Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Περί βιβλιοθηκών... και καλών πρακτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και καλών πρακτικών

Στο πλαίσιο του Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου οι πρεσβείες των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία) καθώς και τα αντίστοιχα ινστιτούτα τους στην Ελλάδα, από κοινού με τη Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, οργανώνουν στις 20 Νοεμβρίου, στους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πέντε παράλληλα εργαστήρια "καλών πρακτικών" από τις χώρες τους κάτω από τον γενικό τίτλο: "Ο ρόλος και οι αξίες των λαϊκών βιβλιοθηκών: το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών". Τα εργαστήρια απευθύνονται σε βιβλιοθηκονόμους και επιστήμονες της πληροφόρησης.

Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά το πρόγραμμα, για να αντιληφθούμε ίσως πώς νοηματοδοτούνται οι όροι "ρόλος" και "αξίες". Από τη Σουηδία οι εισηγήτριες θα επικεντρωθούν στη χρήση τεχνικών ανάγνωσης για παιδιά που τονώνουν τη χαρά της ανάγνωσης, αναπτύσσουν τις γλωσσικές ικανότητες και χτίζουν καλές αναγνωστικές συνήθειες. Από τη Νορβηγία θα αναπτύξουν πώς τα παιδιά μπορούν να εμπλακούν με τα ψηφιακά μέσα. Από τη Φιλανδία θα επικεντρώσουν στα παιδιά με αναγνωστικές δυσκολίες και κυρίως στο πώς να κάνουν την ανάγνωση ενδιαφέρουσα γι' αυτά. Από τη Δανία θα γίνει μια παρουσίαση του Danish Think Tank και των ερευνών που έχει κάνει για τις αναγνωστικές συνήθειες των παιδιών. Τέλος, από την Ισλανδία θα παρουσιάσουν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα («Culture Houses of Kópavogur», «Family Saturdays», «Elementary schools», «Kindergarten», «Parents program») τα οποία μπορούν να προσφερθούν με πολύ μικρό προϋπολογισμό.

Ενδιαφέρον και πολύ πλούσιο το πρόγραμμα που έχει ετοιμαστεί. Από την πρώτη ανάγνωση βλέπουμε πώς επικεντρώνει κυρίως στα παιδιά και τις αναγνωστικές τους συνήθειες. Είναι κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη των παιδιών να αποκτήσουν αναγνωστική κουλτούρα, κυρίως μέσα από τη χρήση βιβλιοθηκών. Ρόλος των βιβλιοθηκών είναι σαφέστατα να διδάξουν αυτές τις συνήθειες στους μελλοντικούς πολίτες της κάθε χώρας, χτίζοντας από πολύ μικρή ηλικία μια σταθερή σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση. Αυτό από μόνο του είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες που εμπεριέχονται στον όρο "λαϊκή βιβλιοθήκη".

Εγγράμματοι πολίτες είναι υπεύθυνοι πολίτες. Και η βιβλιοθήκη έρχεται να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία. Γιατί, θα το ξαναγράψουμε, οι βιβλιοθήκες, ως θεσμοί, δεν είναι η απάντηση στον ελεύθερο χρόνο, είναι η απάντηση στα δημοκρατικά κεκτημένα. Και επειδή δεν αρκεί η ισότιμη, ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές και στα βιβλία, απαιτείται οι πολίτες να έχουν μάθει να ζητούν αυτή την πρόσβαση. Οι βιβλιοθήκες είναι αυτές που θα διδάξουν τους ανθρώπους από πολύ νεαρή ηλικία να εκτιμούν και να ζητούν το αγαθό της πληροφόρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL