Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προβοκάτσια!

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κύριο άρθρο, δεν είχε διευκρινιστεί πλήρως ο χαρακτήρας της εγκληματικής ενέργειας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ προοιμίου.

Μέχρι την ώρα που γραφόταν το κύριο άρθρο, δεν είχε διευκρινιστεί πλήρως ο χαρακτήρας της εγκληματικής ενέργειας έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ προοιμίου. Ούτε ωφελεί η βιασύνη στις εκτιμήσεις. Χρειάζεται όμως αποφασιστικότητα στη διερεύνηση και την εξάρθρωση συμμοριών, που δρουν "εν ονόματι" αλλά εις βάρος του λαού, της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Επίσης επιβάλλεται να βρεθούν τα νήματα που χάνονται στον σκοτεινό υπόκοσμο του παρακράτους, στις υπηρεσίες ασφαλείας, που αποδεδειγμένα έχουν διαβρωθεί από την Ακροδεξιά και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι παίζουν παιχνίδι έντασης, ακόμη και με εγκλήματα.

Οι συνθήκες, όπως περιγράφονται, προϊδεάζουν για τρομοκρατικό χτύπημα. Ενισχύονται οι πληροφορίες ότι τα θύματα, νέοι άνθρωποι, είναι μέλη της Χ.Α. Η ενέργεια αντικειμενικά λειτουργεί ως προβοκάτσια. Σε μια περίοδο που η ηγεσία της Χ.Α. έχει οδηγηθεί στη φυλακή, αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη που ερευνά τη δολοφονική δράση της, η ένοπλη επίθεση μπορεί να οδηγήσει στη θυματοποίηση των θυτών ναζί και να δημιουργήσει κλίμα συμψηφισμού της ακροδεξιάς με άλλες μορφές βίας. Ήδη τα πολιτικά ξαδέλφια του χρυσαυγιτισμού επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν στήνοντας το φάντασμα της "αριστερής βίας". Άλλωστε ήταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης εκείνος ο οποίος "προέβλεπε", πάνω στο ανοιχτό μνήμα του Παύλου Φύσσα, να έρχονται κι άλλοι νεκροί... Αυτοεκπληρούμενη προφητεία;

Η δολοφονική επίθεση μετατρέπει την ανακούφιση που ένιωσε η κοινωνία για τη σύλληψη των νεοναζί εγκληματιών σε αγωνία ή και φόβο μήπως επικρατήσουν στον δρόμο συνθήκες "ακήρυχτου πολέμου". Οι δράστες της τρομοκρατικής ενέργειας δεν είχαν καν το αρρωστημένο "άλλοθι" ότι ανταπέδιδαν τα ίσα ώστε να εκφοβίσουν και να περιορίσουν τη θρασύτητα των χρυσαυγιτών. Αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν την αποθράσυνσή τους, καθώς η Χ.Α. θα επιχειρήσει να μεταμφιεστεί από θύτης σε θύμα και να εκτρέψει τη δικαστική έρευνα.

Σε μια περίοδο πολιτικής ρευστότητας και οικονομικής δυσπραγίας, κατά την οποία επιβάλλεται η ενεργοποίηση της κοινωνίας, η εισβολή των ενόπλων τρομοκρατών συντελεί στον εκφοβισμό της κοινωνίας και τη μετατροπή της πολιτικής σε θεαματική σύγκρουση μηχανισμών... Η επίθεση στην ομαλότητα δεν ωφελεί τις λαϊκές προσδοκίες. Μόνον η ενεργός συμμετοχή των πολιτών και η απαίτηση για δημοκρατικές εξελίξεις μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή πορεία προς την αναγκαία δημοκρατική ανατροπή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις