Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
13.1°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.2°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 82%
Όταν το σύγχρονο δεν φοβάται το κλασικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν το σύγχρονο δεν φοβάται το κλασικό

Η "Αυτοβιογραφία" του Κώστα Γαβρά, το περίφημο μυθιστόρημα του 18ου αι. "Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας" του Τσάο Σούε Τσιν, που συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων κλασικών μυθιστορημάτων της κινεζικής λογοτεχνίας, στην ιστορική μετάφραση της Έλλης Λαμπρίδη, "Η Μοντέστ Μινιόν" του Μπαλζάκ, που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το πρώτο μπεστ σέλερ στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας "Φόνος στην άμαξα" του Αυστραλού Φέργκους Χιουμ, που τον 19ο αι. κατατρόπωσε σε πωλήσεις ακόμα και τον συγκαιρινό του "Σέρλοκ Χολμς" του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά και η τριλογία "Οutline", "Transit", "Kudos" της Ρέιτσελ Κασκ, που ασχολείται ιδιαιτέρως με τη σύγχρονη γυναίκα και την αναζήτηση της θέσης και του ρόλου της και την έχουν χαρακτηρίσει "θηλυκό Ροθ", είναι μερικά μόνο από τα βιβλία της νέας εκδοτικής εσοδείας του "Gutenberg".

Έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τον πατέρα του Γιώργο Δαρδανό και μαζί μια αξιομνημόνευτη εκδοτική παράδοση στην οποία συνέβαλε τα πλείστα ο Δημήτρης Αρμάος, αυτή η εμβληματική φυσιογνωμία των γραμμάτων μας, εμπνευστής και επιμελητής της περίφημη σειράς Orbis Literae, και εξακολουθούν να συντηρούν ο Γιάννης Μαμάης που έχει τον σχεδιασμό και τη γενική επιμέλεια του εκδοτικού, η Ζωή Μπέλα Αρμάου που διευθύνει τη σειρά "Αldina" και επιβλέπει την Οrbis, o Kώστας Δαρδανός πατάει σ' αυτή τη στέρεα βάση, ωστόσο δεν επαναπαύεται.

"Ενώ μας αναγνωρίζουν ως εκδοτικό 'κλασικών έργων' και παραμένουμε, ταυτοχρόνως εντάσσουμε από 'δώ και πέρα στον προγραμματισμό μας και πολλά σύγχρονα σημαντικά λογοτεχνικά έργα όπως η Τριλογία της Ρέιτσελ Κασκ, η Τέσα Χαντλεϊ, το 'Infinite Jest' του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας που θεωρείται η βίβλος του μεταμοντερνισμού, ο Γουίλιαμ Γκας, ο Γουίλιαμ Μάξουελ ή 'Ο Στόουνερ' του Τζον Γουίλιαμς" μας λέει ο Κώστας Δαρδανός στο περιθώριο της παρουσίασης των βιβλίων που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν μέχρι την άνοιξη.


Μιλάει για τα "σαιξπηρικά", τη συνεργασία δηλαδή με τον Διονύση Καψάλη για τις μεταφράσεις έργων του μεγάλου δραματουργού, που ξεκινάει με το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" και την "Κωμωδία των παρεξηγήσεων", και για το "Αλφαβητάρι" του Πεσόα σε μετάφραση της Μαρίας Παπαδήμα που περικλείει το πεσοϊκό σύμπαν των ετερωνύμων, αλλά και για το "Τι ήξερε η Μέιζι" του Χένρι Τζέιμς, το οποίο μετέφρασε εκ νέου η Σώτη Τριανταφύλλου, και τον "Μεγαλέξανδρο των Βυζαντινών" της Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ.


"Το καλό βιβλίο είναι διαχρονικό και σύγχρονο ταυτόχρονα, και ως προς μορφή και ως προς το περιεχόμενο" λέει ο Κώστας Δαρδανός και εξηγεί:

"Τα σημαντικά βιβλία πρέπει να είναι και όμορφα, γιατί η αισθητική ενισχύει την απόλαυση της ανάγνωσης. Αυτή την αντίληψη υπηρετούν οι εκδόσεις μας, κάνοντας και πνευματική και πολιτική πρόταση ταυτόχρονα. Το διαχρονικό αφορά την πνευματική διάσταση, το σύγχρονο, την πολιτική.


Προτείνοντας μεγάλα και σημαντικά έργα από το παρελθόν τονίζουμε πλευρές της παγκόσμιας λογοτεχνίας και του ανθρώπινου στοχασμού που παραμένουν επίκαιρα, που μπορούν να συγκινήσουν και να προβληματίσουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν, τι είναι αυτό στην κλασική λογοτεχνία που παραμένει αναλλοίωτο; Μήπως αυτό αναζητούμε όλοι σήμερα; Αυτό δηλαδή που παραμένει σταθερό σε έναν κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο.

Αυτό εμείς θεωρούμε ότι προσφέρουν οι μεγάλοι συγγραφείς όπως ο Σαίξπηρ, ο Μπαλζάκ, ο Πεσόα, ο Μποντλέρ. Με τα ίδια κριτήρια επιλέγουμε σύγχρονα λογοτεχνικά έργα που αποτυπώνουν τα δικά μας εσωτερικά εξωτερικά βιώματα, τη μοναξιά, την κατάθλιψη, την οικονομική κρίση, με διαχρονικό τρόπο".

"Έχουν δυσκολίες αυτά τα βιβλία" λέει από πλευράς του ο Γιάννης Μαμάης. Όμως "δεν διστάζουμε στα δύσκολα, γιατί δεν μας κατευθύνει το οικονομικό κίνητρο, αλλά το κίνητρο του πολιτισμού. Προσπαθούμε να οσμιστούμε την αξία αυτών των έργων" συμπληρώνει η Ζωή Μπέλλα Αρμάου διευκρινίζοντας ότι στη Orbis Litere θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν τρία βιβλία ετησίως, με πρώτο για φέτος "Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας", θεμελιακό βιβλίο για τον κινεζικό πολιτισμό, ενώ στην "Aldina" τη σκυτάλη παίρνουν "Η Μοντέστ Μινιόν" του Μπαλζάκ και "Με τα μάτια κλειστά" του Gianrico Carofiglio.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL