Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Χέρτα Μύλερ / Χέρτα Μύλερ: Αναβιώνει η Ακροδεξιά στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χέρτα Μύλερ / Χέρτα Μύλερ: Αναβιώνει η Ακροδεξιά στη Γερμανία

«Πάντα πίστευα ότι είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσεις δικτατορίες, αλλά τελικά συμβαίνει" δήλωνε κατά τη διάρκεια της χθεσινής της επίσκεψης στην Αθήνα και της υποδοχή της από τον δήμαρχο Αθηναίων η συγγραφέας Χέρτα Μύλερ που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας.

Η κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009 έκανε λόγο για την άνοδο της Ακροδεξιάς στη Γερμανία σε συνάρτηση με την προσφυγική κρίση. "Παράλληλα όμως βλέπω να αναβιώνουν και θετικές αξίες. Τα πράγματα κινούνται κυκλικά, σαν να βρισκόμαστε σ’ ένα καρουσέλ», σημείωσε η κ. Μύλερ.

Η συγγραφέας, που στα έργα της ασχολείται με την κρατική τρομοκρατία, αναφερόμενη στη σχέση εξουσίας και λογοτεχνίας υποστήριξε πως “η λογοτεχνία είναι πάντα έντονα πολιτική. Σε καιρούς κανονικούς δεν υπάρχει τρομοκρατία από το κράτος, αλλά μόλις υπάρξει μια μικρή αναταραχή εμφανίζεται και πάλι. Δυστυχώς το βίωσα στη ζωή μου σε σημαντικό βαθμό».

Ερωτώμενη για την περιπέτεια των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια της κρίσης απάντησε πως «οι Έλληνες βρήκαν τον τρόπο να τα καταφέρουν, κάτι πολύ δύσκολο αλλά μεγαλειώδες, όπως και ο τρόπος που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες, σε αντίθεση με πολλούς άλλους».

«Έχοντας βιώσει την τελευταία στρατιωτική δικτατορία στην Ευρώπη, κατανοούμε τους κινδύνους που υπάρχουν όταν εκδηλώνεις την αντίθεσή σου απέναντι στο καθεστώς» δήλωσε ο κ. Καμίνης, αναφερόμενος στις διώξεις που υπέστη η συγγραφέας από το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία.

Η Χέρτα Μύλερ, απόψε στις 7.30 μ.μ, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα διαβάσει ποιητικά κολάζ και απόσπασμα από το βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου», σε μετάφραση της Γιώτας Λαγουδάκου, που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη, από όπου κυκλοφορούν και όλα της τα βιβλία. Τα ελληνικά κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια και με τη Χέρτα Μύλερ θα συνομιλήσει ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.

Χθες βράδυ παρακολούθησε την πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ - Το αλφάβητο του φόβου» και μίλησε με θέμα «Η γλώσσα είναι αυτό που συμβαίνει στους ανθρώπους».

Στην υποδοχή της συγγραφέα στην Αθήνα, που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ετοιμάζει η Αθήνα για τη μεγάλη διοργάνωση «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», συμμετείχαν ο συντονιστής της διοργάνωσης Γιάννης Τροχόπουλος, η συντονίστρια προγράμματος Εριφύλη Μαρωνίτη και η διαχειρίστρια του έργου Ρούλα Βαβαλέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL