Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Περί βιβλιοθηκών ... και δωρεών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και δωρεών

Ένας σημαντικός μαρξιστής ιστορικός, ο Νίκος Ψυρούκης (1926-2003), έχει συγγράψει διάφορα σπουδαία βιβλία. Στήριξε την γνώμη του και την άποψή του σε άλλα βιβλία και σε άλλους συγγραφείς, όπως κάθε επιστήμονας που προσπαθεί να εξερευνήσει το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον. Κάποια από τα βιβλία αυτά έχτισαν την προσωπική του βιβλιοθήκη. Επίσης βιβλία που διαβάστηκαν για άλλους λόγους, χαρίστηκαν ή αποκτήθηκαν με ποικίλους τρόπους. Όπως συμβαίνει δηλαδή στην ανάπτυξη της προσωπικής συλλογής κάθε φιλαναγνώστη, επιστήμονα ή όχι.

Η σύζυγός του λοιπόν, μετά τον θάνατό του, και σύμφωνα με τη θέλησή του, δώρισε τα βιβλία της προσωπικής του συλλογής στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δραπετσώνας. Η θέληση του Ψυρούκη ήταν τα βιβλία του να πάνε σε μια λαϊκή βιβλιοθήκη και όχι σε κάποια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη ή σε κάποιο ίδρυμα, για να διαβαστούν από τον λαό. Να έχουν πρόσβαση στη γνώση όχι οι προνομιούχοι ακαδημαϊκοί αλλά το σύνολο του λαού μιας περιοχής. Γιατί μέσα από το διάβασμα και τη μελέτη έρχεται η μόρφωση και η κριτική στάση. Και αυτά είναι πιο απαραίτητα στα τμήματα του λαού που δεν έχουν πρόσβαση σε άλλες μορφές μόρφωσης πέραν της λαϊκής βιβλιοθήκης της περιοχής που διαμένουν. Η συλλογή συνίσταται περί τους 1.000 τίτλους βιβλίων, κυρίως στα πεδία της ιστορίας, πολιτικής, οικονομίας, φιλοσοφίας, καθώς και πληροφοριακά (λεξικά, περιοδικά) από τη δεκαετία του 1920 μέχρι του 2000.

Οι δωρεές τέτοιων ολοκληρωμένων συλλογών είναι κομβικής σημασίας για τις λαϊκές βιβλιοθήκες. Εγγυούνται καταρχήν τη διατήρηση τους σύμφωνα με τις επιθυμίες του διαθέτη. Συνεχίζουν τον κύκλο ζωής των βιβλίων, αφού καταφέρνουν και ανοίγουν στα μάτια πολλαπλασίων αναγνωστών. Καταγράφουν την ίδια την προσωπικότητα του δωρητή, αφού η μελέτη της συλλογής του μπορεί να βοηθήσει την ίδια την κατανόηση του προσώπου. Εμπλουτίζουν τις συλλογές τους με υλικό που ενδεχομένως δεν θα ήταν σε θέση να αγοράσουν, ή δεν θα το προέκριναν σε σχέση με άλλο υλικό.

Η θέληση, δε, του συγκεκριμένου δωρητή, τα βιβλία του να φτάσουν σε λαϊκή βιβλιοθήκη για να διαβαστούν από τον λαό φανερώνει τόσο την ευαισθησία του συγκεκριμένου ανθρώπου προς τα ζητήματα μόρφωσης και καλλιέργειας των ανθρώπων, χωρίς διαχωρισμούς, όσο και τη βασική λειτουργία των βιβλιοθηκών στις κοινωνίες που υπηρετούν, να αποτελούν δηλαδή τον δημόσιο χώρο όπου όλοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις γνώσεις, τις ιδέες και τις πληροφορίες του καταγεγραμμένου πολιτισμού μας.

Τέτοιες συλλογές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τις βιβλιοθήκες στις οποίες περιήλθαν. Προσοχής τόσο για τη συντήρηση των φυσικών αντικειμένων όσο και για την ανάδειξη του περιεχομένου τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL