Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο Μίκης, η Άρια, ο Πάγκαλος και ο μάνατζερ...

"Οι συναυλίες εκείνη την εποχή είχαν ιερότητα. Είχαν τέτοια μαγεία που μας έπαιρναν όλους. Εγώ θα έπρεπε να πληρώνω γι' αυτές τις στιγμές που έζησα κι όχι να πληρώνομαι, γιατί αυτά που έζησα ήταν συγκλονιστικά" έλεγε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης.

"Οι συναυλίες εκείνη την εποχή είχαν ιερότητα. Είχαν τέτοια μαγεία που μας έπαιρναν όλους. Εγώ θα έπρεπε να πληρώνω γι' αυτές τις στιγμές που έζησα κι όχι να πληρώνομαι, γιατί αυτά που έζησα ήταν συγκλονιστικά" έλεγε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο πλάι του είχε την Άρια Σαγιονμάα, την ξανθιά πανέμορφη Φινλανδή "ιέρεια της μουσικής" του κι ανάμεσά τους το βιβλίο της "Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται" (εκδ. Ιανός), που έγινε αφορμή να θυμηθούν κι οι δυο την εποχή που η ιδεολογία, η πολιτική μουσική και ο αγώνας για την ελευθερία ήταν στην ημερήσια διάταξη της δραστηριότητας του άρτι αποφυλακισθέντα από τη χούντα Μίκη, στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή την περίοδο, την τρομερή δεκαετία του '70, περιγράφει στην αυτοβιογραφική της ιστορία η Φινλανδή ερμηνεύτρια που βρέθηκε στο πλάι τού συνθέτη να τον ακολουθεί στην παγκόσμια περιοδεία του, όπου με τις περισσότερες από 800 συναυλίες του σε Ευρώπη, Αυστραλία, Αργεντινή και Βόρεια Αμερική ευαισθητοποιούσε τη διεθνή κοινή γνώμη για όσα συνέβαιναν στη χώρα μας.

Μια εποχή ταξίδι. "Όλοι κοιμόμασταν στη διάρκεια του ταξιδιού, εκτός από την Άρια, ρωτούσε για τη λέξη, ρωτούσε για τη γλώσσα μας". Το βιβλίο της, κατά τον Μίκη, "προσφέρει μια άγνωστη πλευρά της ιστορίας μας. Είναι η πλευρά αυτών που φύγαμε από την Ελλάδα λόγω της χούντας και παλέψαμε για να πέσει". Στο βιβλίο της η Άρια Σαγιονμάα προσπάθησε όχι μόνο να περιγράψει λεπτομερώς τα μέρη που επισκέφθηκαν στη διάρκεια αυτής της περιοδείας, αλλά και "να βρω την απάντηση για τη μοναδικότητα του Μίκη". "Σούμπερτ της εποχής μας" τον χαρακτήρισε και δήλωσε ευθαρσώς ότι "είχα ερωτευτεί βαθιά αυτόν τον αγωνιστή της ελευθερίας".

Τέλη της δεκαετίας του '60 η Άρια, νεαρή φοιτήτρια συμμετείχε σε μια παράσταση καμπαρέ για τις πολιτικές αδικίες εκτός Φινλανδίας, με την Ελλάδα φυσικά σε πρώτο πλάνο. Τραγούδησε τραγούδια του Μίκη. "Το περιγιάλι το κρυφό" έλεγε χθες η Άρια για την "Άρνηση" ήταν "το πιο όμορφο κομμάτι που είχα ακούσει". Δύο χρόνια μετά τραγουδούσε ενώπιόν του. "Είχε αποφυλακιστεί και είχε έρθει στη Φινλανδία για συναυλία με μια ομάδα και μάνατζερ τον Πάγκαλο. Παράλληλα ψάχνανε να βρουν την κοπέλα που είχε τραγουδήσει Μίκη στα Φινλανδικά. Ήμουν εγώ". Στη συναυλία "δεν πρόφτασα να τραγουδήσω δύο λεπτά και βλέπω μια δίμετρη σκιά να ανεβαίνει στη σκηνή, να σπρώχνει τον πιανίστα και να κάθεται στο πιάνο. Εκείνος τραγουδούσε ελληνικά, εγώ φινλανδικά και όλη η αίθουσα κρατούσε την ανάσα της. Κάποια στιγμή σηκώνεται από το πιάνο και λέει: 'η Άρια θα με ακολουθήσει στην παγκόσμια περιοδεία μου'". Εκεί, ομολογούσε χθες, "άλλαξε η ζωή μου κι έγινα Ελληνίδα".

Έκανε μια σημαντική καριέρα, "αλλά νιώθω ότι το κομμάτι με τον Μίκη είναι το πρώτο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να φέρω αυτό το κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού στη Φινλανδία, τη Σουηδία και μετά σ' όλο τον κόσμο". Κι επειδή πιστεύει ότι "κάθε εξουσία φοβάται τη μουσική και την ποίηση γιατί η δύναμή τους είναι επικίνδυνη" αυτό ακριβώς "προσπάθησα να διασώσω γράφοντας το βιβλίο". Μίλησε επίσης για τις μεταφράσεις των τραγουδιών και της ποίησης του Σεφέρη και του Ελύτη που μεσολάβησε να γίνουν από τον ποιητή και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Λάρσεν, έτσι που ο Μίκης σημείωσε "εμείς προετοιμάσαμε το Νόμπελ γιατί προετοιμάσαμε τους Σουηδούς". Βεβαίως ο Μίκης έσπευσε να διευκρινίσει για τον Πάγκαλο, ότι "δεν ήταν μάνατζερ ήταν πολιτικός, ήταν πανέξυπνος άνθρωπος, αλλά δεν προχωρώ σε άλλα. Ήταν στην 5μελή επιτροπή των Λαμπράκηδων. Όταν γνωρίσει κανείς έναν άνθρωπο από την τρυφερή του ηλικία, έχει πάντα μια τρυφερότητα. Όμως εδώ τελειώνει η πολιτική αναφορά" είπε με νόημα ο συνθέτης. Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι "η Άρια έγινε ένας απόστολος της μουσικής μου. Έκανε πάρα πολλά για μένα και την ευχαριστώ". Προέτρεψε μάλιστα να μην κατακρίνουμε εκείνη για το γεγονός ότι η χώρα της "είναι κοντά στη Μέρκελ".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο