Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.4°C19.8°C
1 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.5°C15.5°C
1 BF 90%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C18.7°C
4 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
24.8°C24.8°C
6 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.4°C
0 BF 100%
15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης / 15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλίο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης / 15η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Τέσσερις μέρες γεμάτες βιβλίο...

Η πιο επιτυχημένη, από όλες τις απόψεις, ήταν η φετινή 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένας θεσμός που έχει όλες τις προδιαγραφές για να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα «φτερά» του στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί σε μια διοργάνωση πραγματικά διεθνή, που θα κάνει τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς για το βιβλίο.

Το τετραήμερο 3 με 6 Μαΐου οι χώροι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης γέμισαν από το βιβλιόφιλο κοινό της πόλης και όχι μόνο. Η προσέλευση του κόσμου ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, ενώ και το ίδιο το στήσιμο της ΔΕΒΘ ήταν εμφανώς αναβαθμισμένο αισθητικά.

Οι χιλιάδες επισκέπτες, κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να δουν τις νέες κυκλοφορίες ελληνικών και ξένων τίτλων, την παραγωγή των εκδοτικών οίκων και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες συζητήσεις και εκδηλώσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς, διανοούμενους, εκδότες και πολιτικούς για όλα τα θέματα αιχμής.

Εξάλλου η φετινή διοργάνωση ήταν αφιερωμένη στη «Δημοκρατία τον 21ο αιώνα», ενώ την τιμητική της είχε φέτος η γαλλόφωνη δημιουργία, που φιλοξενήθηκε σε ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο περίπτερο, στο οποίο υπήρχε και η έκθεση με τις αφίσες του Μάη του '68.

Οι δύο "μαύρες" τρύπες

Οι διοργανωτές της 15ης ΔΕΒΘ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τη επιτυχία της, αλλά δεν έκρυψαν και τα δύο μεγάλα ανοικτά θέματα για το μέλλον του θεσμού. Το πρώτο είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησής του για μετά το 2019 και το δεύτερο η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα για το βιβλίο.

Ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής και ο αντιπρόεδρος του ΕΙΠ Ηλίας Νικολακόπουλος μιλώντας στους δημοσιογράφους, την Κυριακή, τόνισαν στα θετικά της διοργάνωσης το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε από ξένους συγγραφείς, το γεγονός ότι φέτος καταγράφηκε μεγαλύτερη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εκδοτών, όπως και το ότι οι συζητήσεις που διοργανώθηκαν είχαν σύγχρονες θεματικές που δεν συζητιούνται ευρέως στη δημόσια σφαίρα. Ο Μ. Πιμπλής σημείωσε ότι το ΕΙΠ οργάνωσε 25-30 δικές του εκδηλώσεις, «με σκοπό να δώσει και παρεμβατικό χαρακτήρα στη ΔΕΒΘ, να της δώσει και ένα χαρακτήρα προβληματισμών και συζητήσεων σε πεδίο ιδεών».

Ο Ηλ. Νικολακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας «ενός φορέα στα χνάρια του καταργημένου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, αλλά όχι ανασύστασή του». «Υπάρχει πρόθεση και δυνατότητα να γίνει, δεν είναι όμως εξασφαλισμένο κάτι ακόμη» σημείωσε. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η 16 ΔΕΒΘ θα πραγματοποιηθεί 9-12 Μαΐου του 2019, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ν. Βούτσης: Η Βουλή δεν είναι "μαυσωλείο"

Σημαντική οικονομική και ηθική στήριξη έδωσε στη φετινή διοργάνωση η Βουλή των Ελλήνων, ενώ ο πρόεδρος της Νίκος Βούτσης ήταν αυτός που εγκαινίασε τη φετινή διοργάνωσης.

«Είχαμε και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Βουλή δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος, ένα μαυσωλείο δραστηριοτήτων και παρουσίασης τμημάτων και εκθέσεων και αρχαίων ομοιωμάτων ή και αυθεντικών που έχουμε. Δεν μπορεί να είναι ένα κέλυφος όπου απλώς συμπυκνώνονται σε κάθε φάση η συγκυρία, η πολιτική, η νομοθετική, κοινοβουλευτική και στα δύσκολα αυτά χρόνια και οι μνημονιακές και άλλες δεσμεύσεις που τώρα είναι σε οπισθοχώρηση και συρρίκνωση στην λαϊκή κυριαρχία της χώρας» επισήμανε στα εγκαίνια για να τονίσει ότι «η Βουλή πρέπει να είναι πρώτα από όλα ένα ζωντανό σημείο αναφοράς, ένας πόλος αναφοράς για το πολιτιστικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας».

Τέλος να αναφέρουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου είχε διήμερη παρουσία στη ΔΕΒΘ. Περιηγήθηκε σχεδόν σε όλα τα περίπτερα και σχολίασε θετικά το επίπεδο της διοργάνωσης, αλλά και τον πλούτο των θεματικών αφιερωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL