Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Γέμισε ο τόπος λέξεις ήρεμες και παραπονεμένες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γέμισε ο τόπος λέξεις ήρεμες και παραπονεμένες

Της Πόλυς Χατζημανωλάκη

Η ποίηση της Κούλας Αδαλόγλου, χαμηλόφωνη και στοχαστική είτε ανταλλάσσοντας στο παρελθόν ως Πηνελόπη επιστολές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον Οδυσσέα, είτε ανακαλώντας αναμνήσεις με σπασμένη φωνή, αναμνήσεις της νεότητας από τις σπουδές στο Εδιμβούργο, εικόνες ανανεωμένες από τα μετέπειτα ταξίδια, εικόνες από τη γενέθλια πόλη ή τη βρετανική εξοχή, τους μετανάστες και στις δύο χώρες, τη δύναμη της αγάπης, τον έρωτα, εμβαπτίζεται στην ωριμότητα και στο αίσθημα και επανακάμπτει με μια καινούργια ποιητική συλλογή με τίτλο «Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκκίδα». Ο τίτλος είναι ένας στίχος από το ποίημα «Σαν τύψη» της συλλογής, ένα ποίημα εμπνευσμένο από την πονεμένη τρυφερότητα με αφορμή τα ροζ ζακετάκια και τα ρουχαλάκια της αγαπημένης της εγγονής, στην οποία είναι αφιερωμένη η συλλογή - και μελαγχολεί για τα άλλα κοριτσάκια που δεν έχουν/[…] βλέπουν γονείς στραγγισμένους/ή τους χάνουν/[μόνο θυμούνται]/δεν ονειρεύονται/γιατί το μέλλον μια μικρή κουκκίδα/χωρίς χρώματα και διαστάσεις.

Η γλυκύτητα, η αθωότητα, η τρυφερότητα της αγάπης, σε αγωνιώδη αντίστιξη με τον πόνο του άλλου, των άλλων μικρών παιδιών, των μικρών κοριτσιών που φέρνει η θάλασσα και που στοιχειώνουν σαν τύψη την ποίησή της, εξαφανίζουν το όνειρο, συρρικνώνουν το μέλλον σε μια μικρή κουκκίδα. Πρόκειται για μια ποιητική που βουβαίνεται και δεν έχει παράσταση για το μέλλον. Εσωστρεφής, στοχαστική και απείρως τρυφερή και ευαίσθητη - σαν τη σάρκα του σαλιγκαριού που συστέλλεται με το παραμικρό ερέθισμα. Διαφυγή στο παρελθόν λοιπόν με τη βοήθεια των λέξεων, ανθολόγιο αναμνήσεων από τη φοιτητική ζωή στη Σκωτία, λέξεις, μουσικές, εικόνες από τη μοιρασμένη ζωή ανάμεσα στις δύο πόλεις του Βορρά (Θεσσαλονίκη/Εδιμβούργο), η αγριότητα του παρόντος - η σκηνή της επίθεσης στην Ερμού τα Χριστούγεννα. Ένα ποιητικό σύμπαν ανοιχτό, με σπαράγματα αναμνήσεων, λέξεις, στίχους, παλαιότερα ποιήματα στα οποία έρχεται και επανέρχεται στραγγίζοντάς τα ώς το στο μεδούλι τους, στιλβώνοντάς τα για καινούργια ταξίδια. Εμβληματικές οι αναμνήσεις από τις δικές της ανιούσες, της Ρούμελης και της Μικράς Ασίας, με αφορμή μια γλωσσική αναζήτηση τρυπώνουν τις σελίδες της συλλογής. Αργότερα στον ρόλο αυτό η ίδια παρατηρεί την εγγονή με τρυφερότητα, τις αντιδράσεις της, το γέλιο της - πώς ξεκαρδίστηκε όταν της τραγούδησε το "Τζιβαέρι" επτά μηνών, πώς ζωγράφισε στο μπλοκ της, πώς ονόμασε το πράσινο, πώς είδε την γκρίζα θάλασσα στο Πορτομπέλο. Σκηνές από τον φωταγωγό στην πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη, μελαγχολικές ματιές ανίας στο σούπερ μάρκετ του Βορρά, αναμνήσεις από τη φοιτητική ζωή - μοιρασμένη πια για τα καλά ανάμεσα σε δύο πόλεις και η ποίηση μια διαφυγή, μια υπαρξιακή ανάγκη: Γέμισε ο χώρος λέξεις ήμερες και παραπονεμένες/που με καλούσαν να πατήσω πάνω τους,/μήπως και πάψω να αιωρούμαι/ τις μικρές ώρες πάνω σε τσακισμένο λεπτοδείκτη.

Από τη δεύτερη ενότητα της συλλογής είναι το ποίημα «Η υφή των ονείρων» που ανθολογώ:

Συλλαβίζει μιαν άλλη θάλασσα στο Portobello/παίζει στην άμμο ψηλαφεί/την υφή των ονείρων/ «Είναι γκρίζα εκείνη η θάλασσα», είπες./Δεν έχει όμως πνιγμένες βάρκες της απώλειας/ούτε σκηνές στο υγρό ψύχος, χαμογέλασα διφορούμενα./Κάποτε κάνουμε τα πικρά γλυκά μην αμφιβάλλεις.// Έχω καλή διάθεση τούτο το πρωινό,/παίρνω ένα φόρεμα από μια παλιά φωτογραφία/και το φορώ/νοερά.

Kούλα Αδαλόγλου

"Γιατί το μέλλον μια μικρή κουκκίδα"

Εκδόσεις Σαιξπηρικόν, 2018

72 σελ. Τιμή: 8 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL