Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Όταν η βιβλιοθήκη "πηγαίνει" στους αναγνώστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η βιβλιοθήκη "πηγαίνει" στους αναγνώστες

Είναι νομαδική, ως εκ τούτου κάνει πράξη τη λαϊκή ρήση "Όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ". Όσο περίεργο κι αν ακούγεται για βιβλιοθήκη, αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη Νομαδική Βιβλιοθήκη του Μεσογειακού Φεστιβάλ Φωτογραφίας (MedPhoto Festival), που από σήμερα (6 μ.μ.) εγκαθίσταται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας, η οποία με τη σειρά της διαθέτει κινητή βιβλίοθήκη, και εκεί θα παραμείνει τέσσερις μήνες. Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί η ιδέα της νομαδικής βιβλιοθήκης και θα συζητηθούν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν κατά την παραμονή της.

Η Νομαδική Βιβλιοθήκη είναι διαδραστική, συνδέεται άμεσα με τους αναγνώστες ή απλά τους φίλους της φωτογραφίας, επιδιώκει μια προσωπική σχέση μαζί τους και αναλαμβάνει να τους μυήσει στη γοητεία και στις καλύτερες στιγμές της ιστορίας της φωτογραφίας, καθώς συγκεντρώνει περισσότερους από εκατό τίτλους φωτογραφικών βιβλίων από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κλασικά έργα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της φωτογραφίας και από έργα που θέτουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη χρήση του μέσου σήμερα και αντανακλούν ένα ευρύ φασμα σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων και τάσεων στον χώρο του βιβλίου, σε αισθητικό και τεχνικό επίπεδο. Στις προτεραιότητες άλλωστε του MedPhoto Festival είναι η ανάδειξη του φωτογραφικού βιβλίου ως αυτόνομου έργου και η σύνδεση της φωτογραφίας με αυτό ως πλαίσιο παρατήρησής της.

Από τη φύση της ταξιδιάρα η νομαδική βιβλιοθήκη του Φεστιβάλ, γυρίζει από τόπο σε τόπο, παρουσιάζει τα βιβλία της διαδικτυακά μέσα από αντίστοιχες πλατφόρμες, εμπλουτίζεται, παραχωρείται διαδοχικά σε δημόσιες βιβλιοθήκες πόλεων ανά την Ελλάδα και σε όποιους φορείς το επιθυμούν, ώστε το κοινό να έρχεται σε επαφή με τις φωτογραφικές εκδόσεις και τη δουλειά σημαντικών δημιουργών, και πέρα από τον εκθεσιακό και εκπαιδευτικό της χαρακτήρα βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού - ιστορικού αρχείου.

Η εμπειρία από το ξεκίνημα του ταξιδιού της Νομαδικής Βιβλιοθήκης στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, όπως σημειώνουν οι δημιουργοί της, έδειξε ότι "υπάρχει πλήθος κόσμου που ανταποκρίνεται στην παρουσία της Νομαδικής Βιβλιοθήκης στον τόπο του. Οι δεκάδες επισκέπτες, όχι μόνο φωτογράφοι, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με έργα που γνώριζαν μέσω Διαδικτύου ή με έργα που συναντούσαν για πρώτη φορά, ενώ ομάδες και σπουδαστές της πόλης διοργάνωσαν δραστηριότητες γύρω από τη συλλογή των βιβλίων αυτών". Έτσι, η πρώτη εμπειρία σιγά - σιγά έγινε γνώση και τώρα πια επιδίωξη του MedFoto Festival είναι αυτή η γνώση να μεταδίδεται διά ζώσης και όχι διαδικτυακά. Η επαφή του αναγνώστη, του φοιτητή, του κάθε ενδιαφερόμενου με το ίδιο το βιβλίο και η συνύπαρξή του με τον χώρο της βιβλιοθήκης στοιχειοθετεί στην προκειμένη περίπτωση μια δυναμική σχέση, πραγματώνοντας τη συνθήκη που οφείλει να διαμορφώνει κάθε βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της και τους αναγνώστες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL