Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (Μέρος B) - Video

Οι ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό (Μέρος B) - Video

Θ. Φωτίου:
Επιβάλλετε την εκπαίδευση της αμάθειας

"Ο προϋπολογισμός για την παιδεία εικονογραφεί ένα δίπολο: Από τη μια τη διάλυση και συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως της τριτοβάθμιας και της έρευνας και από την άλλη, την ενίσχυση και διόγκωση της ιδιωτικής εκπαίδευσης με χρήματα, υπηρεσίες και περιεχόμενα που αποσπάτε από τη δημόσια" υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μείωση 35% σε σχέση με το 2009 (από 7 δισ. το 2009, σήμερα 4,5 δισ.).

Ταυτόχρονα, όμως, συνέχισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2009 μέχρι σήμερα οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έπεσαν από την 25η θέση στην 64η σε 65 χώρες. "Αυτή είναι η εκπαίδευση της αμάθειας που επιβάλλετε» τόνισε δεσμευόμενη ότι «θα επαναφέρουμε τον θεσμό του ολοήμερου σχολείου και θα τον διευρύνουμε σε δημοτικά και γυμνάσια". Υπογράμμισε ακόμη η Θ. Φωτίου ότι η έρευνα "εξοντώθηκε" φτάνοντας στο 0,57% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2,1%.

 

Β. Διαμαντόπουλος:
Κάνετε την κρίση των πολλών όφελος για τους λίγους

Το πρόταγμα της κυβέρνησης είναι "να μετασχηματίσετε την κρίση σε κρίση για τους πολλούς, προς όφελος των λίγων και πλουσίων" τόνισε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, σημειώνοντας ότι "το εθνικό τρόπαιο του πλεονάσματος προέρχεται από μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημόσιου τομέα, από τη διάλυση της υγείας, της παιδείας, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών σχέσεων".

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρέβαλε την ετοιμαζόμενη κυβερνητική "φοροεπιδρομή με ισχυρό ταξικό πρόσημο" με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για "ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα μίας κλίμακας με προοδευτική φορολόγηση".

Σχολιάζοντας την υπόσχεση Σαμαρά για δωρεάν wi-fi, επεσήμανε ότι η διασύνδεση των 5.000 και πλέον σημείων "αποτελεί ένα δημόσιο έργο, το οποίο θα υλοποιηθεί από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με ελάχιστη συμμετοχή θα εκμεταλλεύονται τα δίκτυα και τις υποδομές, με δικαίωμα υπενοικίασης για 17 χρόνια σε εταιρείες παρόχους τηλεπικοινωνίας" και πρότεινε να υπάρχει ισχυρός πυλώνας που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

 

Χρ. Καραγιαννίδης:
Στόχος σας είναι η άνεργη ανάκαμψη

Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετώπιζε ύφεση έως και 6,3%, οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους κατά 45%, υπογράμμισε ο Χρήστος Καραγιαννίδης επισημαίνοντας ότι "είναι τα χρήματα που προέρχονται από το τσάκισμα των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με την εκχώρηση δημοσίου πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο". Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι "η άνεργη ανάκαμψη, η ανάπτυξη που επιφέρει η εξαθλίωση των εργαζομένων, των ατόμων με αναπηρία, των μεταναστών, των νέων που βυθίζονται στην ανεργία". Ανέφερε δε ως ενδεικτικό παράδειγμα την καταγγελία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών ότι θα αφαιρεθεί το ΕΚΑΣ από άτομα με αναπηρία και τους νεφροπαθείς.

 

Δ. Χαραλαμπίδου:
Επίδομα ανεργίας 461 ευρώ

Οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στον αέρα, εκτίμησε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου παραθέτοντας σειρά στοιχείων που το αποδεικνύουν: οι ασφαλιστικές εισφορές προβλέπονται ελαφρώς αυξημένες, αλλά ξεχνούν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν διαλυθεί, ενώ δεν συνυπολογίζεται η ψηφισμένη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "χοντροκομμένο ψέμα" την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανεργία 24,5% το 2014 "τη στιγμή που όλοι, από τον ΟΟΣΑ μέχρι την ΕΛΣΤΑΤ και το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, μιλάνε για επίσημη ανεργία κοντά στο 28% και πραγματική ανεργία που θα ξεπεράσει το 31%". Η Δ. Χαραλαμπίδου πρότεινε άμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, με στόχο να φτάσει το 80% του βασικού μισθού, σταδιακή χρονική επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας για άλλους 12 μήνες και σύστημα προστασίας των ανέργων μέσα από έναν ενιαίο, δημόσιο ΟΑΕΔ με τριμερή χρηματοδότηση.

 

Ε. Αμμανατίδου:
Δυσοίωνη χρονιά για τους μικρομεσαίους

"Η κυβέρνηση έχει σημαντικές επιτυχίες στην άσκηση μιας σκληρής ταξικής πολιτικής, που αναδιανέμει εισοδήματα από τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους προς το μεγάλο κεφάλαιο, τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους" επεσήμανε η Ευαγγελία Αμμανατίδου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στα θέματα των μικρομεσαίων προειδοποιώντας ότι "το 2014 ίσως να είναι από τις πιο δυσοίωνες χρονιές".

Όπως ανέφερε "η κυβέρνηση έχει επιλέξει συνειδητά να εξωθήσει στο λουκέτο έναν μεγάλο όγκο των επαγγελματιών που βρίσκονται στο κόκκινο οκταπλασιάζοντας τα φορολογικά βάρη". Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος 26% από το πρώτο ευρώ, αύξηση 800% της προκαταβολής φόρου, διατήρηση και αύξηση 15% του τέλους επιτηδεύματος, ενώ υπάρχει και η θηλιά των οφειλών στον ΟΑΕΕ.

Η Ε. Αμμανατίδου κατέγραψε σειρά επιχειρήσεων της Β. Ελλάδος με προβλήματα: Coca Cola, Αλλατίνη, Φωκάς, Αγαπητός, Κολιός, ΕΛΒΟ, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

 

Χ. Ζεϊμπέκ:
Για πλεόνασμα 812 εκατ., πήραμε μέτρα 10,9 δισ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, υπογράμμισε ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, οφείλεται σε 4 παράγοντες: μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μη επιστροφή φόρων, μη πληρωμή προϋπολογισμένων δαπανών και μείωση της χρηματοδότησης σημαντικών κοινωνικών αναγκών. "Το πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ κόστισε το 2013 10,9 δισ. ευρώ σε ληφθέντα μέτρα, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ πλεονάσματος οι πολίτες επιβαρύνθηκαν 13 ευρώ. Και θα κοστίσει ακόμα περισσότερο το 2014" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Χ. Ζεϊμπέκ έκανε λόγο για ένα "σχέδιο αναδιανομής πλούτου και ισχύος υπέρ των εργαζομένων", που είναι "το μόνο σχέδιο που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση", και σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης αφορά την πλειοψηφία των πολιτών και όχι τη μειοψηφία που δεν υπερφορολογείται, που έχουν λεφτά και θα στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, αυτούς που αύριο θα πάρουν τη "μερίδα του λέοντος" από τις δημόσιες επενδύσεις.

 
 

Επιμέλεια - Επεξεργασία video: Κατερίνα Μπρέγιαννη

Σημείωση Επιμέλειας: Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή σε video όλων των ομιλιών
Επιφυλασσόμαστε για το μέλλον...

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια