Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Περί βιβλιοθηκών... και γειτονιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και γειτονιάς

Σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και των κριτικά σκεπτόμενων πολιτών είναι η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες βιβλιοθήκης κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Πολλές φορές δεν αρκεί μια κεντρική δομή, όσο καλά οργανωμένη και να είναι, αλλά απαιτείται η περιφερειακή της ανάπτυξη για να καλύπτει τον ιστό της πόλης που καλείται να εξυπηρετήσει. Πολλά επιτυχημένα τα παραδείγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δυστυχώς, στον Δήμο της Αθήνας κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει αντιληπτό από τις δημοτικές αρχές που ηγήθηκαν του δήμου εδώ και δεκαετίες. Γειτονιές ολόκληρες της πόλης είναι χωρίς άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες λαϊκής βιβλιοθήκης. Κάποιες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, για τη διασπορά των βιβλιοθηκών της πόλης στον πολεοδομικό της ιστό περισσότερο, προς το παρόν, καταδεικνύουν το πρόβλημα, παρά το θεραπεύουν στο σύνολό του.

Η Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πυρήνας του Εργαστηρίου Πολιτισμού, στο κέντρο της Αθήνας, στον Σταθμό Λαρίσης, και είναι το παράδειγμα μιας παιδικής βιβλιοθήκης και πώς πρέπει να λειτουργεί στη γειτονιά που εξυπηρετεί. Η συλλογή της έχει πάνω από 4.000 βιβλία, παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, βιβλία γνώσεων, περιοδικά, ξενόγλωσσα, σχολικά εγχειρίδια και δίγλωσσα βιβλία (αγγλικά - αραβικά, αγγλικά - φαρσί). Επίσης, δανείζει θεματικές βιβλιογραφίες σε εκπαιδευτικούς και νηπιαγωγούς.

Κάθε απόγευμα στο Εργαστήρι Πολιτισμού, στον χώρο της Βιβλιοθήκης, εθελοντές του Δικτύου συντονίζουν Δημιουργικές Ομάδες και Τμήματα Μαθησιακής Υποστήριξης. Τα πρωινά φιλοξενεί σχολικές τάξεις που συμμετέχουν στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. "Μικροί αναγνώστες στον κόσμο των βιβλίων", "Πόσους ξένους μπορείς να διαβάσεις ανάμεσά μας", "Παιδί - Πολίτης". Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη επισκέπτεται σχολικές αυλές, πλατείες, παιδικές χαρές και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

Με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Open Sesame, τα τάμπλετ του Δικτύου, με πάνω από 100 εκπαιδευτικές εφαρμογές ταξιδεύουν στα σχολεία με σκοπό την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την υποστήριξη της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Τα καλοκαίρια τρέχει έναν μήνα το εποχικό πρόγραμμα με ξένες γλώσσες, επισκέψεις και Θεματικές Ομάδες Ανάγνωσης. Η Βιβλιοθήκη έχει 1.600 παιδιά - μέλη, από 5 έως 13 ετών, που φοιτούν στα σχολεία των περιοχών γύρω από τον Σταθμό Λαρίσης (πλατεία Βικτωρίας, Άγιος Παντελεήμονας, Κολωνός, πλατεία Αττικής), τα οποία δανείζονται βιβλία, συμμετέχουν στις δημιουργικές ομάδες, στις εκδρομές και στις επισκέψεις σε μουσεία, θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις.

Και παρ' ότι η βιβλιοθήκη αυτή γειτνιάζει με την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου της Αθήνας, λειτουργεί με τρόπο συμπληρωματικό σε γειτονιές που έχουν περισσότερη ανάγκη την πρόσβαση στο υλικό. Ελπίζουμε η χρονιά που ήρθε να φέρει περισσότερες βιβλιοθήκες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL