Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κυρώθηκε μόλις το 1% των δασικών χαρτών που εκπονήθηκαν

Ακάλυπτα παραμένουν τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας έναντι των όποιων επιβουλών, αφού, από τη δεκαετία του 1990, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης των δασικών χαρτών στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, μέχρι τώρα, οι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα...

Ακάλυπτα παραμένουν τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας έναντι των όποιων επιβουλών, αφού, από τη δεκαετία του 1990, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία εκπόνησης των δασικών χαρτών στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, μέχρι τώρα, οι δασικοί χάρτες έχουν κυρωθεί οριστικά και αμετάκλητα για ένα απειροελάχιστο ποσοστό. Από τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη και καλύπτουν το 60% των δασικών οικοσυστημάτων, ολοκληρώθηκε μόνον το 30% και η διαδικασία κύρωσης αφορά μόλις το 1%. Την ιδια ώρα εξαγγέλλεται η κτηματογράφηση, η οποία θεωρητικά ολοκληρώνεται το 2020, του υπόλοιπου 65% της επικράτειας, που αντιστοιχεί σε 86 περίπου εκατ. στρέμματα, με την εκπόνηση και οριστική κύρωση των δασικών χαρτών στον αέρα και με την υποχρέωση του Δημοσίου να υποβάλει δηλώσεις όπως θεσμοθετήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του προέδρου της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), Δ. Καλουδιώτη, προς τους δημοσιογράφους, στις 27 Νοεμβρίου 2013 έληξε η προθεσμία υποβολής προσφορών για τις 28 μελέτες κτηματογράφησης που αφορούν την υπόλοιπη χώρα και την καταγραφή περί των 16 εκατ. δικαιωμάτων, κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Κατά την εκτίμησή του, από το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι πρώτες αναθέσεις με την υπογραφή των συμβάσεων και στις αρχές του 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας. Εκκρεμεί η ολοκλήρωση των μελετών του 2008 και του 2011, για τους δήμους της Αθήνας, της Λαμίας, του Βόλου και της Λειβαδιάς θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ εκκρεμεί και η ανάθεση για τους δήμους πέριξ του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.

Όπως αναφέρθηκε, από το 1995 και εντεύθεν έχουν διατεθεί για το Κτηματολόγιο 384 εκατ. ευρώ και ο προϋπολογισμός υπολοίπων προγραμμάτων εκτιμάται σε 1,061 δισ. ευρώ και με μέση έκπτωση 25-30% αναμένεται να πληρωθούν κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και η κατάρτιση μελετών και η κύρωση δασικών χαρτών για το υπολειπόμενο 40% της έκτασης της χώρας. Παράλληλα ετοιμάζεται χρηματοδοτικό σχέδιο για υποβολή στο ΕΣΠΑ ή στη νέα προγραμματική περίοδο ύψους 350 εκατ. Ανακοινώθηκε δε ότι εντός του 2014 θα λειτουργήσουν οριστικά κτηματολογικά γραφεία στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τον σύλλογο των συμβολαιογράφων για ψηφιοποίηση των κτηματολογικών φύλλων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις