Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προϋπολογισμός 2014: Για κάθε ευρώ αύξησης του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται 29!

Σε πρωτοφανείς υποθέσεις και εκτιμήσεις όσον αφορά την πορεία των φορολογικών εσόδων έχει στηριχτεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014. Η προβλεπόμενη επιβάρυνση για όλους, σχεδόν, τους φορολογουμένους είναι τόσο υψηλή...

Σε πρωτοφανείς υποθέσεις και εκτιμήσεις όσον αφορά την πορεία των φορολογικών εσόδων έχει στηριχτεί το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014. Η προβλεπόμενη επιβάρυνση για όλους, σχεδόν, τους φορολογουμένους είναι τόσο υψηλή που είτε: α) οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης θα επιβεβαιωθούν, οπότε θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω μείωση της οικονομικής δραστηριότητας (πτώση διαθεσίμου εισοδήματος για τα νοικοκυριά, αδυναμία πολλών αυτοαπασχολούμενων, αλλά και επιχειρήσεων, να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, μείωση των καταθέσεων προκειμένου να αποπληρωθούν οι φορολογικές υποχρεώσεις, υποχώρηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων κ.λπ.) είτε β) οι προβλέψεις της κυβέρνησης δεν θα επιβεβαιωθούν, οπότε θα έχουμε σημαντικές αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, γεγονός που θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων λιτότητας προκειμένου να κλείσουν τα δημοσιονομικά κενά.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της φορολογικής επιβάρυνσης αξίζει να αναφέρουμε πως η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει πως ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,1% το 2014, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,8%. Δηλαδή η τάση μεταβολής των φορολογικών εσόδων (ή η ελαστικότητα των φορολογικών εσόδων) θα φτάσει στο εξωφρενικό 29,11. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Ότι για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 29,11 ευρώ! Ακόμη και αν δεν συμπεριλάβουμε στα έσοδα του 2013 ποσό της τάξης των 1.150 εκατ. περίπου που αφορά σε αποπληρωμή υποχρεώσεων του 2013, ο συντελεστής ελαστικότητας των φορολογικών εσόδων εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλότερος της μονάδας (περί το 2,3), στοιχείο που φανερώνει τη σημαντική αύξηση του φορολογικού βάρους σε σχέση με την ανεπαίσθητη άνοδο της φορολογικής ικανότητας.

Βέβαια αν η αύξηση των φορολογικών εσόδων προερχόταν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ελάχιστοι θα ήταν εκείνοι που θα είχαν αντίρρηση για μια τέτοια εξέλιξη. Όμως οι διάφορες λίστες με τους επώνυμους και μη φοροφυγάδες δεν ελέγχονται ή ελέγχονται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, διότι λείπει η πολιτική βούληση. Επομένως για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι το βάρος πέφτει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ξεφύγουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι φόροι στην περιουσία αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,153 δισ. ευρώ, στα 3,937 δισ. ευρώ, με το κύριο βάρος να πέφτει στην ακίνητη περιουσία χωρίς να προβλέπονται αφορολόγητα όρια και προοδευτικότητα στους συντελεστές. Αύξηση κατά 1,33 δισ. ευρώ, στα 12,91 δισ. ευρώ, προβλέπεται στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος καθώς θα επιβαρυνθούν τόσο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι (καταργήθηκε το σύνολο σχεδόν των φοροαπαλλαγών) όσο και οι έμποροι - βιοτέχνες - ελεύθεροι επαγγελματίες (θα πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου εισοδήματός τους για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για τυχόν επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ).

Συνολικά οι άμεσοι φόροι που προβλέπεται να εισπραχθούν το 2014 αναμένεται να ανέλθουν σε 21,57 δισ. ευρώ (αυξημένοι κατά 8,5% έναντι του 2013), ποσό που δεν είχε εισπραχθεί ακόμη και τις καλές χρονιές της δεκαετίας του 2000, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερέβαιναν το 3% σε ετήσια βάση.

Αντίθετα, οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να μειωθούν κατά 1,8% και θα ανέλθουν στα 24,08 δισ. ευρώ. Όμως ήδη έχουν τεθεί επί τάπητος, κυρίως από την Κομισιόν, προτάσεις που αφορούν την κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ, την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε μια σειρά βασικά αγαθά και υπηρεσίες όπως επίσης την αύξηση του φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ σε διάφορα ενεργειακά προϊόντα (φυσικό αέριο, ντίζελ, ηλεκτρικό ρεύμα).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις