Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Περί βιβλιοθηκών... και αξιολογήσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και αξιολογήσεων

Η Maija Berndtson και ο Mats Öström είναι δύο έμπειροι διευθυντές βιβλιοθηκών από τη Φινλανδία και τη Σουηδία αντίστοιχα, συνταξιούχοι έπειτα από δεκαετίες μάχιμης βιβλιοθηκονομικής θητείας. Το 2014 αποφάσισαν να δημιουργήσουν το εργαλείο / ιστοσελίδα Library Ranking Europe, με σκοπό την υποβοήθηση στην ποιοτική ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στην Ευρώπη. Με αυτό το σκεπτικό βαθμολογούν και κατατάσσουν τις βιβλιοθήκες από την οπτική γωνία του "πελάτη" και όχι του υπαλλήλου. Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στα κριτήρια που χρησιμοποιούν για την αξιολόγηση που παράγουν, τα οποία από μόνα τους παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία.

Με βαρύτητα 6% αξιολογείται ο τρόπος με τον οποίο βρίσκει κανείς πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη: Αν υπάρχει σε τουριστικούς οδηγούς, σε χάρτες πόλεων, στο Διαδίκτυο.

Με βαρύτητα 25% αξιολογούνται η τοποθεσία, η ορατότητα και η πρόσβαση σε αυτήν: Το κτήριο αρχιτεκτονικά, η τοποθεσία της σε σχέση με την πόλη, η δημόσια συγκοινωνία προς αυτήν, υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, είσοδος, πληροφοριακές πινακίδες της βιβλιοθήκης στην πόλη, πινακίδες στο κτήριο, ωράριο λειτουργίας, πρόσβαση για ΑμΕΑ, πινακίδες μέσα στο κτήριο.

Με βαρύτητα 44% αξιολογούνται οι υπηρεσίες και οι παροχές της βιβλιοθήκης: Πρόσβαση για όλους -ντόπιους ή μη χρεώσεις για υπηρεσίες, σκοποί της συλλογής, συμπεριλαμβανόμενων όλων των μορφότυπων, έκθεση της συλλογής, συλλογή εφημερίδων και περιοδικών, εκθέσεις και σκηνές, καφέ και εστιατόρια, τουαλέτες, εξειδικευμένοι χώροι για συναντήσεις κ.λπ., προσωπικό, υπηρεσίες παρεχόμενες από το προσωπικό, υποδομές πληροφορικής, παιδικό τμήμα, νεανικό τμήμα, τμήμα για μετανάστες, ειδικές υπηρεσίες, όπως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τουρίστες, προγράμματα δράσεων - διαλέξεων κ.λπ.

Με βαρύτητα 13% αξιολογούνται οι υποδομές αυτές καθαυτές: Αισθητική του χώρου, φωτισμός, καθίσματα, περιοχές ησυχίας, περιοχές για το κοινό, περιοχές για παιδιά και νέους.

Με βαρύτητα 6% αξιολογείται η συλλογή αυτή καθαυτή. Βέβαια, γι' αυτήν την κατηγορία δεν υπάρχουν εξειδικευμένα κριτήρια, καθώς αξιολογείται η ποικιλία της και η ποσότητά της. Τέλος, με βαρύτητα 6% αξιολογείται η ελευθερία στην έκφραση και στην επιλογή, με σχετικά κριτήρια, μεταξύ άλλων αν στη συλλογή υπάρχουν έργα και τίτλοι που δημιουργούν αντιπαραθέσεις και είναι αμφιλεγόμενα.

Αυτά είναι εν συντομία τα κριτήρια με τα οποία κατατάσσουν τις βιβλιοθήκες, δίνοντας από ένα έως πέντε αστέρια. Από τα κριτήρια και μόνο μπορούμε να δούμε πώς θα ήταν η ιδανική βιβλιοθήκη, να την κατασκευάσουμε νοερά και μετά να προχωρήσουμε στις συγκρίσεις με τις βιβλιοθήκες που γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε. Η λαϊκή βιβλιοθήκη είναι ένα κτήριο στην πόλη λοιπόν, ένα κτήριο με περιεχόμενο και υπηρεσίες. Ο συνδυασμός τους το κάνει μοναδικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL