Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στη σύνταξη ο κουτσαβάκης των βορείων προαστίων

Μάγκες λίγους πρόλαβα να γνωρίσω στην υπερβαρδάρια γειτονιά μου, αλλά από κουτσαβάκηδες (τα κακέκτυπα δηλαδή του μάγκα) άλλο τίποτα: χαφιέδες της ασφάλειας, προστάτες των εκδιδομένων γυναικών τις οποίες ρήμαζαν στο ξύλο, μπράβοι των αφεντικών της νύχτας και καφενόβιοι...

Του Κλέαρχου Τσαουσίδη

Μάγκες λίγους πρόλαβα να γνωρίσω στην υπερβαρδάρια γειτονιά μου, αλλά από κουτσαβάκηδες (τα κακέκτυπα δηλαδή του μάγκα) άλλο τίποτα: χαφιέδες της ασφάλειας, προστάτες των εκδιδομένων γυναικών τις οποίες ρήμαζαν στο ξύλο, μπράβοι των αφεντικών της νύχτας και καφενόβιοι που εξασφάλιζαν τζάμπα τον καφέ αφηγούμενοι στους αργόσχολους τα φανταστικά τους κατορθώματα, ακουμπώντας τον αγκώνα στο μαρμάρινο τραπέζι και κοιτάζοντας λοξά τους απέναντι.

Είδα την Κυριακή, στη Βουλή, τον πρωθυπουργό να ακουμπά τον έναν αγκώνα στο έδρανο και να αλλάζει τη φωνή προς το βραχνό, να κοιτάει λοξά και να πετάει κουβέντες του τύπου «εμένα ο μπαμπάς μου έχει πιστόλι», όπως κάποια δύσμοιρα λέγανε στο νηπιαγωγείο.

Νομίζω ότι οι σαμαρικές «μαγκιές» είχαν αποδέκτη όχι τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, αλλά τους πειθήνιους «μαλιστάκηδες» του κόμματός του, οι επιφανέστεροι των οποίων τον είχαν πετάξει στα αζήτητα το 1993. Τώρα παίρνει (;) το αίμα του πίσω, εξευτελίζοντας το κόμμα που τον ανέδειξε (κατεβάζοντάς το στο χαμηλότερο εκλογικό του ποσοστό πέρσι τον Μάιο) και υποτάσσοντάς το στην ακροδεξιά παρέα του. Παράλληλα, προωθώντας την τελική λύση των κερδοσκόπων, εκδικείται και τον λαό που απέρριψε την Πολιτική του Άνοιξη.  Παραδίδει στους ιδιώτες και το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να κλείσει ο κύκλος της εξουθένωσης του Έλληνα εργαζόμενου ή συνταξιούχου.

Οι μακρυχέρηδες

Όση προστυχιά κι αν επιστρατεύουν Σαμαράς, Βενιζέλος και η αγέλη τους για να πλήξουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, η μοίρα τους είναι προδιαγραμμένη. Άλλοι θα βρεθούν -οριστικά- στα σκουπίδια της πολιτικής ζωής και άλλοι στη νέα πτέρυγα του Κορυδαλλού.

Εκεί θα καταλήξουν και τα αλαλάζοντα κύμβαλα που ανέλαβαν να εξολοθρεύσουν το ασφαλιστικό σύστημα των Ελλήνων, χαρίζοντας σε συμμορίες τους κόπους εκατομμυρίων Ελλήνων. Τα δομημένα ομόλογα, τα αποθεματικά που έγιναν εν μια νυκτί καπνός καθώς βαφτίστηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, δεν είναι προίκα ούτε του κουτσαβάκη των βορείων προαστίων ούτε του συνεργού του. Ανήκουν, με τον νόμο και με την ηθική, στους ασφαλισμένους και τους εργοδότες τους που επί δεκαετίες κατέβαλλαν σε ζεστό χρήμα το 30,5 έως 40% περίπου επί των αμοιβών των εργαζομένων.

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, που προχτές του κόψανε και τα τηλέφωνα επειδή χρωστάει, έδειξε, ως διοικητής του ΙΚΑ (!), ότι οι εργαζόμενοι θα παίρνουν μια εθνική σύνταξη των 360 ευρώ και απ' εκεί και πέρα, αν οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων τους το επιτρέπουν, θα συμπληρώνουν με κατιτίς αυτό το φοβερό ποσό. Μας έστειλε επίσης στα ιδιωτικά ασφαλιστικά χασάπικα και όταν αυτά θα φαλιρίζουν, οι Θάτσερ της ζωής μας θα μας λένε «ας προσέχατε»...

Οι αναλογιστικές μελέτες

Δεν ξέρω αν τελούσε εν ευθυμία ο κ. Σπυρόπουλος, αλλά οι αναλογιστικές μελέτες που επικαλείται άλλα έλεγαν πριν από το κούρεμα και άλλα τώρα. Και αν οι προστατευόμενες από τα δυο κόμματα επιχειρήσεις καθώς και το ίδιο το κράτος είχαν συνέπεια στην ασφαλιστική συμπεριφορά τους, όλα τα ταμεία, με πρώτο το ΙΚΑ (με χρέη πάνω από 12 δισ.), θα ήταν παραπάνω από βιώσιμα. Αν τολμούν, ας δώσουν τα στοιχεία για τα χρέη των γνωστών, φίλων και συγγενών.

Αλλά κι αν ακόμη δεχτούμε μοιρολατρικά ότι το κούρεμα Βενιζέλου ήταν αναγκαστικό κι ας πλήττονταν πρωτίστως τα ασφαλιστικά ταμεία, πάλι υπάρχει ένα ερώτημα: Πού πήγε η ρητή υπόσχεση του ωρυόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ότι η χασούρα των ταμείων θα αντικατασταθεί με ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου;

Οι κυβερνώντες έχουν πάρει διαζύγιο με την ηθική. Κυρίως ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που πριν από δυο χρόνια έβγαζε λάδι τον Άκη Τσοχατζόπουλο και προχθές, στην ίδια Βουλή, χρέωσε τις αρπαχτές του και άλλων στελεχών του κόμματός του στον ΣΥΡΙΖΑ!

Οι «κουτσαβάκηδες» των βορείων προαστίων δεν δούλεψαν ποτέ για τη σύνταξη. Δεν αγωνιούσαν αν φτάνουν τα ένσημα για να ανανεώσουν το βιβλιάριο Υγείας. Τα κλεμμένα των προγόνων τους αρκούν για δέκα γενιές και οι ίδιοι συνήθως κατασπαράσσουν τα διαπιστεύματα.

Φυσικά ουδείς διανοείται να μιμηθεί τον Μπαϊρακτάρη και να κόψει το μανίκι που περισσεύει από το ακριβό κοστούμι τους, ενώ το μουστάκι που έτρεφαν το έκοψαν μόνοι τους διότι αυτό ασπρίζει γρήγορα (ενώ τα μαλλιά, αν είναι δυνατόν!).

Όσο για το μπεγλέρι, το κρέμασαν πάνω από το τζάκι, όπως γίνεται σε όλα τα φτωχόσπιτα...

Θα τους χρειαστεί σε λίγους μήνες για να σκοτώνουν την ώρα τους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις