Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (Μέρος Α) - Video

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον προϋπολογισμό

Μ. Τριανταφύλλου:
Πρόθυμη να συνεχίσει τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και υγείας η κυβέρνηση

«Μονάδα μέτρησης της λιτότητας» χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Τριανταφύλλου, η οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, επικαλούμενη τις δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν, που σημείωσε ότι «χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις πριν εγκρίνουμε τον προϋπολογισμό» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Με βάση αυτές τις δηλώσεις η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «γιατί η κυβέρνηση ομνύει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αφού είναι πρόθυμη να συνεχίσει τη διάλυση της δημόσιας παιδείας και την απαξίωση των δομών υγείας;» Παράλληλα, η Μ. Τριανταφύλλου σχολίασε τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα της Συρίας, παρατηρώντας ότι είναι ενδεικτική για μια πολιτική αποικιοκρατικής υποδούλωσης στη νεοφιλελεύθερη Ε.Ε.

 

Αλ. Μεϊκόπουλος:
Ως ανάπτυξη εννοείτε τη δημιουργία ευκαιριών για κέρδη για μερίδα του πληθυσμού

«Καθρέφτη της τρομερής πολιτικής λιτότητας των τελευταίων χρόνων» χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Μεϊκόπουλος, σχολιάζοντας ότι οφείλεται στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι οι δαπάνες του προϋπολογισμού κινούνται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε., την ώρα που τα έσοδα πλήττονται από τη φοροδιαφυγή και τις φοροαπαλλαγές.

«Αύξηση εσόδων και μείωση δαπανών γίνεται μόνο με ανάπτυξη και ανάπτυξη, δεν γίνεται με έναν μη βιώσιμο χρέος που αποτελεί ένα ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις, ούτε με συρρίκνωση της εσωτερικής αγοράς» παρατήρησε ο Αλ. Μεϊκόπουλος, προσθέτοντας ότι «εκτός κι αν εννοείτε ως ανάπτυξη τη δημιουργία ευκαιριών για κέρδη για μερίδα του πληθυσμού».

 

Γ. Βαρεμένος:
Μια χώρα που κάθεται γύρω από ένα μαγκάλι είναι η κανονική χώρα που εννοεί ο πρωθυπουργός;

«Μας ζητάτε τις προτάσεις μας, αλλά πότε ήσασταν έτοιμοι να τις ακούσετε;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένος, προσθέτοντας ακόμα: «ακούσατε τις προτάσεις μας όταν λέγαμε για σταδιακή αποκλιμάκωση των αμυντικών δαπανών; Όταν ταχθήκαμε κατά των Ολυμπιακών Αγώνων; Όταν ζητούσαμε άλλη προοπτική στην πολιτική για το Σκοπιανό»;

Ο Γ. Βαρεμένος σχολίασε τις αναφορές του Αντ. Σαμαρά για την ανάγκη η Ελλάδα να γίνει μια κανονική χώρα κι έθεσε το ερώτημα «για ποια κανονική χώρα μιλά ο πρωθυπουργός; Για μια Ελλάδα που κάθεται γύρω από ένα μαγκάλι;» Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως «ό,τι χωρούσε η στάμνα σας το φέρατε, δεν μπορείτε να κάνετε διαπραγμάτευση».

 

Ν. Μιχαλάκης:
Ο προϋπολογισμός είναι επικίνδυνος και ανθυγιεινός, γι' αυτό και πρέπει να καταψηφιστεί

«Ο προϋπολογισμός είναι επικίνδυνος και ανθυγιεινός, γι' αυτό και πρέπει να καταψηφιστεί» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μιχαλάκης, σχολιάζοντας τις «άγριες» περικοπές στην Υγεία και τη «σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη δημόσια χρηματοδότησή της». Ο Ν. Μιχαλάκης επισήμανε το παράδοξο της ταυτόχρονης μείωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της ανεργίας και της ανασφάλιστης υποαπασχόλησης, παράλληλα με μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά 30% και υπογράμμισε ότι «περικοπές της δημόσιας δαπάνης σημαίνει αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης». Για το ζήτημα των αλλαγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ο Ν. Μιχαλάκης σχολίασε ότι «ετοιμάζουν μια υγεία για λίγους».

 

Β. Χατζηλάμπρου:
Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα ήταν το πολιτικό σύστημα που διαπλέκεται να πάει στην άκρη

«Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τους αδύναμους είναι η μείωση των κοινωνικών δαπανών» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, και τόνισε ότι στο προϋπολογισμό δεν προβλέπονται «πραγματικά έσοδα από την ολιγαρχία», κάνοντας αναφορές στον μέχρι σήμερα φορολογικό έλεγχο μόνο δύο off-shore, αλλά και τον υπολογισμό στα 12 δισ. ευρώ του «αποτελέσματος» της διαπλοκής.

Ο Β. Χατζηλάμπρου σχολίασε ότι μαζί με τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να μοιράζονται και οδηγίες επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας, η θέση της οποίας επιβαρύνεται «για να φυλάξετε μια δράκα ανθρώπων που σας στηρίζει με τα κανάλια της». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση θα ήταν το πολιτικό σύστημα που διαπλέκεται να πάει στην άκρη».

 

Κ. Ιγγλέζη:
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η Χαλκιδική είναι το στοίχημα για ένα άλλο υπόδειγμα κοινωνικής συνεργασίας και συμμετοχής

«Η Χαλκιδική είναι ένα πείραμα των νεοφιλελεύθερων στρατηγικών σας» τόνισε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ιγγλέζη, σχολιάζοντας την καταστολή εις βάρος των πολιτών που αντιδρούν στη «μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων». Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι δεν είναι τυχαίο που οι μεταλλευτικές δραστηριότητες ανθούν σε τριτοκοσμικές χώρες και επισήμανε ότι τα μεταλλευτικά κέρδη είναι πρώτα σε τρόπους διαφυγής φορολόγησης.

Η Κ. Ιγγλέζη υπογράμμισε ότι «το κυβερνητικό δόγμα για επενδύσεις με κάθε κόστος πρέπει να ανατραπεί», δεσμευόμενη ότι «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει την καταστολή με διάλογο» και παρατήρησε ότι «για τον ΣΥΡΙΖΑ η Χαλκιδική είναι το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, το στοίχημα για ένα άλλο υπόδειγμα κοινωνικής συνεργασίας και συμμετοχής».

 

Α. Καραγιουσούφ:
Το πρωτογενές πλεόνασμα σηματοδοτεί μια ελλιπή χρηματοδότηση των κρίσιμων κοινωνικών αναγκών

«Το πρωτογενές πλεόνασμα 'βάζει χέρι' στη δημόσια υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, σηματοδοτεί μια ελλιπή χρηματοδότηση των κρίσιμων κοινωνικών αναγκών» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, επισημαίνοντας ακόμα την κάθετη πτώση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και τη μη επιστροφή των φόρων που έχει οδηγήσει τους αγρότες «στα όριά τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο τέλος του 2014, παρατηρώντας ότι «άλλο νόημα δίνει στην ανάπτυξη ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλο ο Στουρνάρας. Γι' αυτόν, αυτό που είναι καταστροφικό για την πλειοψηφία του λαού είναι δημιουργικό για τη μειοψηφία». Ο Αϊχάν Καραγιουσούφ έκανε αναφορά και στον Ν. Μαντέλα, τονίζοντας ότι «πρέπει να φροντίσουμε να τον θυμούνται κι οι επόμενες γενιές».

 

Ειρ. Αγαθοπούλου:
Μειώσατε τις τιμές σε όσα φάρμακα ήταν εύκολο να το κάνετε

Στο ζήτημα της φαρμακευτικής δαπάνης επικεντρώθηκε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρ. Αγαθοπούλου, σημειώνοντας ότι «με εντολή τρόικας, η φαρμακευτική δαπάνη φτάνει στο 1% του συρρικνωμένου ΑΕΠ, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά αλλού» και παρατηρώντας ότι «η νοσηρότητα είναι που καθορίζει το ύψος της δαπάνης». Για το επίμαχο θέμα της μείωσης των τιμών των φαρμάκων, η Ειρ. Αγαθοπούλου σχολίασε ότι «μειώσατε τις τιμές σε όσα φάρμακα ήταν εύκολο να το κάνετε, δηλαδή τα γενόσημα και τα off-patent». Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου τα γενόσημα είναι πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα και με μεγαλύτερη διείσδυση, αλλά η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι διπλάσια.

