Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απαγορευτικό Υγείας στο Αιγαίο του χειμώνα

Απαγορευτικό στο Αιγαίο, με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη, τα πλοία δεμένα και τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ ακινητοποιημένα για λόγους ασφαλείας. Στα νησιά του Αιγαίου όμως υπάρχουν άνθρωποι και τον χειμώνα....

Απαγορευτικό στο Αιγαίο, με τη θάλασσα φουρτουνιασμένη, τα πλοία δεμένα και τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ ακινητοποιημένα για λόγους ασφαλείας. Στα νησιά του Αιγαίου όμως υπάρχουν άνθρωποι και τον χειμώνα. Άνθρωποι με προβλήματα και ανάγκες που «εξαφανίζονται» στη λογιστική αντίληψη του υπουργείου Υγείας το οποίο διαλύει τα υπάρχοντα κέντρα υγείας και αφήνει χιλιάδες πολίτες στο έλεος του καιρού.

Το βράδυ της Τρίτης στην Τήνο ένας 40χρονος χαροπαλεύει με βαριά πνευμονία. Την ίδια ώρα στη Μήλο, με το υποβαθμισμένο κέντρο υγείας, μια γυναίκα είναι έτοιμη να γεννήσει. Δεν υπάρχουν πλοία, δεν υπάρχει περίπτωση μεταφοράς. Στο νησί των 6.000 κατοίκων έχουν απομείνει τρεις γιατροί -κανένας τους δεν είναι γυναικολόγος- οι οποίοι στέκονται δίπλα της όλη τη νύχτα. Τελικά όλα πηγαίνουν ευτυχώς καλά καθώς δεν υπάρχει καμία επιπλοκή.

Στην Τήνο, όμως, η κατάσταση είναι κρίσιμη, με τον ασθενή να δίνει μάχη για τη ζωή του σε ένα «κλινικά νεκρό» κέντρο υγείας, με αφορμή την αποδυνάμωση του οποίου, να θυμίσουμε, ο δήμαρχος του νησιού πρόσφατα μήνυσε τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το 511 ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμεναρχείου Σύρου επιστρατεύεται για να μεταφέρει τον ασθενή από την Τήνο στη Σύρο. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τους βοριάδες εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού σκάφους δίνει για μία ακόμη φορά μάχη με τα κύματα και παραλαμβάνει από την Τήνο τον ασθενή και τον συνοδό γιατρό του κέντρου υγείας. Αρκετή ώρα μετά, το σκάφος καταφέρνει να δέσει στο λιμάνι της Ερμούπολης, όπου τον ασθενή παραλαμβάνει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο Σύρου.

Περιστατικά από μια συνηθισμένη χειμωνιάτικη μέρα στις Κυκλάδες του Αιγαίου. Στα νησιά που το καλοκαίρι γίνονται η αιχμή του δόρατος της τουριστικής βιομηχανίας και τον χειμώνα βιώνουν την εγκατάλειψη της πολιτείας. Με τους κατοίκους αφημένους στην τύχη τους να καλούνται να επιβιώσουν χωρίς γιατρούς, χωρίς φάρμακα, χωρίς κέντρα υγείας, απομονωμένοι μετά το "απαγορευτικό Υγείας" που επιβάλλει το υπουργείο.

Πέτρος Κατσάκος

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις