Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών από την Πειραιώς με... ερωτηματικά

Στη λύση-πακέτο απορρόφησης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το ποσό που εν τέλει θα πρέπει να καλυφθεί να...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Στη λύση-πακέτο απορρόφησης των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς, την οποία ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το ποσό που εν τέλει θα πρέπει να καλυφθεί να παραμένει, βέβαια, αμφιλεγόμενο, κατέληξαν οι δύο πλευρές. Το επιπρόσθετο τμήμα θα διαθέτει σταθμισμένο ενεργητικό 16 δισ. ευρώ, δάνεια 23,9 δισ. ευρώ με 7,7 δισ. προβλέψεις και όλες τις καλύψεις, καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, 312 καταστήματα και περίπου 5.268 νέους εργαζόμενους. Το deal για την Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται να είναι θετικό, δεδομένης της συγκυρίας, αλλά και του ποιος θα βάλει τελικά τα χρήματα.

 

Η συμφωνία και το... κενό

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι κυπριακές τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ μαζί με προβλέψεις με βάση το δυσμενές σενάριο της Pimco. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί δανείων ονομαστικής αξίας 24 δισ. ευρώ οι προβλέψεις θα ανέλθουν, σωρευτικά, σε 7,7 δισ. ευρώ. Έτσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο πωλείται στο 67% της ονομαστικής του αξίας, μαζί με τις καλύψεις του. Το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο (χορηγήσεις μείον οι προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 16 δισ. ευρώ, οπότε θα χρειασθούν κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραπάνω κεφάλαια θα καλυφθούν κατά 1 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ και κατά 500 εκατ. από τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες ως αντάλλαγμα λαμβάνουν από την Πειραιώς τίμημα 524 εκατ. ευρώ. Εν ολίγοις, το ΤΧΣ ανακεφαλαιοποιεί τα κυπριακά καταστήματα στο σύνολό τους και ως αντάλλαγμα οι Κύπριοι μεταβιβάζουν πέρα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού και τα ακίνητα καθώς και άλλα πάγια στοιχεία που διατηρούσαν Τράπεζα Κύπρου CPB και Ελληνική στην Ελλάδα.

 

Στο 38% τα μεταφερόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να επισημανθεί πως τα ανωτέρω ποσά ενδέχεται να μεταβληθούν, επί το δυσμενέστερο, με βάση το due diligence που θα ανατεθεί σε ελεγκτική εταιρεία. Από το αποτέλεσμά του θα κριθεί το τελικό ποσό των κεφαλαίων που θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, που μεταβιβάζουν οι κυπριακές τράπεζες στην Πειραιώς. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως η μεγαλύτερη προσαύξηση του ποσού που θα καταβάλει η Τράπεζα Πειραιώς είναι 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, πολλές πλευρές ανησυχούν για το τι θα γίνει με το "κενό" που δημιουργείται στη χρηματοδότηση της "νέας" τράπεζας, καθώς το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που μεταφέρεται φτάνει το 38%, οπότε εύλογα εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με την πιθανότητα να αρχίσουν να "σκάνε", σε ποσοστό μεγαλύτερο των προβλέψεων.

 

 

Οι εργαζόμενοι και οι "μεταβιβάσεις"

Από εκεί και πέρα, στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνονται και τα χαρτοφυλάκια εργασιών των θυγατρικών Leasing και Factoring που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό τους. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η ΟΤΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ότι οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται απόλυτα, ενώ προσθέτει πως θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις, έτοιμη να παρέμβει, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ακόμη, στα της εξαγοράς περιλαμβάνεται επίσης το χαρτοφυλάκιο εργασιών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG). Στον αντίποδα, οι θυγατρικές που διατηρούν στον χρηματοοικονομικό τομέα Τράπεζα Κύπρου και CPB (Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, Κύπρου Asset Management, Marfin ΑΕΔΑΚ) δεν μεταβιβάζονται και προβλέπεται να πουληθούν σε δεύτερο χρόνο από την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία θα μεταφερθούν και οι θυγατρικές της CPB.

Δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς οι ασφαλιστικές δραστηριότητες που διατηρούν στην Ελλάδα η CPB και η Τράπεζα Κύπρου είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω υποκαταστημάτων.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις