Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.3°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.1°C16.6°C
2 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
30 °C
24.4°C29.8°C
6 BF 21%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C15.7°C
2 BF 94%
Περί βιβλιοθηκών .... και μελών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών .... και μελών

Οι βιβλιοθήκες για να λειτουργήσουν σε όλον τον κόσμο, εγγράφουν μέλη τα οποία απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους. Εμβληματικής σημασίας για τα μέλη των βιβλιοθηκών είναι οι κάρτες μελών, οι οποίες τους επιτρέπουν να ταυτοποιούνται σε αυτές και να κάνουν χρήση του υλικού τους, σύμφωνα με τους κανόνες. Συνήθως, πια, στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, χωρά στο πορτοφόλι και δίνει στον κάτοχό της απεριόριστη πρόσβαση στην ανθρώπινη γνώση και διάνοια. Πρόσφατα το διαδικτυακό περιοδικό EveryLibrary δημοσίευσε ένα κείμενο με τα οφέλη που έχει η κατοχή κάρτας μέλους βιβλιοθήκης για τα παιδιά. Επιγραμματικά αναφέρουμε:

1. Διδάσκει τα παιδιά πώς να συμμετέχουν στην κοινωνία των πολιτών. Για πολλά παιδιά η κάρτα της βιβλιοθήκης είναι το πρώτο προσωπικό επίσημο έγγραφο που αποκτούν. Αποτελούν το πρώτο σημάδι ότι ανήκουν σε μία ευρύτερη κοινότητα.

2. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να κρατούν σημαντικά έγγραφα και αντικείμενα ασφαλή. Η κάρτα βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν ότι κάποια αντικείμενα έχουν ιδιαίτερη αξία και πρέπει να τα προσέχουν για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

3. Η κάρτα συνδυάζεται με κανόνες τους οποίους το παιδί οφείλει να ακολουθήσει και του υποβάλλει την υπευθυνότητα με την οποία πρέπει να λειτουργεί σε ένα σύνολο. Η τήρηση των κανόνων δανεισμού για παράδειγμα τόσο όταν ένα παιδί δανείζεται ένα βιβλίο όσο και όταν περιμένει να το επιστρέψει ένα άλλο παιδί είναι σημαντικό μάθημα υπεύθυνης συμπεριφοράς.

4. Η αποδοχή των συνεπειών είναι άλλη μία παράμετρος για τους κατόχους κάρτας βιβλιοθήκης. Το παιδί κατανοεί ότι όταν αρνείται τις ευθύνες του αυτό έχει συνέπειες.

5. Ως μέλος της βιβλιοθήκης το παιδί έχει πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό εντύπων και άλλου υλικού. Η κάρτα της βιβλιοθήκης του βάζει περιορισμούς στη χρήση αυτού του υλικού που μπορεί να πάρει σπίτι του για παράδειγμα. Έτσι οδηγεί το παιδί στην κριτική σκέψη και την επιλογή, να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες του, τις δυνατότητές τους και τα μέσα.

6. Η κάρτα της βιβλιοθήκης μπορεί να αποκτήσει συμβολική σημασία στα μάτια ενός παιδιού, και να του καταδείξει ότι η κοινωνία είναι λειτουργική φροντίζοντας όλοι οι άνθρωποι να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους, να πληροφορούνται και να γίνονται σοφότεροι.

Μαθήματα ζωής από την κατοχή και μόνο μιας κάρτας μέλους βιβλιοθήκης. Αυτό προϋποθέτει βέβαια μία κοινωνία, σχολεία και γονιούς που προτρέπουν τα παιδιά να διαβάσουν, να ψάξουν, να αναλάβουν ευθύνες, να επιλέξουν. Προϋποθέτει μία κοινωνία όπου οι βιβλιοθήκες είναι στην καθημερινότητα του παιδιού και αναγνωρίζονται ως ζωτικοί χώροι από την ύπαρξή τους και μόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL