Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
"Kaboom"... κόντρα στο ρεύμα της εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Kaboom"... κόντρα στο ρεύμα της εποχής

"Kaboom" δεν είναι τίποτε άλλο από τη λέξη που έφτιαξαν οι κομίστες για να δηλώσουν την έκρηξη, αυτό το "μπουμ" με τα αστεράκια και τους μικρούς κεραυνούς τυπωμένα στα καρέ των ιστοριών τους. Στην προκειμένη περίπτωση, έρχεται να υποδηλώσει μια πολύ δυναμική ομάδα πολύ νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών που καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος γύρω μας δεν μπορεί να προχωρήσει με τα σημερινά μοντέλα και στερεότυπα και αναπτύσσουν έναν γόνιμο προβληματισμό γύρω από την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, την τέχνη. Ξεκίνησαν διαδικτυακά.

Ως on line περιοδικό απέκτησε φήμη και φίλους. Κι εκεί, στη συνθήκη του like και του share, η ομάδα έκανε το δικό της... "Kaboom". Και σε αντίθεση με τα δεδομένα της εποχής, από το Διαδίκτυο πέρασε και στην έντυπη μορφή. Βέβαια, ο υπότιτλος του περιοδικού "Ημερολόγια πριν από τη μεγάλη έκρηξη" παραπέμπει στη σοβαρή συνθήκη της σήμερον, υποδηλώνει ότι πρόκειται για κείμενα που γράφονται πριν από μια νέα κοσμογονία ή μια κοινωνική αλλαγή, δεδομένου ότι ζούμε σε μια νέα κοσμογονία.

"Θεωρήσαμε ότι με το πέρασμα και στο έντυπο μπορούμε να εμβαθύνουμε τους προβληματισμούς γύρω από τους θεματικούς άξονες που ήδη μας απασχολούσαν από το Διαδίκτυο, η Πολιτική Θεωρία, η σύνδεσή της με την πράξη, η Ψυχανάλυση και η σχέση της με την κοινωνία αλλά και η τέχνη. Ουσιαστικά, το έντυπο σου επιτρέπει να γίνεις πιο αναλυτικός να αποτυπώσεις έναν προβληματισμό σε μεγαλύτερο βάθος ακόμα και από την άποψη του μεγέθους ενός κειμένου".

Ο Γιάννης Κτενάς, 25χρονος υποψήφιος διδάκτορας στην Πολιτική Επιστήμη, αλλά και οι πάνω-κάτω συνομήλικοί του Βαγγέλης Δαρούσος, υποψήφιος διδάκτορας Ναυτιλιακής Οικονομικής και Διακυβέρνησης, και ο Δημήτρης Χαλιάσος, ο γραφίστας που ευθύνεται για την όψη και την αισθητική του περιοδικού και στην έντυπη, και στην ηλεκτρονική του μορφή, οι οποίοι μοιράζονται το εγχείρημα μαζί με μια διευρυμένη ομάδα συνεργατών που συνεισφέρουν, φαίνεται καθαρά ότι δεν φοβήθηκαν να πάνε αντίθετα στο ρεύμα. "Σε μια εποχή όπου η πολιτική και κάθε άλλου είδους συζήτηση διεξάγονται με όρους συνθημάτων, συνθήκη που έχει οξυνθεί από το Διαδίκτυο, θελήσαμε να επανεισάγουμε αξίες όπως η προσεκτική γραφή και ανάγνωση ενός κειμένου και η ενδελεχής ανάλυση που προσπαθεί να υπερβεί τις γενικεύσεις και εν πολλοίς τη συνωμοσιολογική προσέγγιση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Πιστεύουμε ότι η ριζοσπαστική κριτική του καπιταλισμού, την οποία επιχειρούμε, πρέπει να γίνεται με σοβαρούς όρους και όχι με τη συνθηματολογία και την οπαδική πρακτική που τείνει να επικρατήσει στο Διαδίκτυο και γενικότερα στα μέσα ενημέρωσης" μας λένε.

Το περιοδικό θα εξακολουθήσει να εκδίδεται στην ηλεκτρονική και δύο φορές τον χρόνο και στην έντυπη μορφή του γιατί "έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα το περιεχόμενο να συνάδει με το μέσο, δηλαδή στο Διαδίκτυο να υπάρχουν μικρότερα κείμενα που απλώς να θέτουν ένα ερώτημα και να συνοδεύονται από πολυμέσα όπως εικόνες και βίντεο, ενώ στο έντυπο θα μπαίνουν τα μεγαλύτερα κείμενα και οι πιο θεωρητικές αναλύσεις".

Το "Kaboom" φέρνει στο προσκήνιο μια νέα γενιά θεωρητικής σκέψης η οποία επικοινωνεί με παρεμφερή έντυπα και εκδοτικά σχήματα όπως τα περιοδικά "Το Έρμα" και "Κοινοί τόποι", οι εκδόσεις "Εξάρχεια" και "Στάσει εκπίπτοντες". "Όπως μου έλεγε ο φίλος μου Νίκος Κατσιαούνης από τις εκδόσεις Εξάρχεια, ένα στοιχείο που μπορεί να μας κάνει σήμερα να ελπίζουμε είναι μικρές παρέες ανθρώπων που, από τη μεριά τους και όσο τους αντιστοιχεί, κάνουν καλά αυτό με το οποίο ασχολούνται. Ένα τέτοιο 'διανοητικό παρεάκι' θελήσαμε να συγκροτήσουμε κι εμείς στο μέτρο που μας αναλογεί, όπως λέει και στο editorial το τελευταίο τεύχος του περιοδικού 'Πανοπτικόν'. Ακόμα και ο τυπογράφος μας, ο Νίκος Καρακώστας, λειτουργεί τρόπον τινά ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα σ' αυτούς τους κύκλους κι έτσι χαρήκαμε πολύ που συνεργαστήκαμε και μας βοήθησε".

Με πυρήνα την Πολιτική Θεωρία, το περιοδικό ασχολείται επίσης με την Οικονομία και την Ψυχανάλυση και επιδιώκει να φιλοξενεί μια πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε τεύχος του. Έτσι σ' αυτό το τεύχος, αν ο Φοίβος Δεληβοριάς επιλέγει να γράψει με αφορμή την ταινία "Τόνι Έρντμαν", ο Άγης Πετάλας, συγγραφέας της "Δύναμης του Κυρίου Δ*" (εκδ. Αντίποδες), καταθέτει το ολοκαίνουργιο διήγημά του "Θεωρία των Άκρων".

"Έχουμε τις αξίες και τις πεποιθήσεις μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψουμε και να ράψουμε την πραγματικότητα για να μοιάζει σύμφωνη μ' αυτές" λέει ο Γιάννης Κτενάς και προσθέτει: "Η ριζοσπαστική πολιτική θεωρία απαιτεί διανοητική εντιμότητα και τη συνειδητοποίηση ότι, ιδίως όταν μιλάμε για πολιτική πράξη, τα ιδανικά μας να διαμεσολαβούνται από την πραγματικότητα. Αν μέσα από την έκδοση του εντύπου μας συνεισφέρουμε έστω και λίγο σε μια ουσιαστική κριτική του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος των αδικιών και των παραλογισμών του, θα έχουμε πετύχει τον στόχο μας".

Στο πρώτο έντυπο τεύχος του "Kaboom", το οποίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία του κέντρου της Αθήνας και σε κοινωνικούς χώρους, στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα έξοδα έκδοσης και των εκδηλώσεων που ετοιμάζει η ομάδα του, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει μεταξύ άλλων κείμενα των Ρεζινάλντ Μπλανσέ "Μια αληθινή ψυχανάλυση δεν είναι ποτέ δωρεάν", Αλέξανδρου Σχισμένου "Κοινωνικό φαντασιακό, ερμηνευτική και δημιουργία", Κώστα Γαλανόπουλου "Ο πολυθεϊσμός του κανενός θεού", Γιώργου Καλλή "Αποανάπτυξη: Χειρόφρενο σε ένα τρένο εκτός ελέγχου", Nicolas Poirier "Η ανάλυση του γραφειοκρατικού φαινομένου στις σελίδες του 'Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα'" κ.ά., ενώ οι φωτογραφίες είναι της Αυγής Τσολάκου και της Αγγελίνας Μπάρλα.

Στο επόμενο τεύχος, που θα κυκλοφορήσει σε περίπου έξι μήνες, μεταξύ άλλων προγραμματίζονται συνέντευξη του γνωστού συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη αλλά και της ψυχιάτρου - ψυχαναλύτριας Νάσιας Λινάρδου για τις σχέσεις και τις ρήξεις της Βιολογίας και της Ψυχανάλυσης, καθώς και η μετάφραση μιας διάλεξης του φιλοσόφου Ιβάν Ίλιτς για την πληροφορική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL