Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
Περί βιβλιοθηκών... γεωγραφία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... γεωγραφία

Σε όλη τη χώρα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κέρκυρα και από τα Χανιά μέχρι τη Ρόδο, οι περισσότερες πόλεις μας διαθέτουν βιβλιοθήκες. Μικρές ή μεγάλες, παλιές ή νέες, δημόσιες, δημοτικές, ακαδημαϊκές, ειδικές, οι βιβλιοθήκες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής περιφέρειας.

Ορισμένες από αυτές, κάτω από την ομπρέλα του δικτύου βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, οργανώνουν κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το βιβλίο, τη γνώση, την επιμόρφωση και τη συμμετοχή. Εκδηλώσεις που προσφέρονται στα μέλη των κοινοτήτων που εξυπηρετούν δωρεάν και χωρίς κανένα εμπόδιο στην πρόσβαση. Διαμοιράζονται πόρους και τεχνογνωσία, αλληλοϋποστηρίζονται και προσφέρουν μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών.

Σίγουρα η επιθυμία μας θα ήταν να καλυφθεί το σύνολο της επικρατείας με ένα θεσμοθετημένο δίκτυο βιβλιοθηκών, το οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, προσφέροντας, μέσω οικονομίας κλίμακας, ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αλλά η υφιστάμενη κατάσταση, ενώ απέχει πολύ από το ιδανικό, έχει τεράστια πλεονεκτήματα.

Ένα έτοιμο δίκτυο φορέων που προάγουν την ανάγνωση, τη μόρφωση, το βιβλίο και τον πολιτισμό είναι ήδη στημένο και αναγνωρίσιμο από τους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν. Η ενίσχυσή του με ανθρώπινους και υλικούς πόρους θα επαύξανε την αποτελεσματικότητά του.

Ειδικά με την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια και αφορά τόσο υποδομές όσο και υπηρεσίες. Πολλές πόλεις και χωριά απέκτησαν σύγχρονα και λειτουργικά κτήρια βιβλιοθηκών. Από την Κοβεντάρειο στην Κοζάνη, στη Δημοτική Αλεξανδρούπολης, από τη Δημόσια στο Ρέθυμνο στη Δημοτική της Λέρου, τόσο οι τοπικές κοινωνίες όσο και η κεντρική κυβέρνηση αναγνωρίζουν τον ρόλο που δύνανται να παίξουν και έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτές.

Ένα δίκτυο βιβλιοθηκών λοιπόν που εδράζεται σε υφιστάμενες σύγχρονες (τις περισσότερες φορές) υποδομές ή υποδομές που είναι προγραμματισμένες να αναδιαμορφωθούν. Επιπρόσθετα, τα τυπικά και άτυπα δίκτυα που λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς και το ολοένα και πιο καταρτισμένο προσωπικό που αναλαμβάνει να τις λειτουργήσει βοηθούν ώστε οι βιβλιοθήκες μας να παρέχουν υπηρεσίες σε τόσο μεγάλη γεωγραφική κάλυψη που καμία άλλη κρατική ή και ιδιωτική υποδομή δεν μπορεί.

Η μοναδικότητά τους συνίσταται στην αναγνώριση της αναγκαιότητας ύπαρξής τους. Έτσι, στον χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού λειτουργούν εδώ και χρόνια αδιαλείπτως προσφέροντας πρόσβαση στους ανθρώπους του κέντρου και της περιφέρειας όλο τον χρόνο και δωρεάν.

Καιρός είναι λοιπόν να υπάρξει αφενός μεν η αναγνώριση του έργου που παράγουν από την Πολιτεία, αφετέρου δε η στήριξή τους με όλα εκείνα τα μέσα που θα τις καταστίσουν κύριο σημείο αναφοράς στις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL