Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Στον ασυνήθιστο και απαιτητικό... "Γαλατά" το βραβείο Μπούκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον ασυνήθιστο και απαιτητικό... "Γαλατά" το βραβείο Μπούκερ

Η 56χρονη Μπερνς είναι η πρώτη συγγραφέας από τη Βόρεια Ιρλανδία στην οποία απονεμήθηκε το Man Booker Prize

Σε μια πόλη χωρίς όνομα, κατά τη διάρκεια των αιματηρών ταραχών στη Βόρεια Ιρλανδία, διαδραματίζεται η ιστορία του “Γαλατά” («Milkman») της Άννας Μπερνς, που απέσπασε το βραβείο Μπούκερ, το οποίο της απονεμήθηκε σε προχθεσινή τελετή. Στο επίκεντρο του βιβλίου, που είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, βρίσκεται η ενηλικίωση ενός συνεσταλμένου 18χρονου κοριτσιού, το οποίο κρύβεται στα βιβλία για να αποφύγει τη βία που ξεσπά δίπλα του. Ο μυστηριώδης και αρκετά μεγαλύτερος άνδρας που την πολιορκεί είναι ο “Γαλατάς” .

“Απίστευτα γνήσιο” χαρακτήρισε το βιβλίο ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής αναφερόμενος σε μια παράξενη ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης και τους μηχανισμούς καταπίεσης μιας κλειστής κοινωνίας. Μια πλοκή που «εξερευνά τις ύπουλες μορφές που μπορεί να πάρει η καταπίεση στην καθημερινή ζωή». «Ασυνήθιστο», «απαιτητικό» και “μοναδικό” το χαρακτήρισαν κάποια από τα μέλη, εξηγώντας ότι «η πολύ ξεχωριστή φωνή» της μυθιστοριογράφου «αμφισβητεί κάθε συμβατική λογική και μορφή με μια εκπληκτική πρόζα που σε απορροφά». Μίλησαν για μια ιστορία «βαρβαρότητας, σεξουαλικού σφετερισμού και αντίστασης, πλεγμένη με σαρδόνιο χιούμορ, τοποθετημένη σε μια κοινωνία διχασμένη, η οποία στρέφεται εναντίον του εαυτού της»

Η 56χρονη Μπερνς, που είναι η πρώτη συγγραφέας από τη Βόρεια Ιρλανδία στην οποία απονεμήθηκε το Man Booker Prize, που δίνεται κάθε χρόνο για το καλύτερο λογοτεχνικό έργο στην αγγλική γλώσσα, προβάλλει μέσα από το έργο της προσωπικά βιώματα, καθώς είναι γεννημένη στο Μπέλφαστ το 1962, όταν η τριαντάχρονη σύγκρουση έφθανε στην κορύφωσή της. “Ήταν μια εποχή βίας και καχυποψίας που μπορούσε να οδηγήσει κάποιον στην παράνοια”, όπως δήλωσε η συγγραφέας κατά την τελετή απονομής του βραβείου, που έγινε από τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, σύζυγο του πρίγκιπα Καρόλου, μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών (περίπου 57.000 ευρώ).

Η Μπερνς, που ζει σήμερα στο Σάσεξ της νότιας Αγγλίας, νίκησε τους πέντε συνυποψηφίους της, ανάμεσά τους τα φαβορί των γραφείων στοιχημάτων, όπως την Νταίζη Τζόνσον, 27 ετών, που διεκδικούσε το βραβείο με το “Everything Under”, αλλά και τον Αμερικανό Ρίτσαρντ Πάουερς με το οικολογικό μυθιστόρημα “The Overstory”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL