Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τη Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου

Ένα ντοκουμέντο 75 σελίδων επέδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του, εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τίτλος του, “Το ελληνικό 'πρόγραμμα διάσωσης': Μια ανθρωπιστική κρίση”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ένα ντοκουμέντο 75 σελίδων επέδωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του, εισηγητές της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τίτλος του, "Το ελληνικό 'πρόγραμμα διάσωσης': Μια ανθρωπιστική κρίση". Η μελέτη -τα βασικά σημεία της οποίας παρουσιάζει σήμερα η "Αυγή"- χωρίζεται σε δύο μέρη: Το προ Μνημονίου και το μετά, το πρώτο ιδίως, Μνημόνιο. Στο πρώτο μέρος, δίνεται έμφαση στους μύθους και τα ψέματα, στα οποία στηρίχτηκε ο "αρμαγεδδώνας" που ακολούθησε, ενώ στο δεύτερο μέρος γίνεται αναλυτική αναφορά στα αποτελέσματα του Μνημονίου.

Ειδικότερα στο πρώτο μέρος απαντώνται, βάσει αδιάσειστων στοιχείων, ένας προς ένας όλοι οι μύθοι που καλλιεργήθηκαν με μοναδικό σκοπό την προετοιμασία του εδάφους για την επέλαση του Μνημονίου, όπως, επί παραδείγματι, ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δούλευαν λιγότερο, αλλά αμείβονταν περισσότερο. Η μελέτη παραθέτει στο σημείο αυτό στοιχεία του ΟΟΣΑ, βάσει των οποίων οι εργαζόμενοι στη χώρα μας είναι σχεδόν στην πρώτη θέση με κριτήριο τις ώρες εργασίες, ενώ και η μομφή για "τεμπέλη", "σπάταλο" και "ανεύθυνο" Έλληνα, καταρρίπτεται από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ΟΟΣΑ.

Όσο για τα αποτελέσματα της μνημονιακής πολιτικής, δεν είναι τίποτε άλλο από την καθημερινότητα των πολιτών σε συνδυασμό με την παράθεση οικονομικών δεικτών. Ενδεικτικά, η μεταβολή των καθαρών αποδοχών από εργασία και αύξηση ανεργίας από τη μια, η αύξηση του χρέους, η μείωση του ΑΕΠ και τα πραγματικά αποτελέσματα του PSI, από την άλλη, συνθέτουν το -καταστροφικό- παζλ του Μνημονίου.

Ειδικότερα, "οι μνημονιακές πολιτικές κατέστρεψαν όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στην ελληνική αγορά εργασίας. Χάνουμε κάθε τρίμηνο σχεδόν 62.000 θέσεις εργασίας συνολικά ή 58.000 θέσεις στον μη αγροτικό τομέα από το 2009. Από το δ' τρίμηνο του 2008 ώς το δ' τρίμηνο του 2012 η ελληνική οικονομία έχασε 871.000 θέσεις εργασίας ή το 19,1% των συνολικών θέσεων εργασίας. Στον μη αγροτικό τομέα η μείωση των θέσεων εργασίας έφθασε τις 840.000 ή το 20,8% των συνολικών θέσεων εργασίας".

Για τη μείωση του δημόσιου τομέα αναφέρεται: "Το ‘κούρεμα του κράτους' συνεχίζεται και είναι απότοκο του μνημονιακού στόχου να λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση με τα λιγότερα οικονομικά μέσα από κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα, δηλαδή μέχρι 9% επί του ΑΕΠ, όπως αναφέρεται στη σελ. 998 του Ν.4046/2012". Από την περιληπτική αυτή αναφορά δεν θα μπορούσε να λείπει η συντριβή της δημόσιας υγείας: "Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των δαπανών Υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ. [...] Η Ελλάδα βιώνει μια γενοκτονία σε περίοδο ειρήνης. Τα Μνημόνια βλάπτουν σοβαρά την υγεία!". Στο κεφάλαιο εξάλλου για τις επιπτώσεις του Μνημονίου γίνεται παραπομπή και σε ειδικές περιπτώσεις όπως οι υπερτιμολογήσεις των ολυμπιακών έργων.

Η μελέτη στηρίζεται σε πλήθος στοιχείων, δεικτών, διαγραμμάτων κ.ο.κ., που αντλήθηκαν από διεθνείς (ΟΟΣΑ, Eurostat κ.ά.) και ελληνικούς οργανισμούς (ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ), αλλά και δημοσιεύματα (αρκετές είναι οι αναφορές στην εφημερίδα μας).

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις