Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ο "Πολίτης" στο Διαδίκτυο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "Πολίτης" στο Διαδίκτυο

Εννιά χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη. Ο "Πολίτης" και ο “Δεκαπενθήμερος Πολίτης" διαθέσιμος ολόκληρος στο διαδίκτυο. Χάρη στα ΑΣΚΙ. Ο Άγγελος και ο "Πολίτης". Ο "Πολίτης" και ο Άγγελος. Και βεβαίως τα ΑΣΚΙ. Ονόματα που συνδέονται μεταξύ τους περίπου αναπόσπαστα. Και ιδού το πού παραπέμπουν τα ονόματα. Και ιδού τα τεκμήρια που τα συνδέουν μεταξύ τους. Μπροστά στα μάτια μας. Στο διαδίκτυο. Στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ. Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Όπως θα αποφαινόταν το παλιομοδίτικο στερεότυπο.

Αλλά είναι έτσι τα πράγματα; Ο "Πολίτης" (μηνιαίος και δεκαπενθήμερος) είναι μόνο μνημείο μιας εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί; Απλώς πηγή από όπου θα αντλήσουν υλικό για διατριβές οι επίδοξοι ιστορικοί; Εκείνοι, που, όπως έλεγε ο Άγγελος, φιλοδοξούν να γίνουν επίκουροι;

Δεν υποτιμώ τέτοιες φιλοδοξίες. Άλλωστε ούτε ο Άγγελος τις υποτιμούσε. Ούτε πιστεύω ότι η πρωτοβουλία των ΑΣΚΙ δεν προσφέρεται και για τέτοιες χρήσεις. Αλλά ο "Πολίτης" (μηνιαίος και δεκαπενθήμερος) ήθελε να είναι περιοδικό πολιτικής παιδείας με συγκεκριμένη αριστερή στρατηγική στόχευση. Και ισχυρίζομαι ότι ακόμη και σήμερα που δεν κυκλοφορεί εξακολουθεί μολαταύτα να παίζει τον παιδευτικό ρόλο που είχε τάξει στον εαυτό του. Όπως και ότι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να υπηρετεί ενεργά τη συγκεκριμένη αριστερή στρατηγική του στόχευση.

Πολλοί από μας που συνδεθήκαμε με το εγχείρημα του "Πολίτη" ή πιστεύουμε πως επηρεαστήκαμε έντονα από εκείνο, αναρωτιόμαστε συχνά: τι θα έλεγε σήμερα ο Άγγελος αν ζούσε; Και λιγότερο συχνά, τι θα έγραφε σήμερα ο "Πολίτης" αν εξακολουθούσε να κυκλοφορεί; Ποιοι θα έγραφαν εκεί και τι θα έγραφαν;

Ο Άγγελος θα απέρριπτε κατηγορηματικά τέτοια ψευδο-ιστορικά ερωτήματα. Και όλη τη συνάδουσα ανεύθυνη, αν όχι παραλυτική, νοσταλγία. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι συντελεστές του "Πολίτη" έχουν διαιρεθεί μεταξύ τους και διασκορπιστεί πολιτικά. Κάποιες φορές μάλιστα με ιδιαίτερα έντονους τρόπους. Έτσι ερωτήματα σαν τα παραπάνω όχι μόνο είναι ανεύθυνα μέσα στη μελαγχολία τους, αλλά δεν έχουν καν συγκροτημένο παραλήπτη. Πώς, λοιπόν, μπορώ να ισχυρίζομαι ότι η προσφορά των ΑΣΚΙ μάς παρέχει ένα παιδευτικό εργαλείο που εξακολουθεί να υπηρετεί τον συγκεκριμένο αριστερό στρατηγικό στόχο του "Πολίτη";

Πρώτα απ΄ όλα δικαιούμαι κι εγώ, όπως όλοι, να διαβάζω σήμερα τον Πολίτη κατά τον δικό μου τρόπο. Όπως δικαιούμαι να θεωρώ ότι η στρατηγική στόχευση του "Πολίτη", η ανανέωση, θεωρητικά και έμπρακτα, της κομμουνιστικής επαγγελίας, εξακολουθεί σήμερα να παραμένει μαχητός στρατηγικός στόχος.

Δεν θα σταθώ καθόλου στο δεύτερο. Που απαιτεί αναλύσεις άλλης τάξης, αναλύσεις που δεν μπορούν να χωρέσουν εδώ. Αλλά στον λίγο χώρο που κατ’ ανάγκην διατίθεται, θα πω μόνο δυο λόγια για το πρώτο σημείο: Γιατί ο "Πολίτης" (μηνιαίος και δεκαπενθήμερος) προσφέρεται να διαβαστεί σήμερα, τεύχος το τεύχος, ως εργαλείο πολιτικής παιδείας που αποσκοπεί σε αυτόν ακριβώς τον στρατηγικό στόχο.

Ζητώ από τον αναγνώστη ή την αναγνώστρια να κάνει ένα απλό πείραμα. Να ανοίξει ένα οποιοδήποτε τεύχος του "Πολίτη" ή του “Δεκαπενθήμερου Πολίτη” και να το διαβάσει. Αφού διαχωρίσει τα κείμενα που αναφέρονται στην τότε επικαιρότητα από εκείνα που έχουν ευρύτερο αντικείμενο, να διαβάσει τα πρώτα με μέλημα το να διακρίνει το στοιχείο της επικαιρότητας στο οποίο αναφέρονται (έστω κι αν αυτό σήμερα ίσως δεν λέει σχεδόν τίποτα) από τον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται σε αυτό. Και να διαβάσει τα δεύτερα σαν συγκεκριμένη συμβολή σε έναν προβληματισμό που δεν περιορίζεται ούτε από τον χρόνο που γράφτηκε το κείμενο ούτε από τον σημερινό χρόνο.

Είμαι βέβαιος ότι τόσο τα δεύτερα κείμενα όσο και ο τρόπος που γράφτηκαν τα πρώτα θα φανούν στον εν λόγω αναγνώστη ή αναγνώστρια φρέσκα, δημιουργικά, ζωογόνα και κυρίως επίκαιρα. Δηλαδή ως τρόπος και ως κείμενα που παρέχουν σήμερα εφόδια να αντιμετωπιστεί πληρέστερα το παρόν. Πάντα υπό την οπτική του αριστερού στρατηγικού στόχου που λέγαμε. Να το πω υπερβολικά: ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε τα τεύχη του "Πολίτη" και του “Δεκαπενθήμερου Πολίτη”, να αναδιατάξουμε την ύλη τους και να εκδώσουμε σήμερα ένα περιοδικό με άλλο όνομα, άλλα παραφερνάλια και με υπογραφές - ψευδώνυμα, αλλά κατά βάσιν με απολύτως την ίδια ύλη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το νέο αυτό περιοδικό θα φαινόταν καθ’ όλα τολμηρό, ρηξικέλευθο και επίκαιρο, τουλάχιστον σε όλους όσοι δεν είχαν ιδιαίτερα στενή σχέση με το τότε εγχείρημα.

Τούτο το συμπέρασμα είναι μάλλον απαισιόδοξο. Σημαίνει ότι στην ελληνική κοινωνία λίγα άλλαξαν -αν δεν χειροτέρευσαν- από τότε μέχρι σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη του "Πολίτη". Αυτός τόσα μπόρεσε, τόσα έπραξε. Και ίσως αυτά είναι ήδη πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL