Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Περί βιβλιοθηκών... και ταξιδιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και ταξιδιών

Πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Κι οι ιστορίες μας ταξιδεύουν...»

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος φιλαναγνωσίας, ξεκινά ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κι οι ιστορίες μας ταξιδεύουν...», που αφορά την επικοινωνία της με απομακρυσμένες βιβλιοθήκες της χώρας μας.

Οι βιβλιοθήκες ως κοινωνιολογικοί χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ως πεδία δημιουργικής δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ατόμων, ομάδων, φορέων και ρόλων.

Οι στόχοι της συγκεκριμένης φιλαναγνωστικής δράσης αφορούν το μοντέλο επικοινωνίας:

* Αλληλεπίδραση μεταξύ των αναγνωστών και των βιβλιοθηκονόμων.

* Αλληλεπίδραση της βιβλιοθήκης με την κοινότητα των αναγνωστών.

* Αλληλεπίδραση των βιβλιοθηκών.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας - Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής”

Με αφορμή το βιβλίο «Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν» του Β. Ηλιόπουλου, τα παιδιά θα γράψουν τις δικές τους ιστορίες. Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα θα αποφασίσει.

Τέλος, οι δύο συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου της.

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας - Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου

Με αφορμή το βιβλίο «Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν» του Β. Ηλιόπουλου ξεκινά μία συνεργασία παράλληλων εργαστηρίων δημιουργικής γραφής. Τα εργαστήρια θα γίνονται διαδικτυακά, κάθε Τετάρτη, 5 μ.μ.-6.30 μ.μ.

Οι δύο ομάδες θα δουλεύουν παράλληλα, με αφορμή πάντα ένα διαφορετικό βιβλίο του Β. Ηλιόπουλου.

Τη διδακτική ευθύνη θα έχει η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας, Σοφία Καλμανίδου (βιβλιοθηκονόμος, νηπιαγωγός, τελειόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).

Το παραγόμενο υλικό θα επικοινωνηθεί με τη μορφή που η κάθε ομάδα θα αποφασίσει. Τέλος, οι δύο συνεργαζόμενες ομάδες θα παρουσιάσουν με δημιουργικό τρόπο τους ανθρώπους, τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου τους.

Όταν οι άνθρωποι, οι ιδέες, τα κείμενα και τα βιβλία ταξιδεύουν. Από άκρη σε άκρη της χώρας. Από την Πτολεμαΐδα στη Χίο και τη Λέρο. Είναι οι δικές μας ιστορίες που ταξιδεύουν από βιβλιοθήκη σε βιβλιοθήκη. Είναι όμως και οι ιστορίες που μας ταξιδεύουν σε τόπους μακρινούς, όπου συναντάμε άλλους ανθρώπους, μαθαίνουμε, γελάμε, κουβεντιάζουμε, ζούμε.

Οι ελληνικές λαϊκές βιβλιοθήκες, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν, σε σύγκριση με αντίστοιχες σε άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, καινοτομούν, πρωτοπορούν και φέρνουν σε διάλογο συγγραφείς, ιδέες, πολιτισμούς, ιστορίες και ανθρώπους. Δράσεις που δείχνουν ότι ο τοπικός πολιτισμός μπορεί να βγει από τα σύνορά του και να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό ενός άλλου τόπου. Ότι οι ιστορίες των ανθρώπων μέσα από τις λέξεις και τα βιβλία, με τη συνεργασία των βιβλιοθηκών, μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL