Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ: "Ματαρόα": Πορτρέτο μιας εξόριστης γενιάς

Σε ένα από τα κομβικά γεγονότα της ελληνογαλλικής ιστορίας, το σχεδόν μυθικό, πλέον, ταξίδι του Ματαρόα, πάνω στο οποίο επιβιβάστηκε μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων διανοουμένων, είναι αφιερωμένη η ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τίτλο "Το ταξίδι του Ματαρόα.

Σε ένα από τα κομβικά γεγονότα της ελληνογαλλικής ιστορίας, το σχεδόν μυθικό, πλέον, ταξίδι του Ματαρόα, πάνω στο οποίο επιβιβάστηκε μια ολόκληρη γενιά νέων Ελλήνων διανοουμένων, είναι αφιερωμένη η ημερίδα που διεξάγεται σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, με τίτλο "Το ταξίδι του Ματαρόα. Πορτρέτο μιας εξόριστης γενιάς".

Τον Δεκέμβριο του 1945, με εμπνευστή και οργανωτή τον Ροζέ Μιλλιέξ, σε συνεργασία με τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Οκτάβιο Μερλιέ, μερικά από τα λαμπρότερα νέα μυαλά της Ελλάδας, εξασφαλίζοντας υποτροφίες για σπουδές, φεύγουν με το Ματαρόα για τη Γαλλία, ξεφεύγοντας έτσι από την κόλαση του εμφυλίου, την εκδικητικότητα του μεταβαρκιζιανού κράτους, τις φυλακές και τις εξορίες.

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία με τεράστια σημασία για τα γράμματα και τις τέχνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία, καθώς ανάμεσα στους ταξιδιώτες βρίσκονταν μετέπειτα διάσημα ονόματα διεθνώς, όπως ο Kορνήλιος Kαστοριάδης, ο Κώστας Παπαϊωάννου, ο Kώστας Aξελός, ο Μέμος Μακρής, ο Νίκος Σβορώνος, ο Μάνος Ζαχαρίας, ο Τάκης Ζενέτος, η Mιμίκα Kρανάκη κ.ά.

Η ημερίδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του ερευνητικού ερευνητικού προγράμματος «Αθήνα-Παρίσι, 1945-1974» της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, θα επιδιώξει να επανεξετάσει τόσο την ιστορική όσο και τη μυθική διάστασή του, αναδεικνύοντας μερικές από τις δεσπόζουσες φυσιογνωμίες του πλου, αρχιτέκτονες, νομικούς, συγγραφείς, ποιητές ή καλλιτέχνες, ως εξέχουσες προσωπικότητες της γενιάς τους.

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο Auditorium από τις 9.30-19.00 και με ανακοινώσεις τους θα συμμετέχουν οι Ν. Μανιτάκης, S. Jollivet, Ν. Αλιβιζάτος, Ε. Ματθιόπουλος, Π. Κοσμαδάκη, Π. Τουρνικιώτης, L. Arnoux, Β. Λαλαγιάννη, Μ. Οικονόμου. Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί με συζήτηση ανάμεσα στους Ελίτα Κουνάδη, Κωστή Κορνέτη, Λεωνίδα Εμπειρίκο, Μάνο Ζαχαρία, Άννα Φιλίνη.

Δείτε όλα τα σχόλια