Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Τα ανέκδοτα ποιήματα του "πρίγκηπα της ροκ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ανέκδοτα ποιήματα του "πρίγκηπα της ροκ"

Για τον Παύλο Σιδηρόπουλο θα μπορούσε να πει κανείς πολλά. Μοιάζει βέβαια να έχουν ειπωθεί όλα για τον "πρίγκηπα της ροκ", που έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 1990. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζαμε. Ενενήντα έξι συνολικά ανέκδοτα ποιήματα και πεζά από ανολοκλήρωτα διηγήματα, με τη φροντίδα της αδελφής του Μελίνας Σιδηροπούλου, συνθέτουν την έκδοση "Έχω μια θλίψη από μακρινά αριστουργήματα" που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Οpportuna. Απ' αυτή την έκοδοση προδημοσιεύουμε σήμερα ένα από τα ποιήματα του Παύλου, ατιτλοφόρητο, όπως τα περισσότερα.

Αντλημένος από στίχο του ποιήματος "Γράμμα", ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να ειδωθεί και ως το ποιητικό πορτρέτο του Παύλου, στοιχειοθετημένο από τον ίδιο. Κρύβει ωστόσο όλη την ευαισθησία ενός ποιητή της ροκ που παραμένει πάντα νέος, όμορφος και ευγενής. Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 70 χρόνων. Η μοιραία δόση έκοψε το νήμα της ζωής του στα 42 του χρόνια.

"Πιστεύω ότι μ' αυτό το βιβλίο ερχόμαστε πιο κοντά στον Παύλο καλλιτέχνη, γιατί τον βλέπουμε σαν ποιητή, χωρίς τη μουσική, αν και εκείνος εκφραζόταν πάντα μέσα από τη ροκ. Είχε πει σε μια συνέντευξή του. 'Αν θέλει κάποιος να με πεθάνει, ας μου πάρει το ροκ εν ρολ'" λέει η Μελίνα Σιδηροπούλου.


Από τη συλλογή με τα ανέκδοτα ποιήματα του Παύλου Σιδηρόπουλου

Είναι ποιήματα γραμμένα από την εφηβεία μέχρι το θάνατό του. Σε ελάχιστα έδωσε τίτλους και σε πολύ λίγα υπάρχει η ημερομηνία συγγραφής. "Τα ποιήματα τα δημοσιεύσαμε όπως τα έγραψε εκείνος, δεν έχουμε κάνει καμία παρέμβαση, παρά μόνο ότι ακολουθήσαμε μονοτονικό σύστημα, ενώ εκείνος τα είχε γράψει σε πολυτονικό".

Η ίδια τον θυμάται "πάντα ζωηρό, άτακτο σαν παιδί. Ήταν ένας άριστος μαθητής, ιδιαίτερα έξυπνος, που συνδύαζε την εξυπνάδα με ευαισθησία και με ταλέντο. Εκτός από την ωραία του φωνή, είχε και ταλέντο στη γραφή. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται και σήμερα από τους βασικούς ρόκερ που έβαλε τον ελληνικό στίχο στη ροκ" λέει.

Από όλα τα τραγούδια του της αρέσουν περισσότερο το "Εν κατακλείδι", το "Βιβλίο των Ηρώων", το "Στην Κάπα". Μιλάει με γλύκα και ευγένεια για τον αδελφό της. Όσο κι αν έχουν ειπωθεί πολλά για τον Παύλο, όπως ειπώνονται για κάθε εμβληματικό απόντα, η Μελίνα Σιδηροπούλου στέκεται ιδιαίτερα στη "μεγάλη του καρδιά, την ανθρωπιά του, τον σεβασμό του για τον άνθρωπο, την ευγένειά του". "Βρισιά δεν είχα ακούσει από το στόμα του ποτέ. Αλλά δεν υπήρχε και στο σπίτι, μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι με καλλιέργεια, μόρφωση και ταλέντα. Η Έλλη Αλεξίου και η Γαλάτεια Καζαντζάκη ήταν θειές μας, ο παππούς μας, από την οικογένεια της μητέρας μας, Ραδάμανθυς Αλεξίου, ήταν μηχανικός του Πολυτεχνείου, με σπουδές στη μουσική, εξαιρετικός βιολιστής και συνθέτης, από τους πρώτους που έβαλε νότες στις μαντινάδες στην Κρήτη. Ο πατέρας μας, από την άλλη, Πόντιος με εκπληκτική φωνή, η μητέρα μας είχε κάνει σπουδές στο πιάνο. Ο Γιώργος Ζορμπάς, Αλέξης κατά Καζαντζάκη στο ομώνυμο μυθιστόρημά του, ήταν ο προπάππος μας. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε ο Παύλος" υπογραμμίζει.

Ατίθασος και ταλαντούχος, από το ντουέτο του με τον Παντελή Δελληγιαννίδη ως "Δάμων και Φιντίας", τους "Απροσάρμοστους" και με τις συνεργασίες του με τα Μπουρμπούλια, τον Μαρκόπουλο, τον Πουλικάκο, τον Γκαϊφύλλια, το συγκρότημα "Σπυριδούλα" με το οποίο κυκλοφόρησαν το "Φλου", ο Σιδηρόπουλος διέτρεξε την εποχή του με "χίλια" και την ανέτεμψε επίσης. Τερμάτισε τα γκάζια, ωστόσο στα 42 του χρόνια πρόφτασε να γίνει ο "πρίγκηπας της ελληνικής ροκ". Λίγοι το πετυχαίνουν αυτό.

Πόλυ Κρημνιώτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL