Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Παρουσίαση βιβλίου: Η κατάρρευση του «υπαρκτού» και η διάσπαση του ΚΚΕ- Η κομβική στιγμή του 1991
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρουσίαση βιβλίου: Η κατάρρευση του «υπαρκτού» και η διάσπαση του ΚΚΕ- Η κομβική στιγμή του 1991

Οι εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ σας καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Ζαγάρα "Η καταρρευση του «υπαρκτού» και η διάσπαση του ΚΚΕ Η κομβική στιγμή του 1991", σήμερα στις 19.30, στον κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, Θησείο.

Θα μιλήσουν οι:

Νάντια Βαλαβάνη, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών,
Γιάννης Δραγασάκης, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης,
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. των ΑΣΚΙ,
Γιάννης  Μπαλάφας,  υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια Αθηνών, πρώην Υπουργός, και   ο   συγγραφέας  Κωνσταντίνος  Ζαγάρας,  πολιτικός   επιστήμονας,δημοσιογράφος.

Θα συντονίσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ομ. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. των ΑΣΚΙ

Λίγα λόγια για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα

Το βιβλίο ξεκινάει με το κεφάλαιο για τη συγκρότηση της διακριτής «ομάδας Φλωράκη» μέσα στις φυλακές και ξετυλίγει την ιστορία του ΚΚΕ από τη στιγμή που ο Χαρ. Φλωράκης αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος το 1972 και φτάνει μέχρι το καλοκαίρι του 1991 και τα τραυματικά γεγονότα της διάσπασης. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στα ιδεολογικά και πολιτικά σχήματα, τις κοσμοεικόνες και τις επιρροές που οδήγησαν στη συγκρότηση των δυο διακριτών ιδεολογικών ρευμάτων στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 στο εσωκομματικό πεδίο του ΚΚΕ και μελετά τους λόγους και τα αίτια της σκληρής εσωκομματικής κρίσης και σύγκρουσης.

Παράλληλα, μέσα από τις πρωτογενείς μαρτυρίες μιας σειράς ανθρώπων που ενεπλάκησαν –άμεσα ή έμμεσα– στα γεγονότα, το βιβλίο αποτυπώνει το κλίμα της περιόδου και ψυχογραφεί την κατάσταση με τα μάτια των πρωταγωνιστών του τότε.

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 και τη διάλυση του ενιαίου Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα έρχεται να φωτίσει πλευρές μιας συγκλονιστικής, αλλά ελάχιστα καταγεγραμμένης, ιστορικής περιόδου του ελληνικού κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL