Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο νησί του Χαλεπά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανταλλακτική βιβλιοθήκη στο νησί του Χαλεπά

Στην εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης και του ψηφιακού κόσμου που έχουν εισβάλει δυναμικά στην καθημερινότητά μας, η Τήνος τοποθετεί στο επίκεντρο το βιβλίο φροντίζοντας για όλους εκείνους που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς αυτό.

Στην καρδιά της χώρας του πανέμορφου νησιού, που αυτές τις ημέρες ετοιμάζεται να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες, στην πλατεία Ελευθερίας, κοντά στο ταχυδρομείο, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή η πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στις Κυκλάδες, αποδεικνύοντας ότι το νησί του Χαλεπά προτείνει ως αντίδοτο στον μαζικό τουρισμό ένα πρώτης τάξεως οπλοστάσιο πνευματικής, αισθητικής και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Δυο νέοι αρχιτέκτονες, ο Λευτέρης Αμπατζής και η Ειρήνη - Αιμιλία Ιωαννίδου, δημιούργησαν μια λειτουργική και ανθεκτική κατασκευή από σίδερο και γυαλί για να στέκεται σε εξωτερικό χώρο, αυτοφωτιζόμενη με φωτοβολταϊκό, χωρητικότητας 350 βιβλίων. Προτείνοντας, λοιπόν, μια εναλλακτική προσέγγιση στον χώρο της δημόσιας βιβλιοθήκης, με τη χειρονομία τους που αμέσως αγκάλιασε ο δήμος, φέρνουν στο προσκήνιο μια άλλου τύπου κοινωνική διαδικασία, διαδραστική και δυναμική. Έτσι το νησί απέκτησε μια βιβλιοθήκη που τη διέπει η λογική του "εμείς", παρ' ότι η ανάγνωση είναι κατά βάση μοναχική απόλαυση.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη λειτουργεί χωρίς κανέναν περιορισμό, ο καθένας μπορεί να φέρει και να πάρει όσα βιβλία θέλει, χωρίς εγγραφή ή κάποιο χρηματικό αντίτιμο. Είναι προσβάσιμη στους αναγνώστες 24 ώρες το 24ωρο και η συλλογή της εναλλάσσεται καθημερινά αφού τη διέπει η προϋπόθεση πως η προσφορά κάθε έντυπου υλικού είναι δεκτή και το απόθεμά της βασίζεται στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. Το μόνο που χρειάζεται είναι η διάθεση όλων να μοιραστούν τα παλιά τους βιβλία και να ανακαλύψουν νέα.

"Η συνεργασία καθενός και καθεμιάς είναι πολύτιμη προκειμένου να εμπλουτίσουμε την ανταλλακτική βιβλιοθήκη. Δεν χρειαζόμαστε απλώς βιβλία, χρειαζόμαστε βιβλία που όποιος τα διάβασε τα αγάπησε και θέλει να μοιραστεί με τους άλλους την απόλαυσή τους. Βιβλία που περνώντας από χέρι σε χέρι δημιουργούν ένα δίκτυο αναγνωστών που επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάσσουν ιδέες και εμπειρίες" διαμηνύουν από τον Δήμο Τήνου. Μια ακόμα έκπληξη από το νησί του Χαλεπά, που δεν τιμά μόνο τα 80 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου γλύπτη, αλλά εκτιμά και αξίες που τείνουν στις μέρες μας να ξεχαστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL