Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Άνοιξη λόγου" μέσα στον χειμώνα

Τον χειμώνα του 1988, μια μικρή παρέα εργαζομένων στη βιομηχανία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" και κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας πήραν την απόφαση, παράλληλα με τη βιοποριστική τους ενασχόληση, να εκδώσουν ένα περιοδικό λόγου: το Εμβόλιμον.

Τον χειμώνα του 1988, μια μικρή παρέα εργαζομένων στη βιομηχανία "Αλουμίνιον της Ελλάδος" και κάτοικοι των Άσπρων Σπιτιών Βοιωτίας πήραν την απόφαση, παράλληλα με τη βιοποριστική τους ενασχόληση, να εκδώσουν ένα περιοδικό λόγου: το Εμβόλιμον. Και η απόφαση αυτή αποδείχθηκε μακροευημερούσα, καθώς με το νέο τεύχος 69-70 (Φθινόπωρο 2013 - Χειμώνας 2014), η τριμηνιαία επιθεώρηση των "Φίλων του Λόγου" ή -όπως το ίδιο το περιοδικό μας συστήνεται- το "εγχείρημα λόγου και λοιπής φαντασίας", μας ενημερώνει πως κλείνει τα 25 χρόνια της.

Ο γράφων, μεγαλωμένος στα Άσπρα Σπίτια, μπορεί να μη θυμάται το πρώτο τεύχος του Εμβόλιμον, καθώς στα τέλη του 1988 ήταν κάπου 5 χρονών, αλλά θυμάται τις καλαίσθητες αφίσες για τις εκδηλώσεις στο εντευκτήριο του περιοδικού, στο ισόγειο μιας μικρής πολυκατοικίας στην περιοχή "Καινούργια". Ένα σημείο πολιτισμού για τη μικρή πόλη των Άσπρων Σπιτιών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, στο οποίο έχουν παρουσιάσει το έργο τους περισσότεροι από 250 πεζογράφοι, ποιητές, φιλόσοφοι, δοκιμιογράφοι, ζωγράφοι, μουσικοί και φωτογράφοι.

Εξάλλου, όπως τονίζει η κινητήριος δύναμη του περιοδικού, ο ποιητής Γιώργος Χ. Θεοχάρης, με συνέντευξή του σε τοπικό περιοδικό, "ο χώρος στον οποίο ζούσαμε και δουλεύαμε δεν θα έπρεπε να συστήνεται στην ελληνική κοινωνία μονάχα με τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ αλλά και με ό,τι πνευματικό είχε να δώσει, με όποιους φθόγγους λόγου μπορούσε να συλλαβίσει". Άλλωστε, ακόμα και το όνομα του περιοδικού, συνεχίζει ο ίδιος, σηματοδοτεί την πρόθεση της πρώτης συντακτικής ομάδας "να διεμβολίσουν πνευματικά την αγκίστρωση της μικρής μας κοινότητας στους παγετώνες της βιομηχανικής της καθημερινότητας".

Οι παλαιοί και οι νέοι φίλοι του περιοδικού ας το αναζητήσουν για να διαβάσουν ελληνική (Κ. Λάνταβος, Σ. Αλεξίου, Δ. Κόκορης, Φ. Πιομπίνος, Θ. Πυλαρινός Κ. Καριζώνη κ.ά.) και ξένη ποίηση, πρόζες και δοκίμια αλλά και μεταφράσεις. Η εικονογράφηση είναι της Καίτης Μαυροκεφάλου.

Διάθεση στα βιβλιοπωλεία "Ιανός" (Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη) και "Σύγχρονη Έκφραση" (Δημάρχου Ι. Ανδρεαδάκη, πρώην Πεσ. Μαχητών, 47, Λιβαδειά).

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η κατάντια της Προανακριτικής

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, εγκαταλείποντας κάθε πρόσχημα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκαλύψει την ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις