Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σφυρίζουν αδιάφορα για το ΕΚΕΒΙ;

Εγκλωβισμένοι σε έναν οργανισμό χωρίς διευθυντή, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό και απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνιο, παραμένουν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ένα περίπου χρόνο μετά την ανακοίνωση της κατάργησης από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό...

Εγκλωβισμένοι σε έναν οργανισμό χωρίς διευθυντή, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προγραμματισμό και απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνιο, παραμένουν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, ένα περίπου χρόνο μετά την ανακοίνωση της κατάργησης από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό και έξι μήνες μετά την ανάκληση της απόφασης από τον νύν υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου τόσο προς τους ίδιους, σε συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού Πολιτισμού, όσο και σε δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Καρακατσάνη στην εφημερίδα μας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τίποτα δεν κινείται στο ΕΚΕΒΙ αυτή τη στιγμή. Η μόνη διευθέτηση είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ στις 16 Οκτωβρίου, του διορισμού του κ. Νίκου Λαμπρόπουλου στο Διοικητικό Συμβούλιο εκ μέρους των εκδοτών, σε αντικατάσταση του Νίκου Μαλλιάρη, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Η χρηματοδότηση του ΕΚΕΒΙ, όχι μόνο για τις πληρωμές των εργαζομένων, όπως διευκρινίζουν οι ίδιοι, αλλά για την επαναλειτουργία όλων των δράσεων που αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει ή έχουν εκχωρηθεί σε άλλους φορείς, καθώς και ο διορισμός διευθυντή, παραμένουν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας προκειμένου, πέρα από δηλώσεις και διαβεβαιώσεις, να επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το ΕΚΕΒΙ.

Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα, παρ' ότι σε συνάντηση που είχαν προ τριών εβδομάδων οι εργαζόμενοι του ΕΚΕΒΙ με τον κ. Καρακατσάνη πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός Πολιτισμού έδωσε ειδική έγκριση για έκτακτη επιχορήγηση του ΕΚΕΒΙ, η οποία θα κάλυπτε τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Την ίδια ώρα όμως, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου τους ενημέρωνε ότι "η διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης έχει παγώσει χωρίς καμία πειστική εξήγηση". Βεβαίως ο κ. Καρακατσάνης συνιστούσε "λίγη ακόμα υπομονή".

Να σημειώσουμε σ' αυτό το σημείο ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚΕΒΙ για το 2013 ήταν 850.000 ευρώ, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν τον Ιούνιο μόνο 40.000 ευρώ, που διατέθηκαν για να συμπληρωθεί το ποσό πληρωμής των εργαζόμενων μέχρι τον Ιούνιο. Αντιθέτως, αναπάντητα παρέμειναν δύο αιτήματα της διοίκησης του ΕΚΕΒΙ. Το πρώτο διατυπώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, με το οποίο η διοίκηση ζητούσε το ποσό των 270.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί εσωτερικός δανεισμός που είχε γίνει για να πληρωθούν λειτουργικά έξοδα και οι εργαζόμενοι. Το δεύτερο αίτημα, για 234.000 ευρώ, διατυπώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για την κάλυψη μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων (χρεωστούνται ενοίκια 4 μηνών, προμηθευτές κ.λπ.). "Πού βρίσκονται άραγε τα υπόλοιπα;" αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι. Θα είναι αν μη τι άλλο άκομψο να βρίσκονται στα ταμεία του υπουργείου την ώρα που το υπαλληλικό δυναμικό παραμένει επί τέσσερις μήνες απλήρωτο.

Όσο για το εργασιακό ζήτημα, έχει ανατεθεί στη νομική σύμβουλο του υπουργείου Κορίνα Ζερβού. Τι γίνεται άραγε σ' αυτό το μέτωπο; Θυμίζουμε ότι το ακανθώδες, για τη λειτουργία του ΕΚΕΒΙ, ζήτημα δεν είναι μόνο η έλλειψη κανονισμού λειτουργίας, αλλά και το γεγονός ότι με τον νόμο 4057 της 14ης Μαρτίου 2012 το ΕΚΕΒΙ εντάχθηκε σε καθεστώς ΔΕΚΟ. Πρός το παρόν πάντως οι υπάλληλοι εξακολουθούν να προσφέρουν την εργασία τους σε οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου ως "ενοικιαζόμενοι".

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου στην "Αυγή" διά στόματος Π. Καρακατσάνη, ότι "το ΕΚΕΒΙ θα συνεχίσει να λειτουργεί με όλες τις δράσεις που προβλέπονται στον ιδρυτικό του νόμο", μέχρι αυτή τη στιγμή όλες οι δράσεις του ΕΚΕΒΙ είναι παγωμένες. Παρ' ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται καθημερινά στη δουλειά τους, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι "ό,τι δεν έχει κόστος". Έτσι ενημερώνονται καθημερινά τόσο η Βιβλιονέτ όσο και τα αρχεία συγγραφέων και μεταφρασμένων ελληνικών βιβλίων, ενώ έτοιμο να αναρτηθεί στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ είναι το Αρχείο Εικονογράφων. Από τα δύο προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ΕΣΠΑ, συνεχίζεται η προετοιμασία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για την επόμενη χρονιά με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, αλλά η "Φιλαναγνωσία" παραμένει "παγωμένη" από τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως επίσης και το πρόγραμμα ενίσχυσης της μετάφρασης ελληνικών βιβλίων "Φράσις", το Εργαστήρι του Βιβλίου, αλλά και οι έρευνες αναγνωσιμότητας. Όπως είναι γνωστό, η διοργάνωση του "Ετους Καβάφη" έχει εκχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο διόρισε μεν μια επιτροπή προκειμένου να πραγματοποιηθεί σειρά αφιερωματικών εκδηλώσεων, πλην όμως ένα μήνα πριν ολοκληρωθεί το επετειακό έτος για τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, από την επιτροπή δεν ακούγεται ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Όσο για την προετοιμασία της ελληνικής συμμετοχής στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου στο εξωτερικό, δράση που είχε ανατεθεί από το ΥΠΠΟ το 2010 στο ΕΚΕΒΙ, έχει εκχωρηθεί στην ΠΟΕΒ!

Προφανώς κάπως έτσι υλοποιείται η επιδίωξη του υπουργού Πολιτισμού την οποία μας μετέφερε με τις δηλώσεις του ο κ. Καρακατσάνης στις 12 Σεπτεμβρίου, "να διατηρήσουμε, να αναβαθμίσουμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε νέες δράσεις στον πολιτισμό, στα γράμματα και τις τέχνες". Με ένα ΕΚΕΒΙ ανοιχτόκλειστο και με τους εργαζόμενούς του σε πλήρη εργασιακή ανασφάλεια και απλήρωτους από τον Ιούνιο.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

Δείτε όλα τα σχόλια