Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα έχει σημασία για όλη την Ευρώπη"

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός φιλόσοφος Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον χώρο και τους ανθρώπους που εδώ και μία διετία...

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός φιλόσοφος Τζιόρτζιο Αγκάμπεν, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά τον χώρο και τους ανθρώπους που εδώ και μία διετία τον διατηρούν ζωντανό, εις πείσμα της κυβέρνησης που επιδιώκει να βγάλει το ιστορικό θέατρο στο σφυρί.

Όμως ο Τζ. Αγκάμπεν βρέθηκε μπροστά σε δεκάδες φίλους του "Εμπρός" που είχαν διάθεση να τον ακούσουν κι έτσι προέκυψε απρογραμμάτιστα μια σεμιναριακού τύπου διαδικασία, αφού ο Ιταλός φιλόσοφος αποδέχθηκε τη "φρικτή θέση του ηθοποιού πάνω στη σκηνή" και, χωρίς οποιαδήποτε εισαγωγική ομιλία, άκουσε και απάντησε στις ερωτήσεις των ακροατών του.

Οι περισσότερες ερωτήσεις αφορούσαν διευκρινίσεις για όσα είχε πει την προηγούμενη μέρα στην ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς ή σχετικά με όρους που χρησιμοποιεί στο έργο του. Απαντώντας όμως σχετικά με την εμπειρία του από την Αθήνα, τις μέρες που βρέθηκε εδώ, ο Τζ. Αγκάμπεν είπε: "Βρέθηκα στην Αθήνα γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ έχει σημασία για όλη την Ευρώπη. Πιθανόν να μπορεί να αλλάξει την ίδια την ιδέα μας για την Ευρώπη".

Συνεχίζοντας, τόνισε πως "η μόνη μας δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση στο παρόν είναι μέσω της αρχαιολογίας, με την έννοια που έδινε ο Φουκώ στον όρο. Εδώ βρίσκονται οι απαρχές της πολιτικής μας παράδοσης, ίσως και το τέλος της..." Και εξήγησε ότι πέρασε πάρα πολλές ώρες στα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης, καθώς για τον ίδιο η σχέση με το παρελθόν περιέχει ένα πολιτικό μήνυμα. "Η εξουσία είναι αυτή που θέλει σήμερα να σβήσει τη σημασία του παρελθόντος", είπε τονίζοντας ότι η σχέση του με την αρχαιολογία "είναι πολιτική και όχι πολιτιστική".

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την εμπειρία του "Εμπρός", ο Τζ. Αγκάμπεν απάντησε: "Δεν βρίσκομαι εδώ για να σας πω τι να κάνετε, δεν μπορώ άλλωστε, μπορώ μόνο να μάθω από εσάς", ενώ στη συνέχεια παρατήρησε ότι ίσως νοηματοδότηση στην εμπειρία και το καθεστώς του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου να μπορεί να προσφέρει η έννοια της "χρήσης": "Όπως η γλώσσα ή το τοπίο είναι κάτι που όλοι χρησιμοποιούν αλλά κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία τους, με αυτόν τον τρόπο ίσως πρέπει να σκεφτούμε το 'κοινό αγαθό' που αποτελεί το 'Εμπρός'".

Σπύρος Κακουριώτης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις