Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Προ των θυρών ο νέος Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προ των θυρών ο νέος Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού

Το μεγάλο κενό της έλλειψης χάραξης πολιτικής βιβλίου μετά το βίαιο κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ επί κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων του βιβλίου έρχεται να αποκαταστήσει ο νέος φορέας βιβλίου. Το νομοσχέδιο για την ίδρυσή του τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την περασμένη Παρασκευή και θα παραμείνει στη Διαύγεια έως την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 3 μ.μ. Στο πλαίσιο μάλιστα της διαβούλευσης, αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΠΟΑ σύσκεψη με την παρουσία συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών και άλλων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο "ώστε να υπάρξει ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το θέμα".

Ο "Οργανισμός Βιβλίου και Πολιτισμού", που, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, "θα εφαρμόζει εθνική πολιτική για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης και θα βασίζεται στις σημαντικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τόσο στον τομέα της εκδοτικής παραγωγής όσο και στις νέες πρακτικές των αναγνωστών μέσω ψηφιακών εφαρμογών", ιδρύεται με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, και αναμένεται να στεγαστεί στα δύο ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού επί των οδών Πανός 19 και Θρασυβούλου, στην Πλάκα, γνώριμα στους θαμώνες ενός από τα γνωστότερα στέκια, της "Αρχιτεκτονικής". Θα διοικείται από 7μελές Δ.Σ., για τη διεύθυνσή του προβλέπεται γενικός διευθυντής, που επιλέγεται κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης, με τετραετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά, και επικουρείται από τέσσερις ειδικούς συμβούλους, ενώ προβλέπονται 35 θέσεις πλήρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους που θα τον στελεχώσουν.

"Ο κόσμος του βιβλίου δικαιούται έναν νέο Οργανισμό Βιβλίου, όχι μόνο γιατί το ΕΚΕΒΙ έκλεισε άδικα και βίαια, αλλά και γιατί το αξίζει" υπογραμμίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά προσθέτοντας ότι "ο κόσμος του βιβλίου παρέμεινε ζωντανός μέσα στην κρίση και ήρθε η στιγμή να υποστηριχθεί ώστε να βρει αναπτυξιακή τροχιά και μεγαλύτερη επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Οφείλουμε να προσφέρουμε στους συγγραφείς, μεταφραστές, εκδότες, εικονογράφους και όλους όσοι εργάζονται στον χώρο του βιβλίου σύγχρονες δυνατότητες και προοπτική".

Στη Διαύγεια

Ο νέος Οργανισμός, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, "έχει ως σκοπό τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου και της ανάγνωσης ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου, καθώς και των εν γένει πολιτισμικών πρακτικών που την προάγουν".

Μεταξύ άλλων προβλέπονται η διεξαγωγή ερευνών και στατιστικών μελετών, η καλλιέργεια αναγνστικών πρακτικών με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία και στις ευάλωτες ομάδες, η αξιοποίηση και ανάπτυξη των δεδομένων της Βιβλιονέτ, ανάπτυξη πλατφόρμας ηλεκτρονικού βιβλίου με εφαρμογές συνδεδεμένες στις βιβλιοθήκες σε πληροφοριακά δίκτυα, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, η δημιουργία οπτικοακουστικού αρχείου συγγραφέων μεταφραστών, κριτικών, εικονογράφων και επαγγελμάτων που συνδέονται με την παραγωγή και διακίνηση του βιβλίου, η προώθηση διαρθρωτικών μέτρων υποστήριξης της πρώτογενούς ελληνικής παραγωγής βιβλίου, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής για την προώθηση του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού μέσου και της οικονομίας του βιβλίου ως δημιουργικής βιομηχανίας με παρατηρήσεις και προτάσεις αναφορικά με το εργασιακό, φορολογικό και το εν γένει καθεστώς που διέπει την αλυσίδα παραγωγής βιβλίου, η παροχή πληροφόρησης, συμβουλών και υποστήριξης της πολιτιστικής δραστηριότητας που συμβάλλει στη διάδοση του βιβλίου σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Τουρισμού, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο νέος Οργανισμός διαρθρώνεται σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης, η οποία αποτελείται από τρεις επιμέρους διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Βιβλίου και Ανάγνωσης, εντός της οποίας λειτουργούν το Τμήμα Τεκμηρίωσης, Στατιστικών, Βιβλιοθήκης και Αρχείου, το Τμήμα Υποστήριξης Βιβλίου και Ανάγνωσης και το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Νέων Τεχνολογιών, καθώς επίσης και τη Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

Παράλληλα θα υπάρχουν δύο αυτοτελή γραφεία, Περιφερειακής Πολιτισμικής Πολιτικής και Νομικής Υποστήριξης αντίστοιχα. Συστήνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο Σύγχρονου Πολιτισμού, που θα υποστηρίζεται με την απαραίτητη τεχνογνωσία για τον συντονισμό τής εν γένει πολιτιστικής δράσης για θέματα προώθησης του βιβλίου και αξιολόγησης των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων εφαρμογής της πολιτισμικής δράσης του Οργανισμού, σε συνεργασία και διαρκή επικοινωνία τόσο με τη Διεύθυνση Πολιτισμικών Δράσεων του ΥΠΠΟΑ όσο και με τους δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Οι πόροι

Οι πόροι του νέου Οργανισμού, εκτός από την επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προβλέπεται να προέρχονται επίσης από την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, από επιχορηγήσεις από δημόσιους ή μη φορείς και οργανισμούς, από δωρεές, κληρονομιές, έσοδα από χορηγίες πάσης φύσεως, από εισιτήρια, εκδόσεις, προγράμματα, από τη λειτουργία αναψυκτηρίου - εστιατορίου, από εκμετάλλευση - αξιοποίηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL