Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
"Προσωκρατικοί" από... το Α έως το Ω
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Προσωκρατικοί" από... το Α έως το Ω

Σαρανταπέντε χρόνια μετά την πρώτη τους έκδοση από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 22 χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα τους, καθηγητή Φιλοσοφίας Θεόφιλου Βέικου, "Οι Προσωκρατικοί", ένα παραστατικό βιβλίο που εισάγει πολύ αναλυτικά στην ιστορία και στον στοχασμό των προσωκρατικών φιλοσόφων, συνεχίζει την πορεία του. Έχοντας μια ιστορία έξι προηγούμενων βελτιωμένων εκδόσεων παρουσιάζεται τώρα σε μια πολύ κομψή και καλαίσθητη εμφάνιση από τις εκδόσεις Gutenberg υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μαμάη.

Ο Θεόφιλος Βέικος δίδαξε Φιλοσοφία και Ιστορία της Φιλοσοφίας στις Φιλοσοφικές Σχολές τριών πανεπιστημίων, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων και των Αθηνών. Υπήρξε φωτισμένος δάσκαλος, με μεγάλη επίδραση στους μαθητές του, και εμπνευσμένος συγγραφέας, που κατέστησε με το έργο του οικείο και προσιτό τον φιλοσοφικό στοχασμό σε ένα ευρύ κοινό.

Με αυτό το ενδιαφέρον και εύληπτο βιβλίο του περιγράφει πώς οι Έλληνες πρώτοι θεμελίωσαν τη Φιλοσοφία και την επιστήμη, δηλαδή την ορθολογική εξήγηση του κόσμου, γεγονός που αποτελεί έναν ξεχωριστό και καθοριστικό σταθμό στην Ιστορία της ευρωπαϊκής σκέψης. Η περιγραφή και η εξήγηση της διαδικασίας με την οποία γεννήθηκε και άρχισε να αναπτύσσεται ορθολογική σκέψη στον ελληνικό χώρο πρώτα και σε όλο τον κόσμο στη συνέχεια είναι μια έρευνα ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης, γιατί όταν επιχειρεί κανείς την περιγραφή του στοχασμού των πρώιμων προσωκρατικών φιλοσόφων, στην πραγματικότητα περιγράφει τα πρωταρχικά στάδια της διαμόρφωσης του σύγχρονου φιλοσοφικού πνεύματος.

Αρχή της Φιλοσοφίας δεν σημαίνει απλώς την έναρξη, τη γενετική πράξη της Φιλοσοφίας, αλλά και την πηγή από την οποία αντλεί και τρέφεται η Φιλοσοφία στη μεταγενέστερη πορεία ανάπτυξής της. Η περίπτωση ακριβώς της προσωκρατικής σκέψης συνιστά την αρχή της Φιλοσοφίας και με τις δύο αυτές σημασίες: Τα ζητήματα που θέτουν και η όλη προβληματική των προσωκρατικών φιλοσόφων για τον άνθρωπο και τον κόσμο, τα θεία και τα ανθρώπινα, τη φύση και την πόλη, την αλήθεια και το ψεύδος, τη γνώση και την πλάνη, την αίσθηση και τη νόηση είναι αρχή και μήτρα, πηγή και τροφός όλων των θεωριών, των σχολών, των κινημάτων και των τάσεων που οριοθέτησαν την καταγωγή και την ανάπτυξη του σύγχρονου φιλοσοφικού και επιστημονικού πνεύματος.

Κυρίως, όμως, αυτό που αναδεικνύει ο Θεόφιλος Βέικος με την ανάλυση των βασικών, οντολογικών αλλά και υπαρξιακών ερωτημάτων που απασχολούσαν τους προσωκρατικούς είναι ότι η ανάπτυξη του πρωτοφιλοσοφικού και πρωτοεπιστημονικού στοχασμού στην Ελλάδα αποκαλύπτει ακριβώς τις κριτικές δυνατότητες και το ανοιχτό πνεύμα της ευνομούμενης ελληνικής πόλης απέναντι στον κλειστό κόσμο της μυθικής παράδοσης.

Θεόφιλος Βέικος "Οι Προσωκρατικοί"

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ. 407

Τιμή: 17,10 ευρώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL