Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
Περί βιβλιοθηκών... παντού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... παντού

Θα ξαναγράψουμε για τις βιβλιοθήκες στην ελληνική περιφέρεια. Βιβλιοθήκες στα νησιά, τα ορεινά χωριά και στις παραθαλάσσιες πόλεις τις χώρας μας. Βιβλιοθήκες που κι αυτό το καλοκαίρι συντροφεύουν τις μέρες της ζέστης τόσο τους μόνιμους κατοίκους τους όσο και τους ταξιδιώτες. Βιβλιοθήκες ανοιχτές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όλο τον χρόνο.

Σημαντική η λειτουργία τους για τους κατοίκους. Πολλές φορές ο μοναδικός φορέας πολιτισμού σε κάποιες περιοχές, διαθέσιμος όλο τον χρόνο. Ενώνει τους κατοίκους μιας περιοχής μέσω των πληροφοριών και των ιδεών με άλλους τόπους και άλλους ανθρώπους σε μια πολύ εκτεταμένη κλίμακα. Αποτελεί το παράθυρο μέσα από το οποίο οι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει να ανταγωνιστεί μόνο την τηλεόραση και το Διαδίκτυο, καθώς περιοχές στερούνται όποιου άλλου μέσου γνώσης και πληροφόρησης. Και, με αφορμή τα βιβλία, τις πληροφορίες και τις ιδέες, οι βιβλιοθήκες στήνουν προγράμματα πολιτισμού και μόρφωσης για τους κατοίκους.

Σημαντική η λειτουργία τους και για τους ταξιδιώτες. Στον τόπο που επισκέπτονται, που επιλέγουν να ξεκουράσουν το μυαλό τους και το σώμα τους από τον μόχθο του έτους, οι βιβλιοθήκες είναι ανοιχτές να προτείνουν αναγνώσματα που θα βοηθήσουν σε αυτή την ξεκούραση, να παρέχουν πληροφορίες για τον τόπο, τους ανθρώπους του και τον πολιτισμό τους. Χρήσιμα στοιχεία για την κατανόησή του, ακόμα και για τους απολύτως πρακτικότερους λόγους.

Σε μια χώρα όμως που το ποσοστό των ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία είναι από τα χαμηλότερα (στην Ευρώπη τουλάχιστον) είναι αληθινή εικόνα αυτή; Ή απλά είναι οι προβολές του συντάκτη για μια εικόνα που θα ήθελε να είναι πραγματικότητα; Τον κύριο λόγο στην απάντηση του ερωτήματος πρέπει να τον έχουν οι ίδιες οι βιβλιοθήκες, που γνωρίζουν καλύτερα την κίνηση των επισκεπτών τους όλο τον χρόνο.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πάντως ότι περιοχές που έχουν καλά οργανωμένες βιβλιοθήκες λειτουργούν κάτω από αυτό το σχήμα, γεμίζουν ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν όλο τον χρόνο και υποδέχονται ταυτόχρονα πολλούς ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι άλλο, κάτι παραπάνω για τον χρόνο που θα διαθέσουν για την προσωπική τους ξεκούραση. Και, ευτυχώς, ο αριθμός των ανθρώπων που επιλέγουν ένα κομμάτι της συντροφιάς τους να είναι τα βιβλία βαίνει αυξανόμενος. Ίσως και εξαιτίας ακριβώς της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, που δεν παύουν να υπενθυμίζουν καθημερινά στους ανθρώπους την απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου.

Ελπίζουμε και τούτο το καλοκαίρι πολλά βιβλία να ανοίξουν τις σελίδες τους στις καρδιές και στα μυαλά ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Βιβλία εκ του βιβλιοπωλείου ή βιβλία εκ της βιβλιοθήκης. Λέξεις, εικόνες και ιδέες ως συντροφιά και τούτο τον Αύγουστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL