Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.5°C20.9°C
1 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.4°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.8°C21.8°C
5 BF 36%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
2 BF 40%
Περί βιβλιοθηκών ... και συνεδρίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και συνεδρίων

Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσαν η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης από κοινού με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Διεκδίκησαν και κατάφεραν να φέρουν στη χώρα το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών που διοργανώνεται από την IFLA κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα και ήπειρο. Το συνέδριο αυτό θα διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2019 στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, "Το συνέδριο αυτό αποτελεί διεθνώς το σημαντικότερο γεγονός στον χώρο των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης. Κάθε χρόνο προσελκύει περισσότερους από 3.500 συνέδρους από 120 και πλέον διαφορετικές χώρες. Είναι δε κομβικής σημασίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις βιβλιοθήκες και την πληροφόρηση, καθώς προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους συμμετέχοντες για δικτύωση, επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη. Το συνέδριο συνοδεύεται από μεγάλη εμπορική έκθεση με πάνω από 80 εκθέτες σε έναν εκθεσιακό χώρο μεγαλύτερο των 1.000 τ.μ.

Αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας να δείξει την ανάπτυξη τόσο των βιβλιοθηκών όσο και της επιστήμης της πληροφόρησης γενικότερα. Είναι η ώρα να δείξουμε πως η Ελλάδα της κρίσης μπορεί να παράγει πολιτισμό και επιστήμη, πως η χώρα μας είναι ικανή να φιλοξενήσει γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας, πως οι ελληνικές βιβλιοθήκες και οι Έλληνες βιβλιοθηκονόμοι, μέσα σε αυτή την εποχή, καινοτομούν, προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες, οραματίζονται, υλοποιούν και απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας".

Πρόκειται λοιπόν για μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις συνεδρίων παγκοσμίως και αφορά τον κόσμο των βιβλιοθηκών και της πληροφόρησης. Η διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου ευελπιστούμε ότι θα κινητοποιήσει τόσο τις δυνάμεις των βιβλιοθηκών της χώρας μας όσο και τις Πολιτείας γενικά. Η ευκαιρία που θα έχουν οι Έλληνες βιβλιοθηκονόμοι να έρθουν σε επαφή με συναδέλφους τους από όλον τον κόσμο, να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές, να μάθουν και να διδάξουν άλλες, να υποδεχτούν στους χώρους τους ανθρώπους με διαφορετική κουλτούρα και προσέγγιση είναι μοναδική.

Ταυτόχρονα, η ελληνική Πολιτεία, που, όπως φαίνεται μέσα από το Δελτίο Τύπου, έχει υποστηρίξει σύσσωμη την προσπάθεια διεκδίκησης της διοργάνωσης, ευελπιστούμε πως θα προσπαθήσει να στηρίξει το έργο των βιβλιοθηκών μας κατά τη διετία που μεσολαβεί, ούτως ώστε αυτές να είναι σε θέση να παρουσιάσουν μια νέα εικόνα προς τους σύνεδρους.

Μετά την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου και του συνεδρίου της IBBY, έρχεται να προστεθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών. Καθίσταται έτσι η Αθήνα το κέντρο στον παγκόσμιο χάρτη του βιβλίου για δύο και πλέον έτη. Είναι μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ας ελπίσουμε πως το στοίχημα για την ανάγνωση, το βιβλίο και τις βιβλιοθήκες θα κερδηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL