Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται νέος φορέας χωρίς τα βάρη του παρελθόντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θεσσαλονίκη: Ιδρύεται νέος φορέας χωρίς τα βάρη του παρελθόντος

Η ίδρυση νέου φορέα πολιτικής βιβλίου, η επαναφορά του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, ο εμπλουτισμός του θεσμού των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας και η αναβάθμιση της biblionet συνθέτουν την πολιτική που θα προωθήσει το υπουργείου Πολιτισμού για το βιβλίο σύμφωνα με όσα είπε χθες η Λυδία Κονιόρδου, εγκαινιάζοντας την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

«Επεξεργαζόμαστε την ίδρυση ενός νέου, ολιγομελούς και ευέλικτου φορέα πολιτικής βιβλίου, χωρίς τα ‘βάρη’ και τα ‘λάθη’ του παλιού Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, ενώ προσδιόρισε το ξεκίνημα του νέου φορέα στις αρχές του 2018, αφού, όπως εξήγησε, «απαιτούνται μια σειρά από βήματα, στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σε οικονομικό, διοικητικό επίπεδο και νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, που θα ‘καταναλώσουν’ όλο το 2017». Οι κύριες αρμοδιότητες του νέου αυτού φορέα θα είναι η προώθηση του ελληνικού βιβλίου και των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό, η κοινωνική διάδοση της ανάγνωσης και η δημιουργία νέων αναγνωστών καθώς και η υποστήριξη των επαγγελματιών του βιβλίου.

Στη συνέχεια η Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς του ΥΠΟΑ για τον εμπλουτισμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, «με την προσθήκη τεσσάρων νέων βραβείων, που θα καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας και θα συνδέονται στενά με τους κυρίαρχους προβληματισμούς στην ελληνική πραγματικότητα». Όπως είπε, «τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας θα μετονομαστούν σε Κρατικά Βραβεία Βιβλίου και θα αποκατασταθεί ο ρυθμός απονομής τους, με την επιτάχυνση μέσα στο 2017 της απονομής των βραβείων για τα βιβλία που εκδόθηκαν τόσο το 2015 όσο και το 2016». Τα νέα βραβεία θα είναι: το Κρατικό Βραβείο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Βραβείο Μετάφρασης Βιβλίου Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, το Κρατικό Βραβείο Εκδοτικής Σειράς και το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης, για το οποίο διαγωνίζονται εξίσου βιβλία για παιδιά και για ενήλικες.

Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς του νόμου για την ενιαία τιμή βιβλίου, η Λ. Κονιόρδου τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που εξαρτάται και από τους θεσμούς και είπε ότι άμεσα θα προκηρυχθεί η εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις συνέπειες που έχει υποστεί η αγορά του βιβλίου από την κατάργηση της ενιαίας τιμής. Η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε χαρούμενη που εγκαινιάζει τη ΔΕΒΘ και μίλησε για την αξία του θεσμού, επισημαίνοντας ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της διοργάνωσης έως το 2019 μέσω του ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL