Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Περί βιβλιοθηκών... και μόρφωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και μόρφωσης

Τα τελευταία χρόνια, με την καθολική κυριαρχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην καθημερινότητα των περισσοτέρων ανθρώπων, έχουμε γίνει μάρτυρες φαινομένων που μερικές φορές ξεπερνούν τα όρια είτε του κωμικού είτε του επικινδύνου. Ψευδείς ειδήσεις, κακή πληροφόρηση, θεωρίες συνωμοσίας, αστικοί μύθοι γεμίζουν τα μυαλά των ανθρώπων δημιουργώντας στρεβλώσεις τόσο σε κοινωνικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Επιπρόσθετα η ναρκισσιστική λειτουργία του μέσου επιβεβαιώνει τη ματαιοδοξία των ανθρώπων και αλλοιώνει τα ατομικά χαρακτηριστικά.

Από τη στήλη αυτή έχουμε επανειλημμένως γράψει για την αξία και τη δυναμική της πληροφορικής παιδείας, της αναζήτησης, κρίσης και αξιολόγησης και χρήσης των πληροφοριών. Μία υπηρεσία που παρέχουν ή οφείλουν να παρέχουν οι βιβλιοθήκες στους επισκέπτες τους.

Δεν θεωρούμε μόνη ή ικανή συνθήκη την ύπαρξη και λειτουργία των βιβλιοθηκών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Οι μεταβολές που έχουν επέλθει στον τρόπο που το άτομο θεωρεί τον εαυτό του εντός ή εκτός ενός κοινωνικού συνόλου είναι μία διαδικασία πολύπλοκη και δεν αρκεί ή ανάγνωση βιβλίων για τη ριζική αλλαγή τους.

Οι οργανωμένες Πολιτείες, με το σύνολο των θεσμών που διαθέτουν για τη μόρφωση των πολιτών τους, οφείλουν να δουν το πρόβλημα κατάματα. Η παιδεία και η μόρφωση είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αναδιάταξη του μοντέλου κοινωνικής διάδρασης που τείνει να παγιωθεί. Ενεργητικότερες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν είτε για το μερικό (για παράδειγμα η διάδοση των ψευδών ειδήσεων) είτε για το γενικό (λόγου χάρη η ατομική στάση έναντι της εικόνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Η τέχνη μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των προσωπικών αντιλήψεων και στην έξοδό μας από τον ναρκισσιστικό μικρόκοσμο που συνηθίζουμε να ζούμε εντός αυτών των δικτύων. Η ενεργοποίησή της θα προϋπέθετε να λειτουργεί όχι ως θέαμα, όχι ως ένα ακόμα καταναλωτικό προϊόν που μπορούμε να αγοράσουμε μόνο και μόνο για να επιδείξουμε την κουλτούρα που κατέχουμε ως ιδιοκτησία, αλλά ως βιωματική συνεχής προσπάθεια αυτογνωσίας και κοινωνικής διάδρασης.

Για να επανέλθουμε στα καθ' ημάς, οι βιβλιοθήκες τα επόμενα χρόνια καλούνται να καλύψουν ένα μέρος αυτού του κενού, αν θέλουν πράγματι να υπάρχουν στους θεσμούς της κοινωνίας που συμβάλλουν στη μόρφωση, την εκπαίδευση, την πρόοδο των ανθρώπων και της κοινωνίας. Πρέπει να βρουν αυτούς τους τρόπους που θα προσεγγίσουν το κοινό τους, όχι με σκοπό την αύξηση της παροδικής επισκεψιμότητας σε αυτές, αλλά την ανάπτυξη σκεπτόμενων μελών της κοινωνίας που υπηρετούν. Ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν και να κατανοούν, που δεν αρκούνται στην εικόνα και τη λεζάντα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL