Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Περί βιβλιοθηκών... και αστυνομίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και αστυνομίας

Διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας ένα λιτό σημείωμα που αναφέρει: "Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ξεκινά συνεργασία με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Τρικάλων ώστε τα παιδιά των γειτονικών χωριών να προμηθεύονται τα βιβλία της επιλογής τους. Τα σχολεία των χωριών θα μπορούν να ζητούν βιβλία τα οποία θα τους μεταφέρονται με τη βοήθεια των αστυνομικών".

Στις τοπικές κοινωνίες, χρόνια πριν την έλευση του Διαδικτύου, υπήρχαν και υπάρχουν ποικίλα δίκτυα που ενώνουν τμήματα της κοινωνίας. Οι βιβλιοθήκες οφείλουν να ψάχνουν ποια είναι αυτά τα υφιστάμενα δίκτυα, ποιες οι σχέσεις των κατοίκων της περιοχής μέσα σε ένα τέτοιο δίκτυο, πώς το δίκτυο αυτό ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται. Όταν εντοπίσουν τα δίκτυα αυτά, θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος των υπηρεσιών που προσφέρουν. Να γίνουν δηλαδή αυτά φορείς της μετακίνησης της γνώσης και της πληροφορίας από και προς τη βιβλιοθήκη. Να καταστεί η βιβλιοθήκη μέρος ή ακόμα και κέντρο των περισσοτέρων δικτύων που διατρέχουν το σώμα της τοπικής κοινωνίας.

Η Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας συνεργάζεται σε ένα τέτοιο ανθρωποδίκτυο με μεγάλη ωφέλεια προς όλους τους συμμετέχοντες. Χωρίς να αναλύονται οι τρόποι υλοποίησης αυτής της δράσης για να αξιολογήσουμε ακριβώς τη διαδικασία, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μια τέτοια συνεργασία λειτουργεί ευεργετικά προς πολλούς. Πρώτιστα προς τους κατοίκους των χωριών και οικισμών έξω από τον πολεοδομικό ιστό της Καλαμπάκας, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες βιβλιοθήκης. Έχουμε γράψει επανειλημμένα για την αξία και τη σημασία της πρόσβασης από όλους.

Η Ελληνική Αστυνομία από την άλλη πλευρά αναδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο. Επιπλέον δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει στην τοπική κοινωνία με πολλαπλούς τρόπους, καθώς η ίδια αποτελεί ένα ανθρωποδίκτυο εντός μίας κοινότητας. Τέλος, η ίδια η βιβλιοθήκη απλώνει τις υπηρεσίες της μακρύτερα από όσο φτάνουν τα όρια του ιστού της πόλης αποδεικνύοντας τον ρόλο της ως κέντρο και καρδιά της κοινότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL