρηση είναι δομικό χαρακτηριστικό; Πως θα αποφύγει η αριστερά έναν πρωτόλειο λουδιτισμό που χαρακτήρισε ένας μέρος της κριτικής που ασκούσε κατά τα πρώτα χρόνια της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και μεταμοντέρνες θεωρήσεις, όπως αυτή που προτείνεται στην ταινία Μάτριξ; Αυτά μεταξύ άλλων είναι κάποια από τα ζητήματα που θα συζητηθούν στην πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με τίτλο "error 404: democracy not found".

Μ.Τ.

 

Η ανακοίνωση της εκδήλωσης:

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ

Ο ρόλος ατόμων και συλλογικοτήτων ενάντια στο ψηφιακό πανοπτικόν

 

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014, στις 7.00 μ.μ.

Πολυχώρος Ανοιχτής Πόλης (Μέγαρο Ερμής)

Πανεπιστημίου 56, Αθήνα, 1ος όροφος

 

Ομιλητές

Γιώργος Παπανικολάου (P2P Foundation, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)

Αθηνά Καρατζογιάννη (University of Hull, παρέμβαση μέσω ίντερνετ)

Αντρέας Καρίτζης (Δρ. φιλοσοφίας, μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ)

 

Την ώρα που σε διεθνές επίπεδο διεξάγεται μια έντονη αντιπαράθεση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην εποχή των ψηφιακών τεχνολογιών και των big data, στην ελληνική δημόσια σφαίρα η σχετική συζήτηση παραμένει περιορισμένη. Στο πλαίσιο αυτό το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει κύκλο εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Error 404 democracy not found».

Η εναρκτήρια εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον πόλεμο των παρακολουθήσεων και στο ρόλο που παίζουν σήμερα πληροφοριοδότες από το εσωτερικό κρατικών υπηρεσιών (whistleblowers), όπως οι Σνόουντεν και Μάνινγκ. Απέναντι στις αποκαλύψεις τους, οι κυβερνήσεις απαντούν με σκληρές διώξεις, αμφισβήτηση ελευθεριών του τύπου και περιορισμό δικαιωμάτων των πολιτών. Παράλληλα, η τεχνολογική δυνατότητα συλλογής και επεξεργασίας τεράστιου όγκου δεδομένων (όχι μόνο από το κράτος, αλλά και από εμπορικές εταιρείες) δημιουργεί πλέον την ανάγκη θέσπισης νέων ρυθμίσεων προστασίας της ιδιωτικότητας και τροφοδοτεί νέες διεκδικήσεις.

Οι τρεις ομιλητές θα καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για τις διαστάσεις που παίρνει το παγκόσμιο πανοπτικόν, το πώς μπορούν οι κοινωνίες να προστατευθούν από αυτό, αλλά και την προσέγγιση των σχετικών προσπαθειών από αριστερή σκοπιά.

Οι επόμενες εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στο ρόλο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ στην ψηφιακή εποχή καθώς το πώς αυτή μεταλλάσσει τη διεθνή πολιτική. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σημείωση:

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα προβληθεί σύντομο βίντεο με τίτλο «Why care about the NSA» σχετικά με τις παρακολουθήσεις των ιδιωτικών επικοινωνιών των πολιτών και τη συλλογή των προσωπικών τους δεδομένων. Το βίντεο μεταφράστηκε και υποτιτλίστηκε με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

Δείτε όλα τα σχόλια