Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... το 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... το 2019

Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια αυτή η γωνιά εδώ της εφημερίδας μιλάει περί βιβλιοθηκών. Προσπάθειά μας, να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών βιβλιοθηκών, όλων των ειδών, με έμφαση στις λαϊκές βιβλιοθήκες (δημοτικές και δημόσιες). Παράλληλα, προσπαθούμε να υπογραμμίσουμε τον γενικότερο ρόλο που καλείται να παίξει μια βιβλιοθήκη σε σχέση με την κοινότητα που εξυπηρετεί, ιδανικά ή και πρακτικά. Στα χρόνια αυτά που γράφεται η στήλη, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει και άλλα πάλι όχι.

Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι οι ελληνικές βιβλιοθήκες, είτε κατά μόνας είτε σε δίκτυα, έχουν αναπτύξει μια ισχυρή τάση εξωστρέφειας που τις μετατρέπει από παθητικούς δέκτες φιλαναγνωστών σε ενεργές συνιστώσες των κοινοτήτων τους. Διεξάγουν πληθώρα εκδηλώσεων και δράσεων μέσω των οποίων προσκαλούν τους ανθρώπους να τις επισκεφτούν και να τις χρησιμοποιήσουν. Βέβαια, στις λαϊκές βιβλιοθήκες, η μεγάλη πλειονότητα των δράσεων αυτών αφορά παιδιά μέχρι 12 ετών. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αναθεωρηθεί και για το οποίο έχουμε γράψει άλλοτε.

Ταυτόχρονα, διάφορα θεσμικά ζητήματα που ταλαιπώρησαν τις βιβλιοθήκες για χρόνια τείνουν να επιλυθούν ή να βρίσκονται στην ατζέντα προς επίλυση. Το δίκτυο των ελληνικών βιβλιοθηκών που έχει στήσει η Εθνική Βιβλιοθήκη είναι μια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η επαναλειτουργία, έπειτα από χρόνια, του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών για τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες που ανήκουν στο υπουργείο Παιδείας είναι άλλη μια σημαντική κίνηση που έχει συντελεστεί. Η επίλυση του ζητήματος του δημόσιου δανεισμού για τις ακαδημαϊκές και σχολικές βιβλιοθήκες ήταν μια εκκρεμότητα χρόνων που η οριστική του επίλυση απεγκλώβισε τις βιβλιοθήκες αυτές από ταλαιπωρίες χρόνων. Εκκρεμεί βέβαια η επίλυση του ζητήματος του δημόσιου δανεισμού για το σύνολο των δημόσιων βιβλιοθηκών, αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτό θα λυθεί σύντομα.

Από την άλλη πλευρά, όμως κάποια πράγματα παραμένουν στάσιμα. Οι βιβλιοθήκες δεν μπορούν να δουλέψουν χωρίς βιβλιοθηκονόμους και άλλου είδους προσωπικό. Χρειάζεται μια γενναία ενίσχυση των βιβλιοθηκών μας σε εργαζόμενους. Οι προϋπολογισμοί επίσης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για το εύρος των υπηρεσιών που προσφέρεται. Ένα θεσμοθετημένο δίκτυο εκ μέρους της Πολιτείας, με οργανωμένη δομή και διαμοιρασμό πόρων, είναι πλέον φανερό ότι λείπει από τη χώρα.

Η νέα χρονιά έρχεται και βρίσκει τη χώρα έπειτα από μια δεκαετία εκτός Μνημονίων και επιτήρησης. Δέκα χρόνια πολεμούσαμε για το ψωμί. Ας γυρίσουμε το βλέμμα μας πια στην παιδεία και στον πολιτισμό, στη μνήμη, τη γνώση και την πληροφορία. Ας γυρίσουμε το βλέμμα στο μέλλον και στους ανθρώπους της χώρας τούτης, που θα απολαμβάνουν πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό σε κάθε γωνιά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL