Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η απαξίωση του ΕΚΕΒΙ δεν μπορεί να συνεχιστεί

"Η απαξίωση του ΕΚΕΒΙ, για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να συνεχισθεί", επισημαίνουν με νέα δραματική επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ...

"Η απαξίωση του ΕΚΕΒΙ, για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να συνεχισθεί", επισημαίνουν με νέα δραματική επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ Νίκος Ζωρογιαννίδης και Διονύσης Κ. Μαγκλιβέρας, αντίστοιχα, ζητώντας εκ νέου "άμεση συνάντηση".

Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος να ζητηθεί να επιστραφούν κονδύλια από το πρόγραμμα "Φιλαναγνωσία", που χρηματοδοτείται από ΕΣΠΑ, βρίσκεται προ των πυλών.

Στην επιστολή τους για το θέμα του προσωπικού του ΕΚΕΒΙ επισημαίνουν ότι "μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερωθεί το σύστημα της 'ενοικίασης' προσωπικού λύεται κατά τρόπον άμεσο ο τρόπος αμοιβής των μέχρι σήμερα εργαζομένων στο ΕΚΕΒΙ μέχρις ότου εγκριθεί ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, η έγκριση του οποίου θα αποτελέσει θετικότατο στοιχείο της υπουργικής θητείας σας". Προκειμένου να λυθεί το θέμα της απασχόλησης του προσωπικού "είναι απαραίτητο να καταβληθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις του υπουργείου όπως προβλέπεται από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2013. Από τις 850.000 ευρώ του προϋπολογισμού του έτους 2013, έχουν καταβληθεί μόνον οι... 40.000 ευρώ! Όπως σας έχουν ήδη αναφέρει, έχουμε προβεί σε εσωτερικό δανεισμό, ύστερα από υπόδειξη του προκατόχου σας, και είναι αναγκαίο να γίνει προ του τέλους του 2013 η εξόφληση. Όπως μας έχουν κατ' επανάληψη γνωρίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου, οι σχετικές αποφάσεις βρίσκονται στο γραφείο σας προς υπογραφή".

Για τις καθυστερήσεις των έργων που χρηματοδοτούνται από τα ΕΣΠΑ, αναφέρουν, για το μεν πρόγραμμα "Φιλαναγνωσία" ότι "κινδυνεύουμε να μας ζητηθούν επιστροφές σημαντικών κονδυλίων, δεδομένου ότι επί ένα έτος δεν παράγεται το προβλεπόμενο από το Πρόγραμμα έργο", ενώ για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης επισημαίνουν ότι "ο σχεδιασμός για το 2014 έχει προωθηθεί", όμως "δεν έχει ξεκινήσει η σταδιακή υλοποίηση του προγράμματος, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο απαραίτητος χρόνος".

Καταλήγοντας ζητούν "άμεση συνάντηση των μελών του Δ.Σ. μαζί σας, προς συζήτηση της γενικής πολιτικής για το ελληνικό βιβλίο όπως ζητείται από τους αρμοδίους παράγοντες (εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, κ.α.), καθώς επίσης και επί θεμάτων που άπτονται της όλης λειτουργίας του ΕΚΕΒΙ".

Υπενθυμίζουμε ότι από τον περασμένο Ιούλιο, με προγενέστερη επιστολή του προέδρου του, το Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού. Ελπίζουμε να μην έχει την ίδια τύχη και η παρούσα, και παραμείνει στα συρτάρια του υπουργού μαζί με τις ανυπόγραφες αποφάσεις εκταμίευσης κονδυλίων από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του 2013.

Πόλυ Κρημνιώτη

Δείτε όλα τα σχόλια