 

Δ. Τσουκαλάς:
Μόνο για δακρυγόνα υπάρχουν λεφτά

«Μόνο για δακρυγόνα υπάρχουν λεφτά» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τσουκαλάς, σχολιάζοντας τις περικοπές του προϋπολογισμού στα λειτουργικά έξοδα των σωμάτων ασφαλείας τη στιγμή που οι μόνοι που ενισχύονται είναι οι μηχανισμοί καταστολής. Ο Δ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στις 8% περικοπές για τη Δημόσια Τάξη που οδηγούν σε ανεπάρκεια καυσίμων και αδυναμία συντήρησης των οχημάτων, όπως και σε αδυναμία νέων προμηθειών υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι τη «μερίδα του λέοντος» στις περικοπές έχουν οι μειώσεις στις συντάξεις και τις τακτικές αποδοχές των ένστολων, υπογραμμίζοντας την απορρόφηση από την αστυνομία των δημοτικών αστυνομικών, με συνέπεια τον επιμερισμό σε περισσότερα άτομα της δαπάνης για μισθοδοσία.

 

Αφρ. Σταμπουλή:
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη διάσταση του φύλου πίσω από τις περικοπές του προϋπολογισμού

Τη διάσταση του φύλου στις περικοπές του προϋπολογισμού ανέδειξε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Αφρ. Σταμπουλή. Σχολίασε ότι πίσω από τη μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται η διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, των οποίων οι ειδικότητες καταργήθηκαν, στην πλειονότητά τους γυναίκες. Κι ακόμα ότι πίσω από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται οι καθαρίστριες, «ένας κλάδος που έχει προγραφεί για να παραχωρηθεί σε ιδιώτες». Η Αφρ. Σταμπουλή επισήμανε και τις περικοπές στο ασφαλιστικό που κατά βάση θίγει τις γυναίκες, φέρνοντας το παράδειγμα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης για τις αγρότισσες. Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε επίσης την εξαθλίωση που οδηγεί σε αύξηση της έμφυλης βίας.

 

Κ. Δερμιτζάκης:
Δεν διαπραγματεύεστε, προβληματίζεστε πώς θα σερβίρετε επικοινωνιακά τα νέα μέτρα

«Δεν διαπραγματεύεστε, προβληματίζεστε πώς θα σερβίρετε επικοινωνιακά τα νέα μέτρα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Δερμιτζάκης, που σχολίασε ότι «η μείωση των δαπανών αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης, αφού στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής θυσιάζονται τα ερείπια του κοινωνικού κράτους». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η αύξηση των δημοσίων εσόδων προέρχεται από την αύξηση των άμεσων φόρων και της επιβάρυνσης της ακίνητης περιουσίας «τη στιγμή που οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις παλιότερες υποχρεώσεις τους». Επισήμανε ακόμα ότι 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους, αλλά η κυβέρνηση αυξάνει τους συντελεστές φορολογίας τους.

 

Β. Κυριακάκης:
Βλέπετε λεωφόρους εξόδου από το Μνημόνιο με 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους

«Χρειάστηκαν τόσα Μνημόνια για να φτάσετε σε αυτό το πενιχρό πρωτογενές πλεόνασμα;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κυριακάκης, σχολιάζοντας ότι «βλέπετε λεωφόρους εξόδου από το Μνημόνιο με 3,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους κι εκατομμύρια φτωχούς». Ο Β. Κυριακάκης παρατήρησε ότι οι δείκτες για κατάσταση στην υγεία ταιριάζουν σε επίπεδα βαλκανικής ή τριτοκοσμικής χώρας και αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας που «μας τάραξε στα ψέματα για νοσοκομεία που δεν θα έκλειναν, αλλά τελικά έκλεισαν, και απολύσεις που δεν θα γίνονταν, αλλά έγιναν». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ξέρετε ότι δεν έχει να πληρώσει άλλα ο ελληνικός λαός, γι' αυτό θα του πάρετε την περιουσία».

 

Ζ. Κωνσταντοπούλου:
Δεν μπορεί να λιποθυμούν παιδιά από πείνα και εσείς να μην έχετε εισπράξει ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ

«Σήμερα ο Αλέξανδρος θα ήταν 20 χρόνων, περίπου στην ηλικία των παιδιών που πέθαναν από τις αναθυμιάσεις από το μαγκάλι, του παιδιού που πήδηξε από το λεωφορείο για να αποφύγει τον ελεγκτή» σχολίασε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ζ. Κωνσταντοπούλου, και τόνισε ότι «όλα αυτά οφείλετε να τα θυμόσαστε και να ντρέπεστε». Η Ζ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι «η πολιτική σας, η πολιτική της ανεργίας, της ανέχειας, των αναθυμιάσεων συνιστά εξόντωση» και προειδοποίησε ότι «δεν θα κυβερνάτε για πάντα. Όταν αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος κανείς σας δεν θα περιφέρεται υπεράνω δικαιοσύνης». Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα ότι «δεν μπορεί να λιποθυμούν παιδιά από πείνα και εσείς να μην έχετε εισπράξει ένα ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ».

 

Δ. Γάκης:
«Φάρμακο» ο προϋπολογισμός που το έχουν γράψει αφηνιασμένοι νεοφιλελεύθεροι συνταγογράφοι

Στις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα έκανε αναφορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Γάκης, μιλώντας για «επιδερμικό προγραμματισμό του ελληνικού κράτους» και για «βιτρίνα του τουρισμού» και σχολιάζοντας ότι «σε κάθε δυσκολία δείχνουμε ότι πατάμε σε πήλινα πόδια». Ο Δ. Γάκης παρομοίασε τον προϋπολογισμό με ένα φάρμακο που «έχουν γράψει αφηνιασμένοι νεοφιλελεύθεροι συνταγογράφοι και παράγεται σε δικά μας εργαστήρια».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι στις οδηγίες χρήσης αυτού του «φαρμάκου» περιλαμβάνονται το «σάρωμα χωρίς αναστολές των εργασιακών κι ασφαλιστικών δικαιωμάτων» και η επιβολή ενοικίου σε όσους κατάφεραν να αγοράσουν σπίτι, ενώ οι οδηγίες αυτές συστήνουν σε περίπτωση προβλήματος της αξιοποίησης της καταστολής, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, των μονταζιέρων και των ΜΜΕ.

 

Όλ. Γεροβασίλη:
Την πολιτική σας την έχετε δοκιμάσει ήδη στην Αυτοδιοίκηση

«Μαγική πραγματικότητα» χαρακτήρισε το πρωτογενές πλεόνασμα η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Όλ. Γεροβασίλη, παρατηρώντας ότι «πήρατε μέτρα 9 δισ. ευρώ για να το καταφέρετε». Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «το μόνο πραγματικό στα δικά μου μάτια είναι η ευθύνη της ψήφου του καθενός από εμάς», απευθυνόμενη στο σύνολο των βουλευτών.

Η Όλ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «την πολιτική σας την έχετε δοκιμάσει ήδη στην Αυτοδιοίκηση, με το τρίπτυχο υποχρηματοδότηση, απολύσεις, ιδιωτικοποίηση» και τόνισε ότι «παράλληλα με τις περικοπές στην επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβάλλετε στους ΟΤΑ να είναι πλεονασματικοί από το 2014, ώστε έτσι να χαρατσώσετε τους πολίτες» προσθέτοντας ότι «η Αυτοδιοίκηση δεν είναι φοροεισπρακτικός μηχανισμός».

 

Επιμέλεια - Επεξεργασία video: Κατερίνα Μπρέγιαννη

 

Σημείωση Επιμέλειας: Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή σε video όλων των ομιλιών
Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον... 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Πολυτεχνείο

Η σημερινή ημέρα ανήκει δικαιωματικά στη μνήμη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αυτής της εξέγερσης των νέων ανθρώπων που αμφισβήτησαν «τη βία ως στοιχείο εξαναγκασμού» και ύψωσαν τη φωνή τους για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο