Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Περί βιβλιοθηκών... και διακηρύξεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και διακηρύξεων

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) από κοινού με τις Ευρωπαϊκές Ενώσεις Βιβλιοθηκών (LIBER, EBLIDA, PublicLibraries2030 και SPARC Europe) συνυπογράφουν κοινή διακήρυξη για την αξία των βιβλιοθηκών:

"Οι βιβλιοθήκες έχουν σημασία για την Ευρώπη - είναι κεντρικοί χώροι μάθησης και πολιτικής συμμετοχής, είναι τα παράθυρα για όλους στον πολιτισμό και στην κληρονομιά, είναι οι κινητήριοι μοχλοί της έρευνας και της καινοτομίας.

Η Ευρώπη έχει σημασία για τις βιβλιοθήκες - για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ισχυρότερες, πιο έξυπνες και δικαιότερες κοινωνίες, τα ιδρύματά μας βασίζονται στις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο και το Λουξεμβούργο. Αναζητούμε μια Ευρώπη που μας βοηθά να επιτύχουμε την αποστολή μας.

Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία:

1. Εγγυάται ότι καθένας, ανά πάσα στιγμή της ζωή του, μπορεί να μάθει, να διαβάζει και να αναπτυχθεί μέσω βιβλιοθηκών.

2. Παρέχει την πρόσβαση στον πολιτισμό, στην επιστήμη και την καινοτομία στην καρδιά των δράσεών της.

3. Αποδέχεται πλήρως την επίτευξη των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και προωθεί την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την υλοποίησή τους και με την ανάπτυξη σχετικών πρωτοβουλιών".

Η διακήρυξη είναι πιο αναλυτική για καθένα από τα τρία σημεία στα οποία εστιάζει. Οι άνθρωποι των βιβλιοθηκών στην Ευρώπη κατανοούν τις αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στο κοινωνικό σώμα όσο και στη νομοθέτηση εμποδίων στην πρόσβαση των Ευρωπαίων σε πληροφορίες και κείμενα. Υπογραμμίζεται ο ζωτικός ρόλος που καλούνται να παίξουν οι βιβλιοθήκες στην ευρωπαϊκή κοινωνία που μέλλεται.

Οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς ως οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Ένωσης. Είναι στα χέρια των πολιτών να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να κινηθεί το κοινό οικοδόμημα. Αν το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση της δημοκρατικής λειτουργίας της Ένωσης και η ταυτόχρονη ανάπτυξη των χωρών που την απαρτίζουν, ο δρόμος αυτός αναγκαστικά περνά και μέσα από τις βιβλιοθήκες.

Οι εφαρμοστέες πολιτικές οφείλουν να σεβαστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων στην πρόσβαση, τη γνώση και τη μάθηση. Είναι ένα από τα βασικά δομικά υλικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Πολιτικοί και πολιτικές που θα εγγυώνται -μεταξύ άλλων- και αυτούς τους πυλώνες είναι το ζητούμενο. Η πρόοδος αντιδιαστέλλεται με τη συντήρηση όταν αυτή διευρύνει τα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες, εγγυάται δημοκρατικές λειτουργίες και συμμετοχή στη γνώση. Μόνο έτσι οι άνθρωποι θα αναπτύξουν την προσωπικότητά τους σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ίσων ευκαιριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL