Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ένωση Ελληνικού Βιβλίου / Ένωση Ελληνικού Βιβλίου: Ζητούν και τα ρέστα στο παρά πέντε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένωση Ελληνικού Βιβλίου / Ένωση Ελληνικού Βιβλίου: Ζητούν και τα ρέστα στο παρά πέντε...

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), παραμονές των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται πολύ έντονα καταγγέλλοντας το γεγονός ότι "πνευματικοί δημουργοί και εκδότες αποκλείονται" από την αυριανή τελετή εγκαινίων. Δίνοντας μάλιστα και έναν πολιτικό τόνο, σημειώνει ότι "η ΔΕΒΘ και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείουν τους φορείς που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης της έκθεσης και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χιλιάδων επισκεπτών της. Δεν έχουν το δικαίωμα, εν ονόματι οποιασδήποτε παρωχημένης και στρεβλής εθιμοτυπίας, να επιτρέπουν και να ευλογούν πολιτικολογίες και προεκλογικές υποσχέσεις παραγκωνίζοντας και χειραγωγώντας τους δημιουργούς του βιβλίου".

Βεβαίως η ανακοίνωση δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες των γεγονότων, αρκούντως επεξηγηματικές της όλης κατάστασης. Η ΕΝΕΛΒΙ ζήτησε από από τους διοργανωτές να μιλήσει εκπρόσωπός της στα εγκαίνια. Απαντώντας σχεδόν αμέσως στο αίτημα, με μια ευγενική επιστολή του στις 27 Απριλίου, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηλίας Νικολακόπουλος υπογράμμισε ότι "το πρόγραμμα εγκαινίων είναι ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και γι' αυτό το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού αποφάσισε να μην υπάρχουν άλλου είδους χαιρετισμοί".

Εν συνεχεία παρέθετε τους ομιλητές που θεσμικά χαιρετίζουν την έκθεση, δηλαδή τον υφυπουργό Πολιτισμού Κώστα Στρατή, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη, λόγω της "Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018", τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση, που θα εγκαινιάσει την έκθεση. Το ίδιο αίτημα απηύθηνε και ο ΣΕΚΒ.

Πριν απευθύνει το αίτημά της στους διοργανωτές της έκθεσης, η ΕΝΕΛΒΙ απευθύνθηκε στα άλλα δύο σωματεία εκδοτών, τον ΣΕΒΑ και τον ΣΕΚΒ, προκειμένου να ορίσουν κοινό εκπρόσωπο για να χαιρετίσει στα εγκαίνια, προτείνοντας ωστόσο αυτός να είναι μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου. "Δεν δεχθήκαμε, διότι θεωρήσαμε ότι σ' αυτή την περίπτωση δέον ήταν να προηγηθεί συζήτηση και συναπόφαση" μας λέει η πρόεδρος του ΣΕΒΑ Πόλα Καπόλα.

Επειδή η ανακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ αναφέρεται και στους πνευματικούς δημιουργούς, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιαρά. "Η Εταιρεία Συγγραφέων υποστηρίζει όλες τις εκδηλώσεις που προωθούν το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία στη χώρα. Μια κορυφαία διοργάνωση αποτελεί η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη" επισημαίνει.

Ωστόσο εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η εκπροσώπηση των εκδοτών στην έκθεση έχει σταματήσει εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών αποχώρησαν οι εκδότες. Απορίας άξιον γιατί αυτή η ιστορία επιχειρείται να δημιουργηθεί τώρα, όταν μάλιστα, κατά γενική ομολογία, η φετινή ΔΕΒΘ είναι πολύ πλούσια και πολυσχιδής, με πλήθος αφιερωμάτων και αφίξεων συγγραφέων Ελλήνων αλλά και ξένων, η οποία συμμετέχει στους προβληματισμούς για ζητήματα αιχμής της εποχής και συζητά για τη δημοκρατία και όταν μάλιστα για πρώτη φορά στη θέση της τιμώμενης χώρας τιμά μια γλώσσα καθώς επικεντρώνεται στη γαλλοφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL