Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στον Νίκο Χρυσό το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

Μια πραγματικά όμορφη μέρα ξημέρωσε για την "Καινούργια μέρα" του Νίκου Χρυσού (εκδ. Καστανιώτης), που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημά του, ο νεαρός ηλικιακά, αλλά ήδη...

Μια πραγματικά όμορφη μέρα ξημέρωσε για την "Καινούργια μέρα" του Νίκου Χρυσού (εκδ. Καστανιώτης), που απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημά του, ο νεαρός ηλικιακά, αλλά ήδη δοκιμασμένος συγγραφέας, χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική της Καινής Διαθήκης, καταδύεται στον κόσμο των αστέγων δημιουργώντας μια ιστορία γι' αυτούς και τους διώκτες τους. Μέσα από την πυρπόληση ενός κλοσάρ που έχει τη φήμη δεινού παραμυθά από τρεις άντρες, ο Χρυσός επιχειρεί την περιπλάνησή του στις διαδρομές και στους ανθρώπους του περιθωρίου αγγίζοντας με ευαισθησία ένα από τα μείζονα ανοιχτά θέματα της οικονομικοκοινωνικής και πολιτισμικής καθημερινότητας της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμεται εκ περιτροπής κάθε τρία χρόνια σε συγγραφείς από τις μισές χώρες της Ε.Ε., με βασική επιδίωξη την ανάδειξη της λογοτεχνικής ποικιλομορφίας στην Ευρώπη και την προώθηση του πολιτισμικού διαλόγου με τη μετάφραση σε άλλες γλώσσες των βραβευμένων βιβλίων. Στα δέκα χρόνια από την καθιέρωσή του έχει απονεμηθεί συνολικά σε 106 συγγραφείς από 35 χώρες. Από την Ελλάδα έχουν βραβευθεί στο παρελθόν οι Κώστας Χατζηαντωνίου, Μάκης Τσίτας και Κάλλια Παπαδάκη.

Τον Νίκο Χρυσό συγχαίρει το υπουργείο Πολιτισμού μαζί και τους  συνυποψηφίους του για το βραβείο συγγραφείς Δημήτρη Γράψα και Άγη Πετάλα, καθώς τα έργα των τριών υποψηφίων επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 135 βιβλία Ελλήνων συγγραφέων για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τι μάθαμε από την υπόθεση Δημάκη

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έληξε τελικά με την ικανοποίηση του αιτήματός του. Και η κατάληξη της υπόθεσης δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός, που διεκδίκησε το δικαίωμα να μορφωθεί και να αναδείξει τις δεξιότητές του, παρότι φυλακισμένος, ταλαιπωρήθηκε άδικα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο