Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ανιχνεύοντας το σήμερα στο χθες...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανιχνεύοντας το σήμερα στο χθες...

Τέσσερις κορυφαίοι συγγραφείς της μεταπολεμικής πεζογραφίας μας, ο Άρης Αλεξάνδρου, ο Αλέξανδρος Κοτζιάς, ο Στρατής Τσίρκας και ο Αντρέας Φραγκιάς, τίθενται αυτή τη φορά στο επίκεντρο του τετραήμερου αφιερώματος στον "Μεταπολεμικό κόσμο της ελληνικής πεζογραφίας" που, υπό την επιμέλεια του κριτικού λογοτεχνίας Αλέξη Ζήρα, διοργανώνουν από κοινού οι εκδόσεις Γαβριηλίδη και οι εκδόσεις Κέδρος στην αυλή του Poems 'n' crimes (Αγ. Ειρήνης 17), από αύριο μέχρι την Πέμπτη 20 Ιουλίου (8.30 μ.μ.). Ομιλίες, συζητήσεις, προβολές οπτικοακουστικού υλικού συνθέτουν το αφιέρωμα μέσω του οποίου οι δύο εκδοτικοί οίκοι και ο επιμελητής του, αποσκοπούν στην ανασύνθεση της εποχής μέσα στην οποία έζησαν και δημιούργησαν οι τέσσερις κορυφαίοι πεζογράφοι.

"Είναι ένα αφιέρωμα που θέλει να θυμίσει ότι υπήρξε μια σημαντική λογοτεχνία στο κοντινό παρελθόν, η οποία έχει ακόμα να μας δώσει πολλά και κυρίως απαντήσεις σε κομβικά ερωτήματά μας για τη σημερινή περίοδο, όπως το θέμα της ελευθερίας, της ατομικής και της συλλογικής μνήμης, ή το θέμα της εξέλιξης μιας κοινωνίας ή αυτό της πολιτικής συμφιλίωσης που παραμένει ανοιχτό από τη δεκαετία του '40" λέει ο Αλέξης Ζήρας.

Το σκεπτικό του αφιερώματος κάθε άλλο παρά τυχαία προέκυψε καθώς, όπως διαπιστώνει ο γνωστός κριτικός λογοτεχνίας, "οι τάσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο αναγνωστικό κοινό της πεζογραφίας, και ιδιαίτερα στους νεότερους αναγνώστες, αγνοούν, παρακάμπτουν ορισμένα έργα της σύγχρονης πεζογραφίας τα οποία πριν από μερικές δεκαετίες απασχολούσαν, και ιδιαιτέρως τον δημόσιο λόγο. Οι πολύ νέοι αναγνώστες εδώ και αρκετά χρόνια προτιμούν λογοτεχνικά έργα που δεν είναι εξαρτημένα με ιστορικές περιόδους της Ελλάδας οι οποίες ή ήταν διχαστικές ή προϋπέθεταν μια ορισμένη πολιτική θέση. Παρ' ότι η φιλολογική και ακαδημαϊκή έρευνα δεν έχει ξεχάσει τους συγκεκριμένους συγγραφείς, το γούστο του νεότερου αναγνωστικού κοινού είναι στραμμένο σε άλλου είδους αναγνώσματα τα οποία θεματικά αφορούν ζητήματα που απασχολούν έντονα την εποχή μας, όπως η θέση της γυναίκας, οι πληθυσμιακές μετακινήσεις, ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες, η οικονομική κρίση η οποία υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες" τονίζει ο Αλέξης Ζήρας, "στην Ελλάδα δεν συντηρείται το ενδιαφέρον προς τη λογοτεχνική παράδοση, γεγονός το οποίο αναγνωρίζεται όχι μόνο στη λογοτεχνίας αλλά ευρύτερα στο κοινωνικό πεδίο. Αυτή η έλλειψη συνέχειας, η αντίληψη που επικρατεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας ότι τα πράγματα δεν έχουν ρίζες στο χθες και στο προχθές αλλά εκκινούνται διαρκώς από το σήμερα, έχει συντελέσει στο να υπάρχει μια αποξένωση από το πνευματικό και καλλιτεχνικό έργο που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Έχουν λησμονηθεί, για παράδειγμα, έργα όπως του Γιώργου Ιωάννου, του Κώστα Ταχτσή, του Τόλη Καζαντζή και κυρίως πεζογράφων όπως αυτοί οι τέσσερις στους οποίους επικεντρώνεται το αφιέρωμα".

Ανιχνεύοντας το στίγμα των τεσσάρων πεζογράφων στη λογοτεχνία και τον δημόσιο χώρο, ο Αλέξης Ζήρας επισημαίνει ότι "ο καθένας με τον δικό του τρόπο έδωσε το πνεύμα του τρόπου ζωής και της Ιστορίας σε περιόδους της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας ιδιαίτερα μεταιχμιακές, όπως τα χρόνια της Κατοχής, ο εμφύλιος, η δικτατορία, τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Κοινό στοιχείο των τεσσάρων είναι η πολιτική θέση τους και ιδιαίτερα το πολιτικό ήθος που αναδεικνύεται μέσα από το έργο τους και που έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με γενικότερες συντηρητικές κοινωνικές αντιλήψεις. Πέραν αυτών βέβαια, με το έργο τους συνέβαλαν στη ριζοσπαστική πολλές φορές αλλαγή των τρόπων λογοτεχνικής έκφρασης, εισάγοντας νέες αφηγηματικές τεχνικές, νέα θέματα, ενώ προίκισαν τη λογοτεχνία μας με μια καινούργια και ανατρεπτική ματιά σε θέματα που έως τότε η πεζογραφία μας ή δεν τα έθιγε καθόλου ή τα υποβάθμιζε".

Όσο για τη διάρθρωση του αφιερώματος, ο Α. Ζήρας υπογραμμίζει ότι επιδιώχθηκε να τους παρουσιάσουν φίλοι και ομότεχνοί τους ή ερευνητές που όλοι τους ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, "προκειμένου να δούμε πώς διαβάζεται το έργο τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και κυρίως πώς γίνεται αποδεκτό σήμερα".

Το αφιέρωμα ξεκινά αύριο με τον Αλέξανδρο Κοτζιά, για τον οποίο θα μιλήσουν η πανεπιστημιακός Μαρία Ρώτα, η συγγραφέας - κριτικός Έλενα Χουτζούρη και ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ενώ θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Καρβέλα για τη ζωή και το έργο του. Στον δημιουργό του "Κιβώτιου" Άρη Αλεξάνδρου επικεντρώνεται η βραδιά της Τρίτης, για τον οποίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Αγγελής, ποιητής και διευθυντής του περιοδικού "Φρέαρ" και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Φώτης Μακρής, ενώ θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του. Την Τετάρτη έρχεται στο προσκήνιο ο Αντρέας Φραγκιάς. Για τον δημιουργό του "Λοιμού", της "Καγκελόπορτας" κ.ά., θα μιλήσουν η ποιήτρια Άντεια Φραντζή και ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος ενώ θα προβληθεί ντοκιμαντέρ της Δέσποινας Καρβέλα, και τέλος για τον δημιουργό της εμβληματικής τριλογίας "Ακυβέρνητες πολιτείες", Στρατή Τσίρκα θα μιλήσουν η κριτικός Χρύσα Προκοπάκη και ο Αλέξης Ζήρας και θα προβληθεί ανάλογο ντοκιμαντέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL