Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Περί βιβλιοθηκών... και καλοκαιριού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και καλοκαιριού

Φτάνουν οι μέρες που τα σχολεία τελειώνουν. Οι μαθητές όλης της χώρας ετοιμάζουν τις σκέψεις τους για τις επερχόμενες διακοπές. Κυρίως διακοπές από το διάβασμα, για τους περισσότερους. Στα σχολεία μας, όπου η αποστήθιση και ο μοναδικός τίτλος του εγκεκριμένου βιβλίου είναι πρακτική χρόνων, τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν να γίνονται αναγνώστες. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, δημιουργείται απέχθεια για τον καταναγκασμό τούτο. Σχολεία, σε γενικές γραμμές μιας και υπάρχουν και εξαιρέσεις, που απονευρώνουν τη χαρά της ανάγνωσης, καταστρέφουν τον πλούτο των ιδεών και αρκούνται στην επανάληψη αντί της κριτικής σκέψης.

Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι λαϊκές μας βιβλιοθήκες, ειδικά ελλείψει σχολικών. Για άλλη μία χρονιά λοιπόν οι βιβλιοθήκες μας θα τρέξουν καλοκαιρινά προγράμματα ανάγνωσης και εξερεύνησης. "Στη φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με θέμα 'Περιπέτειες από σημείο σε σημείο', περισσότερες από 150 δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες σε όλη τη χώρα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.

Από τις 15 Ιουνίου έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2017, το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσκαλεί γονείς και παιδιά σε ένα πανελλήνιο παιχνίδι σύνθεσης γύρω από διαφορετικά σημεία: σημεία εκκίνησης, σημεία στίξης, σημεία καμπής, σημεία ισορροπίας, σημεία των καιρών, σημεία του ορίζοντα, σημεία και τέρατα!

Οι βιβλιοθήκες αποτελούν σημεία γύρω από τα οποία πλέκονται ιστορίες, μεγαλώνουν παιδιά, γεννιούνται δυνατότητες, χτίζονται κοινότητες. Είναι σημεία συνάντησης. Τα σημεία των βιβλιοθηκών συνδέονται μεταξύ τους και δημιουργούν δίκτυα. Το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει αναλάβει πανελλήνιες δράσεις, αναδεικνύοντας τις βιβλιοθήκες - μέλη του ως κέντρα της κάθε κοινότητας. Συντονιστής και κομβικό σημείο του ΔΕΒ είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία το 2017 διανύει μία απόσταση τόσο γεωγραφική όσο και συμβολική, από ένα σημείο σε ένα άλλο, από το εμβληματικό Βαλλιάνειο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2017 διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρις στη συνεργασία εκατοντάδων βιβλιοθηκονόμων, εκπαιδευτικών και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα."

Εκστρατεία ανάγνωσης λοιπόν και αυτό το καλοκαίρι. Και ίσως μέσα από αυτήν οι μαθητές μας μάθουν να αγαπούν το βιβλίο, να αναρωτιούνται για τις αλήθειες, να αποκτούν κριτική διάθεση στην έτοιμη γνώση. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός των βιβλιοθηκών. Μέσα από τον πλούτο των συλλογών τους να διδάξουν τη φιλαναγνωσία και να εμφυτεύσουν το πνεύμα του κριτικού αναγνώστη σε όλους.

Ας αναζητήσουμε και αυτό το καλοκαίρι την πλησιέστερη σε μας βιβλιοθήκη και ας παρακινήσουμε τα παιδιά μας να πάρουν μέρος σε αυτές τις εκστρατείες ανάγνωσης. Ίσως να είναι λίγο καλύτερο από τα παιχνίδια επιβίωσης του συρμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL