Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... σκέψεις

Σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα από αυτή εδώ τη γωνιά της "Αυγής" η στήλη προσπαθεί να καταγράψει τα τεκταινόμενα στις ελληνικές βιβλιοθήκες όλων των ειδών, καθώς επίσης να δώσει και μικρές ενδιαφέρουσες ειδήσεις από τον μαγικό κόσμο των βιβλιοθηκών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι βιβλιοθήκες έχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: όπου αυτές λειτουργούν ανά τον κόσμο, λειτουργούν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο και για ακριβώς τους ίδιους σκοπούς. Είτε είναι η βιβλιοθήκη μιας παραγκούπολης κάπου στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, είτε είναι οι πλέον προβεβλημένες βιβλιοθήκες των δυτικών μητροπόλεων, έχουν τους ίδιους στόχους και μετέρχονται των ίδιων εργαλείων: καταγεγραμμένη γνώση και πληροφορία διαθέσιμη στην κοινότητα ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς κανένα εμπόδιο.

Στις επιμέρους κοινωνίες οι βιβλιοθήκες προσαρμόζουν μέρος των υπηρεσιών τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, χωρίς όμως ποτέ να χάνουν την κύρια στόχευσή τους: γνώση προσιτή σε όλους. Αν μια κοινωνία υστερεί σε αλφαβητισμό, η βιβλιοθήκη θα επικεντρώσει στην υποστήριξη όλων αυτών των δράσεων που θα καθιστούν τον κάτοικο της περιοχής ικανό να διαβάσει και να κατανοήσει πληροφορίες. Αλλά ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και σε κοινωνίες που δεν έχουν ιδιαίτερα ζητήματα αναλφαβητισμού να επιλύσουν· επικεντρώνουν ένα μεγάλο μέρος των δράσεών τους στην υποστήριξη ενεργειών κατά του ψηφιακού αναλφαβητισμού για ακριβώς τον ίδιο λόγο: να καταστίσουν τον κάτοικο της περιοχής ικανό να διαβάσει και να κατανοήσει πληροφορίες.

Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι τεχνολογίες αλλάζουν επίσης, πολλοί μιλούν για μια νέα επανάσταση και ατενίζουν το μέλλον με αυτή την οπτική, πεσιμιστική ή αισιόδοξη δεν έχει σημασία. Αυτό που είναι βασικό είναι τα αγαθά ενός κόσμου που αλλάζει, και ενός μέλλοντος που πλησιάζει ακάθεκτο, να είναι προσιτά από όλους, οπουδήποτε κι αν ζουν, σε οποιαδήποτε τάξη κι αν ανήκουν. Και οι βιβλιοθήκες μπορούν να εγγυηθούν ένα μέρος αυτής της "αναδιανομής" των αγαθών προς όφελος όλων.

Κοινωνίες ανοιχτές, καινοτόμες, ελεύθερες και δημοκρατικές δεν μπορούν να υπάρξουν όταν οι πολίτες τους δεν έχουν πρόσβαση τόσο στην τρέχουσα πληροφορία όσο και στις δημιουργίες του ανθρώπινου νου ιστορικά. Μόνο έτσι οι πολίτες μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, απαραίτητες για την εδραίωση των δημοκρατικών κοινωνιών του μέλλοντος. Πλέον έχει γίνει φανερό ότι δεν είναι μόνο το οικονομικό επίπεδο μιας κοινωνίας που διασφαλίζει την ευμάρεια. Απαραίτητο και αναγκαίο είναι οι πολίτες να έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και τις πληροφορίες προς γενικό καλό.

Ευελπιστούμε η στήλη τούτη αυτά τα χρόνια να ρίχνει ένα, έστω αχνό, φως στην αναγκαιότητα αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL