Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια καλλιτεχνική συγκατοίκηση

Στον αριθμό 137 της οδού Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια, τρεις εικαστικοί, η Πάκυ Βλασσοπούλου, ο Κοσμάς Νικολάου και η Χρυσάνθη Κουμιανάκη, είναι το 3 137. Ένας εργαστηριακός χώρος καλλιτεχνών που μετά...

Στον αριθμό 137 της οδού Μαυρομιχάλη, στα Εξάρχεια, τρεις εικαστικοί, η Πάκυ Βλασσοπούλου, ο Κοσμάς Νικολάου και η Χρυσάνθη Κουμιανάκη, είναι το 3 137. Ένας εργαστηριακός χώρος καλλιτεχνών που μετά από κάποιους μήνες συγκατοίκησης άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό.

Όπως συμφωνούν και οι τρεις: «Βρήκαμε αρκετά κοινά μεταξύ μας, ώστε να ξεκινήσουμε εδώ μια πρώτη κοινή έκθεση και χωρίς να το καταλάβουμε από αυτήν την απόπειρα προέκυψε το 3 137. Αυτή η αφορμή μάς υπέδειξε μια ανάγκη για διάλογο και συνεργασία. Δεν θέλουμε το 3 137 να προσανατολίζεται μόνο γύρω από τις προσωπικές μας δουλειές. Μας ενδιαφέρει η εμπλοκή με άλλους γιατί δεν βιώσαμε ποτέ την καλλιτεχνική δημιουργία ως κάτι αυτιστικό. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να λειτουργούμε μαζί μέσα από μια διαφορετική στάση απέναντι στα πράγματα, με σκοπό να δημιουργηθούν συνθήκες αυτονόμησης του καλλιτεχνικού έργου από καθορισμένες φόρμες συνεργασίας και επικοινωνίας.

Οι στόχοι αρθρώθηκαν στην πορεία. Όσο σημαντικό είναι για μας να έρχονται καλλιτέχνες και άνθρωποι από τον γενικότερο χώρο της τέχνης, άλλο τόσο είναι να έρχονται και άνθρωποι που μένουν γύρω μας, οι οποίοι ανταποκρίνονται και συμμετέχουν. Ένας τέτοιος χώρος δεν μπορεί να υπάρξει απομονωμένος από το ευρύτερο περιβάλλον. Η πρόθεσή μας είναι αυτό που κάνουμε να γεννάει δημόσιο διάλογο. Ακόμα και όταν δεν λειτουργεί κάποια έκθεση, υπάρχει επαφή του κόσμου με την παραγωγή του εικαστικού αντικειμένου. Συχνά φιλοξενούμε και άλλους καλλιτέχνες. Θέλουμε ο χώρος να είναι μια πλατφόρμα που θα δίνει βήμα στον άλλο να μιλήσει και αυτό να αποτελεί έναν κρίκο μιας αλυσίδας, ενός δικτύου καλλιτεχνών, αλλά όχι μόνο. Μας ενδιαφέρει η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και υπηρεσιών, όχι προϊόντων.

Στο μέλλον ελπίζουμε όταν προσκαλούμε έναν καλλιτέχνη να εκθέσει εδώ, προκειμένου να συνυπάρξει στο δικό μας συνολικό όραμα, να συμμετέχουμε στο κόστος παραγωγής του έργου του, κάτι που έχει συμβολική σημασία για την παραγωγή της τέχνης. Όποιος φίλος του δικτύου θέλει να συμβάλει σ' αυτό, είναι ευπρόσδεκτος. Μ' αυτόν τον τρόπο η παραγωγή μιας έκθεσης δεν θα χρειάζεται έναν χορηγό-δωρητή. Τον τρόπο λειτουργίας αυτού του εγχειρήματος εξακολουθούμε να τον διερευνούμε. Θέλουμε να είμαστε ένα δίκτυο καλλιτεχνών που επιδιώκουν να συντηρούνται και να παράγουν την τέχνη τους μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες. Ένα έργο τέχνης, πέρα από το σχόλιο που κάνει στον πυρήνα του, άλλο τόσο κάνει και στο σύστημα παραγωγής του. Η ελευθερία ενός τέτοιου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου έγκειται στο ότι μπορείς να μιλήσεις με τους όρους σου και να βάλεις τους δικούς σου κανόνες».

Artist-run space 3 137: http://www.3137.gr/el/

Έλενα Ακύλα

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις